USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Хата чи церква? У Годомичах священник УПЦ МП розпочав нове будівництво, але місцеві цьому не раді

18 Липня 2022 13:41
У селі Годомичі священник УПЦ МП придбав ділянку і розпочав на ній будівництво. Призначення ділянки – під будівництво житлового будинку, проте місцеві мешканці переконують, що тут він хоче збудувати новий храм. А таку ідею вони не вітають, бо більшість ще три роки тому перейшла до ПЦУ.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

З 2019 року село Годомичі на Волині розділилося на дві церковні громади. ПЦУ отримала томос і більшість відреклася від зв’язків з московським патріархатом. Близько 40 людей зі священником зміни не підтримали, купили хату і почали правити тут. Настоятелем храму Покрови Пресвятої Богородиці став отець Назарій Челій. Він розповідає, що за три роки служіння тут, дізнався багато цікавого про храм, а саме те, що він ніколи не був російським.

«Церква була українська автокефальна, владика Діонісій Луцький і Варшавський цю церкву освячував в 1926 році, в 1944-1945 він служив тут в храмі на амвоні з панагією, а на панагії був герб України», – каже настоятель храму.

Доказом його слів слугує книга, де фіксували шлюби, хрещення та похорони. Утім це єдине свідчення, що церкву будували як українську. Частину цінних речей, каже священник, забрав отець Іван Шкабура.

«Антимінс забрав, який був автокефальний, підписаний, чашу забрав. Усе, що було доказом, що церква була українською», – додає отець Назар Челій.

Нині взаємини між священниками дещо напружені.

«Коли я прийшов, він принаймні вітався. Останнім часом він не вітається взагалі. Зараз служить в Годомичах і йому батько віддав ще парафію в Солобудках», – каже священник.

А на початку року селяни дізналися, що отець Іван купив велику ділянку землі біля каплиці і збирається будувати тут церкву. Роботи почали якраз перед російським вторгненням: звели фундамент і паркан. На це громада, яка три роки тому вийшла з УПЦ МП, відреагувала емоційно. На огорожі з’явився надпис з рашистською символікою. Інша сторона це уночі зафарбувала. Серйозного конфлікту тут не було, але більшість людей у селі проти цього будівництва.

«Там благословляють зброю, благословляють солдатів, щоб вбивали наших людей, дітей, а ці тут так само роблять», – каже місцева мешканка Галина Матвіюк.

Зі слів місцевих мешканців, у перші дні вторгнення багато чоловіків з села пішли на війну. Тим часом громада УПЦ МП будувала тут церкву. Нині будівництво зупинили, але селяни не впевнені, що воно законне. Утім у сільраді кажуть, що з документами все гаразд.

Читати ще: За документами – хата, а фактично – церква: на Волині незаконно будують храм УПЦ МП

«Вони кинули мені на вайбер документи купівлі-продажу на батюшку. Там 0,25 га під житлову забудову і 0,6 га для ОСГ», – пояснює сільська староста Любов Мартинюк.

Документи свідчать про те, що на цій ділянці має бути житловий будинок, а не церква. Тож юридичних претензій наразі немає, адже немає наявних ознак, що будуватимуть саме культову споруду. Та за документами будувати будинок, а фактично церкву – порушення українського законодавства.

«Перевірка на даному етапі нічого не може зробити. Всі можуть підозрювати або «знати», що тут буде, яка мета. Але до того моменту, поки в документах у нього йде все як житловий будинок, і проект відповідатиме будівництву – ніхто йому нічого не зробить», – зазначає юрист Олег Огородник.

Сам священник, який розпочав це будівництво, пояснює його так: «Поки що на ділянці залитий фундамент і будівництво не ведеться. Відновиться, коли закінчиться війна».

Отець Іван каже, що храм все ж будуватимуть, але пізніше. За його словами, нині парафіянам для молитви вистачає каплички, а от у нього є проблеми з житлом, тому на цій же ділянці він планує звести і житловий будинок.

«Поки що будується як будинок. Хочуть мене вигнати з цього будинку, і ми так вирішили собі почати будівництво на своїй території», – каже священник Іван Шкабура

Церковна хата, у якій нині мешкає священник з сім’єю, справді має тимчасові проблеми з документами. Але звідти його не виганяють, запевняє сільська староста. І приватизувати її священник зможе щойно наведе з документами лад. А от над чим справді працюють у Годомичах біля каплиці, виявляється, не знають ні селяни, ні сам священник, який це будівництво розпочав.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 18 Липня 2022 15:30
знає табличку ділення і будує
Закон Показати IP 18 Липня 2022 16:03
У Будівельному паспорті на забудову є Проект житлового будинку і генплан земельної ділянки ! Навіть сьогодні вже можна звірити конфігурацію фундаментів в натурі з проектом ! Отой телесюжет вже дає підстави стверджувати, шо фундамент і огорожа - зроблені під культову споруду ! А позиція влади - не державницька - то прочитується з тональності монологу головихи ! Почитайте адміністративний, кримінальний, земельний Кодекси України, ЗУ Про правопорушення у сфері ... , Про місцеве самоврядування в Україні - підстав для притягнення до відповідальності більш ніж достатньо !
Дмитро Показати IP 18 Липня 2022 17:39
Нечисть по хорошому не може покинути Україну! Як це взагалі можлива, ведемо війни з росіянами, а частина громадян ходить до попів, які поклоняються московському ФСБ-шнику гундяєву?! Ви люди голову маєте?!
дмитру Показати IP 18 Липня 2022 18:29
Таки не мають наші люди голови. До чого храм і священик в поліському селі до пуціна? Чи всі мають ходити в нову церкву? То заганяйте туди ще й баптистів з євреями. Хто кому хоче - тому нехай молиться, аби шкоди Україні не робив. А то купка упоротих псевдопатріотіа воду каламутити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus