USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Хелловін: безневинна вечірка чи серйозна небезпека? Розповідають волинські священники

30 Жовтня 2019 08:00
Із кожним роком в Україні все більшої популярності набуває святкування Хелловіну. Оголошеннями про костюмовані вечірки рясніють не лише вітрини торгово-розважальних центрів, а й закладів освіти. Школярі та студенти викладають у соцмережах свої фото в образах вампірів, мерців та іншої нечисті, вважаючи це свято безневинними веселощами.

Хелловін давно має шалену популярність за кордоном. Особливо яскраво і пишно святкують його у Британії, США, Канаді, Ірландії. Дата Хелловіну незмінна – 31 жовтня, точніше – ніч із 31 жовтня на 1 листопада.

Однак священики радять українцям не захоплюватися запозиченими традиціями, бо нічого спільного з християнством такі вечірки не мають. Понад те, можуть завдати значної шкоди.

Протоієрей Валентин Марчук, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ, настоятель Свято-Миколаївського храму міста Луцька:

– Святкування Хелловіну – пряме поклоніння дияволу, силі, яка протистоїть Господу. Переодягання, фотографії у масках – це не іграшки. Потім людина думає, звідки в неї тривожний стан і депресія? Ми мусимо розуміти, що молитва – це розмова з Господом, а святкування Хелловіну – поклоніння темним силам. Маємо приклад, як депутати Рівненської міської ради рекомендували заборонити пропаганду Хелловіну в Рівному, у тому числі зовнішню рекламу та відзначення будь-яких заходів у закладах освіти і культури комунальної власності. Це правильно, бо загравати з такими речами не можна, адже за ширмою бізнесу і комерції ховається велика небезпека.

Митрофорний протоієрей Роман Бегей, прес-секретар Луцького екзархату УГКЦ:

– Це свято не має жодного християнського і загальнолюдського обґрунтування, не несе людських та духовних цінностей. Ті, хто святкує Хелловін, поклоняються злу і вшановують невідомо кого. Якщо на Йордан ми занурюємося у воду і віримо, що через неї можна змити гріхи й очиститися, то це свято – просто комерція. Але дуже небезпечна. Бог і Ангели знають серця і думку людини. Сатана не знає, тому слухає наші слова й бачить вчинки. Святкуючи Хелловін, ми відкриваємося перед ним. Цього не слід робити, щоб не накликати на себе біду.

Володимир Мелись, старший пастор у Волинській області Церкві християн адвентистів сьомого дня:

– Наша церква категорично проти цього свята. Адже воно пропагує віру в демонів і злих бісів, до того ж, не має стосунку до традиційної української культури. Прикро, що цю традицію популяризують серед молоді, ховаючись за ширмою новації. Під час дитячих та юнацьких вечірок краще виховувати віру в Бога і добрих Ангелів. Коли відзначають такі свята, у дітей стираються норми сприйняття добра і зла. Такими діями ми закладаємо бомбу сповільненої дії, яка вибухне через кількадесят років. У Біблії написано: «Що посієш, те пожнеш». Тому треба сіяти добре насіння, щоб отримати добрий плід.

Архімандрит Жидичинського Свято-Миколаївського монастиря Констянтин Марченко:

– Хелловін прийшов до нас із заходу, це чужа нам культура. На перший погляд, свято пропонує ніби невинні елементи загравання – переодягнулися, посвяткували. Але з цими речами жартувати небезпечно. Через це свято ворог душ людських потирає руки. Потім приходять батьки до церкви і просять допомоги, бо дитина заїкається, не спить уночі, неспокійна, щось в родині коїться не те. Раджу не провокувати ситуацію й не накликати на себе небезпеку. Особливо неприємно констатувати, що чужа культура просочується у школи і дитсадки, набуває масовості. Китайська мудрість говорить: «Хочеш перемогти ворога, виховай його дітей». Задумаймося над цими словами.

Протоієрей Володимир Мацур, прессекретар Володимир-Волинської єпархії УПЦ, кандидат богослів‘я:

– Православна церква вчить, що Хелловін – свято зла, яке прославляє сатану, пропагує жорстокість, ідолопоклонство, сатанинські ритуали. Відомо, що під час вечірок були випадки людських жертвоприношень. Цей культ є навіюванням страху і смерті. Прихильники Хелловіну збираються на відлюдні вечірки у моторошних місцях, іноді на кладовищах. На превеликий жаль, молодь шукає щось містичне, таємниче, не розуміючи небезпеки. Свято активно пропагують, маркетинг вийшов на перше місце, підприємці мають прибутки. Однак такі вечірки несуть велику загрозу. Не знаючи, кому поклоняємося, ми даємо владу над собою. Адже душу можна і врятувати, і занапастити.

Оксана ДОСВІТНЯ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Релігія опіум Показати IP 30 Жовтня 2019 08:09
Досить насаджувати релігію Віриш в бога от і молися вдома і церкві Не треба її насаджувати іншим а особливо розказувати що є щось небезпечне Як на мене оте що Бог те Бог те З Богом проснулась бог щось дав то вже не віра а хвороба. Вас всіх треба розігнати,ходите в рясах і гроші заробляєте Таке враження що Бог без грошей не допомагає Люди перестаньте носити в церкву гроші Віриш в бога то він і молившися вдома прийде до вас не обов'язково іти в церкву і там платити за не потрібні речі..
Не вірю Показати IP 30 Жовтня 2019 08:14
Повна ахінея. Яке поклоніння нечистій силі? Відкрийте для початку хоча б Вікіпедію і прочитайте, що таке хеловін і звідки він взявся. Святом нечистої сили було 1 травня, 7 листопада. Чого ж ви тоді мовчали Святі отці?
Невсеодно до Не вірю Показати IP 30 Жовтня 2019 15:54
Отож бо вам віруючі поперек горла стоять! І діагнози ви тут наліво і направо роздаєте! І знаєте кого розігнати! А ви часом не з тих, кому Хеловін на руку, щось підозріло вже вас зацепило за живе! І гроші чужі вас турбують, а коли люди пропивають гроші чи в азартних іграх залишать чи не все майно вас теж турбує? Чи тільки коли в церкву жертвують то вас дратує?
Віктор Показати IP 30 Жовтня 2019 08:19
Адекватне бачення не сліпого фанатика, а людини, яка вміє думати. Протоієрей Євген Заплетнюк: Ви маєте знати, що в час культу споживацтва нас чекає неймовірна кількість нових, суто комерційних свят. Ні день Святого Валентина, ні Хелловін чи навіть комерціалізація Різдва (о Боже!), з його безмежними знижками на все на світі, не мають нічого спільного з релігійним, і навіть із антирелігійним життям людини. Це просто речі, які створені для отримання прибутків. І не більше. Мені здається, не варто вплутувати тут ні добрі сили, ні злі. Хоча, нашкодити може все. Пригадуєте новину про те, як жінка вдавилася освяченою ковбасою на Великдень? Сатана любить ставати причиною реальних суперечок. Очевидно, йому більше вподоби не те, що діти чіпляють собі ріжки і сміються зі злих сил, а те, що дорослі без почуття гумору ведуть реальні війни за чи проти цього святкування. Він бачить, що лише фанатики до нього ставляться з максимальною увагою. І йому це страшенно довподоби. Правду кажучи, йому дуже важливо, щоб наступна проповідь вашого священика була не про Спасителя Ісуса Христа, а про диявола і про Хелловін.
Невсеодно до Віктор Показати IP 30 Жовтня 2019 16:07
Вас послухати, то на все можна начхати, окрім комерції, а Бог чи Сатана, Добро чи Зло не має значення. А ще хтось очевично наділив вас владою вішати ярлики? Когось, наприклад, назвати сліпим фанатиком, а себе Адекватним баченням. Так от відкрию вам секрет: Ви не єдині з адекватним баченням, а добрі чи злі сили завжди вплутані, хочете ви цього чи ні. І те, що священники відкривають людям очі на те, що таке Добро, а що таке Зло, то це їхній прямий обовязок. Хто має очі, той побачить, хто має вуха, той почує. Сьогодні ви скажете, це просто комерція, Бог тут ні до чого. А завтра ви будете задавати питання: Чому так трапилось? Де був Бог? Навіщо він це допустив? В духовному світі є принципи сіяння та жнив.
Арафат Показати IP 30 Жовтня 2019 08:58
О як бояться паству (прибутки) втратити
Невсеодно до Арафат Показати IP 30 Жовтня 2019 16:28
Ні, це схоже, що хтось заради прибутків готовий душу Сатані продати!
Анонім Показати IP 30 Жовтня 2019 09:15
Хеловін це чуже свято для молоді
Інший анонім до Анонім Показати IP 30 Жовтня 2019 09:58
Рівно наоборот
ЛОГІКА Показати IP 30 Жовтня 2019 09:39
Закрити церкви і зробити в їх приміщеннях наукові центри. Священників відправити на справжню роботу!
Невсеодно до ЛОГІКА Показати IP 30 Жовтня 2019 16:31
Здається, Логіка, давно вже втратила логіку. І хоче знову наступати на ті ж граблі. Бо закриті церкви ми вже бачили, і знаємо про священників, яких відправляли на каторгу, і знаємо до чого це призвело... Історію вчили... Логіка включи свою логіку!
Лучанин Показати IP 30 Жовтня 2019 10:07
Кожен сам для себе визначить, що для нього свято і як його святкувати. Аби тільки не кримінал або адміністративка, а там хоч на голові стійте. Не потрібно вішати ярлики.
Християнин Показати IP 30 Жовтня 2019 10:10
І зразу видно по коментарях як диявол протистає істинні, тому що боїться втратити своїх поклонників
Релігія опіум до Християнин Показати IP 30 Жовтня 2019 10:27
От комусь треба до психіатра, Адекватна людина в чорта не вірить
Невсеодно до Релігія опіум Показати IP 30 Жовтня 2019 15:45
А ви тут єдиний адекватний? Чи той хто ставить діагноз адекватності?
42 до Невсеодно Показати IP 30 Жовтня 2019 16:33
Він точно адекватний, а чи єдиний - інформація не релевантна.
Анонім до Християнин Показати IP 30 Жовтня 2019 11:14
100%.Вони думають що вони модні,сучасні,а насправді вже все продане і надалі продаються дяволу,язичники,які не розуміють що є свято,святе!!!Це треба розуміти,той хто не розуміє святкує хуйловін,хтось на цьому заробляє гроші,а хтось продає душу.
ан Показати IP 30 Жовтня 2019 10:39
православна людина свято нечисті не буде святкувати, а не православній всерівно шо святкувати і куди йти .кожен сам вибирає.
Майк Показати IP 30 Жовтня 2019 11:09
«Не можете пити чаші Господньої та чаші демонської; не можете бути спільниками Господнього столу й столу демонського» 1 Коринфян 10:20
Ось вам Показати IP 30 Жовтня 2019 11:38
"Свято" комерційне з елементами монстрів і нечисті. Привчають з дитинства що чорне це біле, монстри це гарно, і головне щось купити бо знижки... Проста підміна цінностей. А потім шукають щастя... і отримують "щастя" тільки підробне. За що боретесь те і маєте... кожному своє, а Церква застерігає бо хоче зберегти людину від фатальних помилок.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus