USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Хабарі зростуть: експерти про те, чим обернеться військовий облік для жінок

26 Грудня 2021 19:56
Уже протягом наступного року жінкам від 18 до 60 слід стати на військовий облік. Експерти – військові та юристи – прокоментували можливі корупційні ризики, які можуть виникнути через нову норму про обов’язковий військовий облік для жінок.

Як виявилося, їх може з’явитися чимало, пише УНІАН.

Медичні підробки

«Я більш ніж припускаю, що лікарі почнуть активно і дуже ретельно перевіряти здоров’я жінок і серед останніх може з’явитися багато з інвалідністю «на папері», хворих на хронічні хвороби «на папері». Це може бути підставою для прийняття рішення про непридатність жінки до військової служби, – припускає адвокат Іван Ліберман. – Тобто, заробити на нововведенні зможуть лікарі та держслужбовці, які видають ті чи інші документи».

Розмір хабара

За даними силовиків, середня сума хабара за допомогу в ухиленні від військової служби становить від 1000 доларів до 1500. Не виключено, що за підвищеного попиту несвідомих громадян ці «такси» можуть зрости.

Читати ще: Вагітні та жінки з дітьми також повинні стати на облік, – військовий комісар

«Адвокатська етика не дозволяє говорити про факти, яких поки що не було. Але як громадянин я вважаю, що деякі чоловіки захочуть зробити все, щоб їхні жінки уникнули військового обов’язку», – каже Ліберман.

Інші схеми

Адвокат вважає, що цілком обґрунтовано очікується поява ділків, які пропонуватимуть підроблені документи про те, що жінка стоїть на військовому обліку.

«Це кустарний метод. Але можливе і таке, що люди офіційно ставатимуть на облік і матимуть легальні документи, але з можливістю контролювати ситуацію. У військкоматі у таких громадян можуть бути свої люди, які заздалегідь зіллють інформацію про повну або часткову мобілізацію. Робитися це може для того, щоб у жінки була можливість тимчасово виїхати за кордон або піти на лікарняний».

Можливі проблеми, якщо не стати на військовий облік

Військові кажуть, що без документа про військовий облік виникне багато проблем.

«Фактів відкупитися від військового обліку – такого поки що не було. Були спроби відкупитися від військової служби. Ті, хто захоче відкупитися, «загубитися» – ці люди зроблять гірше тільки собі», – повідомив військовий комісар Київського обласного терцентру комплектування та соцпідтримки Валерій Куценко.

Читати ще: Як і коли жінкам ставати на військовий облік: які документи потрібні

При цьому він пояснив, що у людини, яка не перебуває на військовому обліку, виникнуть проблеми із реєстрацією місця проживання. Як і у чоловіків, які не перебувають на військовому обліку, у жінок можуть проблеми з працевлаштуванням – кадровики вимагають документ про те, що кандидат на посаду перебуває на військовому обліку.

Військовий облік для жінок – що відомо

Раніше міністерство оборони розширило перелік спеціальностей і професій, які передбачають, що жінки мають стати на військовий облік військовозобов’язаних. Документ набув чинності 17 грудня. Жінки повинні будуть стати на облік, якщо їхня професія входить до розширеного переліку й вони придатні до військової служби за станом здоров’я і віком (від 18 до 60 років).

До переліку професій, представниці яких стануть військовозобов’язаними, включено журналісток, програмістів, музикантів, працівниць ресторанів і готелів, бухгалтерів та багатьох інших.

Закон поширюється на українок віком від 18 до 60 років.

Жінок можуть призивати до Збройних сил або залучати до оборонних робіт, але тільки у воєнний час. У мирний же час українки можуть піти в армію добровольцями.

Роботодавці жінок відповідних спеціальностей мають контролювати їхнє перебування на військовому обліку. Недотримання цієї вимоги каратиметься штрафом. Також документи про взяття на облік перевірятимуть при влаштуванні жінок на роботу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Олесь. Показати IP 26 Грудня 2021 20:20
А як то жінка та недомовиться з комісаром . Хіба комісар уже імпотент . Зараз вся молодь потікае нахрен з ціею Україною і вже ніхто невернеться , а батьки почнуть тупо вивозити дітей вчитися десь кудись аби не тут . От для чого потрібні жінки в армії . Ще одна чистка нації , ні роботи ні життя . Дякуемо владі і батьківщини скоро небуде. Будемо жити з статусом Україна без Українців і чекатимемо в еуропі в наймах як путін нападе чи ненападе . Дожилися до краю прірви .
лінивець до Олесь. Показати IP 30 Грудня 2021 19:52
тоді буде бідний комісар коли з ним прийде домовлятись 2-3 тис жінок за раз )))))Численність чоловіків менша набагато на сьогоднішній день а жінки лідирують в декілька тисяч-не забувайте про це)))
Анонім Показати IP 26 Грудня 2021 20:26
Таки да дядя Вова Зе - ты "сказочный долбо**б"
Люба . Показати IP 26 Грудня 2021 20:30
Пiшла ,так вони не беруть .Що робити . ?
Ігор Показати IP 26 Грудня 2021 20:45
Коли підуть в армію жінки народних депутатів?
Станіслав до Ігор Показати IP 26 Грудня 2021 23:06
В армії із жінки народного депутата стільки само толку, як із самого депутата, який може на війні тільки сфотографуватися для того, щоб зробити посвідчення учасника бойових дій.
Борман Показати IP 26 Грудня 2021 22:47
Гітлерюгенд , ой, пробачте, зелеюгенд коли створювати будемо?
Анонім Показати IP 27 Грудня 2021 22:54
а дітей на кого, коли на збори призовуть?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus