USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Катастрофа боїнга у Ростові: факти та версії

19 Березня 2016 12:39
У страшній аварії боїнга загинули восьмеро українців, серед яких була дитина. Вночі проти суботи, 19 березня, в аеропорті Ростова-на-Дону розбився літак Boeing 737-800. Смертельний інцидент стався під час заходу на посадку, - інформує ТСН.

Жертви катастрофи

На борту літака знаходилося 62 людини - 55 пасажирів, у тому числі чотири дитини, а також сім членів екіпажу. Усі вони загинули.

Більшість пасажирів (44 людини) були росіянами. Вісім - громадяни України, двоє громадян Індії і один громадянин Узбекистану. Серед загиблих українців є одна дитина. У складі екіпажу був один росіянин і громадяни Кіпру, Іспанії, Колумбії, Киргизії і Сейшельських островів.

Раніше МНС РФ опублікував список прізвищ пасажирів та членів екіпажу. Обставини трагедії Літак компанії FlyDubai прямував рейсом з Дубая в Ростов-на-Дону. Рейс FZ-981 FlyDubai з півгодинним запізненням вилетів о 21:20 у п'ятницю, 18 березня, і повинен був прибути о 01:40 за московським часом у Ростов.

Проте через погані метеоумови пілот не зміг посадити літак з першого разу. Відтак ще дві години лайнер нарізав кола над аеропортом, вичікуючи момент між поривами вітру для повторного заходу. До речі, за кілька хвилин до аварії на запасний аеродром у Краснодар відправили пасажирський літак, який також повинен був приземлитися у Ростові-на-Дону. Це зробили через погані погодні умови. Під час катастрофи в Ростові-на Дону йшов слабкий дощ. Пориви вітру досягали 22 м/сек.

О 3:41 літак зник з радарів. Лайнер заходив на посадку з боку міста Аксай і впав за 253 метри від злітно-посадкової смуги, перед цим зачепивши злітну смугу крилом. Слідом за падінням стався вибух. Уламки розтрощеного літака розкидані по злітно-посадковій смузі.



Версії

Слідчий комітет Росії порушив карну справу за фактом аварії літака за статтею "Порушення правил безпеки руху й експлуатації повітряного транспорту, що призвело з необережності до смерті двох і більше осіб". На часі слідчі розглядають дві версії аварії: помилку пілота та технічну несправність борту. Раніше серед причин називалися також складні метеоумови. Експерт наполягає, що "Боїнг" міг впасти через зсув вітру у приземному шарі. Таку думку висловив віце-президент Асоціації цивільної авіації "Авіасоюз", льотчик-випробувач Микола Карпов. Зсув вітру - це значні зміни швидкості і напряму у приземному шарі на відносно невеликій ділянці у просторі. "Екіпаж заходив на посадку в ручному режимі, швидше за все. Ось і літак клюнув", - пояснив Карпов.

Експерт також висловив здивування роботою наземних служб аеропорту. Неодноразові заходи на посадку, виконані літаком, стали причиною сильного стресового стану командира. "Літак зробив 10 кіл, це вже божевілля. Чому керівник польотів не проаналізував за цей час спільно з метеослужбою фактичну погоду і не прийняв рішення про закриття летовища?", - Заявив Карпов.

Версія про теракт на борту літака малоймовірна і не розглядається серед основних.

Розслідування

Слідство остаточно визначиться з причиною аварії після опрацювання даних бортових самописців. Принаймні одну "чорну скриньку" Boeing вже виявили на місці катастрофи. Також на місці події знайдено безліч фрагментів тіл загиблих. Пошуково-рятувальна робота триває, працює угруповання сил загальною чисельністю 700 осіб і понад 100 одиниць техніки. Крім того, експерти провели попередній аналіз радіопереговорів диспетчерів з екіпажем Boeing 737-800.

Зі слів джерела Інтерфаксу, первинна обробка даних вказує на те, що до моменту аварії політ лайнера проходив у штатному режимі. Голоси членів екіпажу спокійні. Вони не повідомляли про жодні проблеми на борту аж до удару об землю.

Авіаперевізник Flydubai — авіакомпанія-лоукостер Об'єднаних Арабських Еміратів. Базується в Міжнародному аеропорту Дубай. Заснована урядом емірату в 2009 році. Авіапарк складається з 50 нових літаків Boeing 737-800. До моменту катастрофи 19 березня 2016 року авіакомпанія не втрачала літаків в результаті авіаційних подій. Літаку, який розбився, всього п'ять років. Перший політ він здійснив у грудні 2010 року, авіакомпанія Flydubai - його перший експлуатант. Регулярні рейси літак виконує з січня 2011 року. При цьому експлуатувався він досить активно - тільки за цей тиждень літак встиг побувати у Саудівській Аравії, Лівані, Непалі, Кувейті та Україні. Аеропорт Аеропорт Ростов-на-Дону знаходиться в межах міста, за 10 хвилин їзди від центру. Мешканці сусідніх районів не постраждали. Аеропорт буде закритий до ранку неділі, частина рейсів перенаправлені в Краснодар.

У Ростовській області оголошено жалобу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 19 Березня 2016 13:14
Визитку яроша уже нашли?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus