USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Дара Корній: містичні книжки у Луцьку на Хелловін

1 Листопада 2014 11:30
Дара Корній, письменниця, родом з Волині, презентувала для лучан 31 жовтня свої книги «Зозулята зими» та «Щоденник мавки».

Цікаво, що зустріч із читачами припала на свято Хелловіну. Дара Корній пише у жанрі міського фентезі, і героями її книг є міфічні персонажі – потерчата, відьми, люди, наділені надприродними силами. Атмосфера зустрічі була відповідною – не вистачало лише декорацій у приміщенні та костюмів.

Авторку часто порівнюють із Стефані Маєр. Сама ж Дара каже, що прочитала лише два розділи книги своєї колеги, і то тільки тому, що її донька Даринка захопилася творчістю американки.

До речі, саме Даринка і підштовхнула Мирославу (справжнє ім’я авторки) написати свій перший роман – «Гонихмарник».

«Був період, – поділилася письменниця, – коли в нас вся хата була заклеїна постерами з вампірами із «Сутінок». Я зрозуміла, що треба щось робити. І почала розказувати своїй дитині, що насправді вампіри не такі. На що вона відповіла: «Якщо можеш краще – напиши».

«Із «Гонихмарником» сталося саме так, що я просто писала роман для своєї дитини з виховною метою – розказати, які ж вампіри насправді», - призналася Дара.

Книгу Корній роздрукувала у форматі А4 і дала почитати доньці. Тій настільки сподобалося, що вона почала вимагати продовження, а цей рукопис і ще кілька примірників роздала своїм друзям у школі.

Далі знову ж, «рушієм прогресу» стала мала – вона наполягла, щоб мама видала книгу. Дара звернулася до кількох видавництв і ті їй відмовили, бо не хотіли ризикувати із невідомим автором.

Даринка не здалася і вмовила Мирославу відіслати рукопис на конкурс «Коронація слова». І книга його таки виграла.

Зі слів самої авторки, коли вона приїхала до Києва на вручення нагороди, видавництво «КСД» вже чекало на неї і відразу ж запропонувало видати «Гонихмарника». Більше того, відома українська письменниця, річний наклад книг якої становить більше 100 тисяч примірників, Люко Дашвар, зголосилася написати передмову до книги Корній.

Далі були книги «Тому, що ти є», «Зворотний бік світла», «Зірка для тебе», «Зворотний бік темряви» та презентовані у Луцьку «Зозулята зими» та «Щоденник мавки».

«Зозулят» Корній писала у співавторстві із Талою Владмировою – молодою письменницею із Запоріжжя. Дара дізналася про проблему Тали, що та не може дописати жодного свого роману до кінця і вирішила допомогти – запропонувала написати книгу у співавторстві. На запитання читачів, чи складно працювати у тандемі, Корній відповіла: «Навпаки, дуже добре, якщо один автор живе на Сході, другий – на Заході».

«Ми спілкувалися через електронну переписку, тому в кожної з нас був час почитати і обміркувати», - додала Дара.

Можна говорити про те, що тандем вдався, бо книга успішно продається і Дара та Тала знову пишуть спільний роман - цього разу про сірих янголів, які живуть у Львові. «Якщо все буде гаразд і видавцеві сподобається рукопис, книга вийде вже наступного року», - відкрила секрет гостя.

Багатьом читачам Корній цікава тим, що пише про слов’янську міфологію, про українське автентичне, а не про якісь там «англії, америки, франції».

Письменниця зізналася, що в основі її текстів не лише легенди, казки, притчі, придумані нею самою, але і запозичені – останні, правда, перелицьовані на авторський манер. Персонажі, здебільшого, мають своїх прототипів у реальному житті – це і сусід у рідному селі, який, зі слів Дари, справді вмів розганяти хмари – Гонихмарник; і Аліна із «Гонихмарника» - сама Даринка; модель із того ж роману – однокласниця дочки; свекруха у книзі «Тому, що ти є» - колега по роботі тощо.

Зважаючи на тематику, в якій працює Дара, читачі поцікавилися, чи звинувачували її коли-небудь у відьмацтві.

«І таке бувало, - призналася авторка. Одного разу під час розмови на радіо Ера зателефонував якийсь чоловік і сказав, що мене треба спалити у Києві на Майдані разом з моїми книжками. Загалом, я ставлюся до цього з гумором. Щодо тих, хто пише дурні коментарі на Фейсбуці, то таких людей просто видаляю з друзів».

На запитання про улюблене божество, жінка не назвала конкретних імен, а процитувала слова із Велесової книги: «Бог єдиний, але він - багатоликий». Хоча додала, що їй дуже подобається жіночий лик творця.

Щодо псевдоніму, то - все дуже просто. Дара – скорочено від імені доньки – Даринка, а Корній – прізвище матері.

Писати про Революцію Гідності авторка поки не планує, бо «це - рана, яка ще не загоїлася». Але саму можливість створення такої книги у майбутньому не відкидає.

На завершення зустрічі організатори традиційно подарували гості тематичний луцький магнітик і нагородили «Зозулятами зими» читачку, переможницю розіграшу книги у соціальній мережі Ольгу Єфремову.

Зазначимо, що презентація книг Дари Корній відбулася у клубі-філії на Драгоманова, 1 за сприяння культурного об’єднання 100 Вт.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus