USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.70 9.86

Херсонська бавовна: в Луцьку виставили інсталяції з рушників і простирадл, виготовлених понад 20 років тому. Фото

22 Липня 2023 13:25
У Луцьку експонують інсталяції, які створені з тканин, виготовлених понад 20 років тому на Херсонському бавовняному комбінаті. Колись це було одне з найбільших підприємств такого типу в Європі.

Проєкт «ХБК» художниці родом із Херсона Вероніки Чередниченко презентували 21 липня в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

Вероніка Чередниченко створила художні інсталяції, використовуючи тканину, виготовлену на Херсонському бавовняному комбінаті. Цей матеріал є рідкісним і цінним, оскільки фабрика не працює вже десятки років.

Інсталяція нагадує про важливість цього підприємства для громади, його вплив на історію й ідентичність міста.
Довідка

Херсонський бавовняний комбінат (ХБК) – одне з найбільших текстильних підприємств України, що колись було джерелом гордості для міста та його мешканців.

Комбінат виробляв широкий асортимент текстильних товарів. Станом на початок 1985 року включав понад три прядильно-ткацькі, оздоблювальну та прядильну фабрики і випускав пряжу з бавовняного, штапельного, штучного та синтетичного волокна; ворсові, махрові, меблево-декоративні та плащові тканини, а також інші товари народного вжитку.

У 60-70-х роках комбінат був восьмим за величиною бавовняним підприємством у Європі, а його потужність перевищувала 180 мільйонів метрів тканини на рік.

Після розпаду СРСР і переходу до капіталістичної системи комбінат не зміг адаптуватися і врешті припинив діяльність. Навіть після закриття він залишився важливою частиною ідентичності міста з районом, який досі має назву ХБК.

У 2013 році на місці колишнього комбінату побудовано популярний торговий центр, що став новим місцем для зустрічей місцевої спільноти. Під час окупації у 2022 році ТРЦ знищили російські загарбники.
«Проєкт «ХБК». Слово «бавовна» зараз у кожного українця відразу викликає позитивні емоції. Цей проєкт – про відчуття дому під час війни, про дитинство, про пам’ять, про любов, про те, що нас зробило такими, якими ми є», – відзначила керівна партнерка Музею сучасного українського мистецтва Леся Корсак.
Вона розповіла, що Вероніка Чередниченко народилася в Херсоні. Закінчила Львівську національну академію мистецтв, Варшавську академію мистецтв і Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова. Працює з класичними та новими медіа, учасниця численних виставкових проєктів. Живе та працює у Львові. З 2022 року викладає у Львівській академії мистецтв.
Як зауважила сама авторка, її рідні свого часу працювали на Херсонському бавовняному комбінаті.

«Увесь матеріал виготовлено на Херсонському бавовняному комбінаті. Він дуже цінний, рідкісний і, власне, останній, до якого в мене був доступ. Ці всі рушники і простирадла роками зберігалися після закриття фабрики в будинку моєї бабці. Для мене було дуже важливо надати цьому мотлоху, що припадає пилом, мистецького значення, створити повноцінний мистецький проєкт без терміну придатності й надати цінності тій пам’яті про молодість, про епоху ХБК», – прокоментувала художниця Вероніка Чередниченко.
Вона додала, що всі тканини було оброблено, а частину пофарбовано в червоний і чорний кольори.
Доля ХБК подібна до більшості заводів і фабрик Радянського Союзу. Більшість із них були приватизовані, розкрадені чи розвалені на початку 2000-х. Тому історія ХБК може бути близька багатьом українцям.

«Тебе немов поглинає цей неймовірний червоний колір. Він вдаряє в душу. Яскравий, строкатий, із фактурами... Далі занурюєшся в зміст і серце розривається від болю. Цей червоний раптом стає кольором роздертої рани, кольором болю, кольором розп’яття. Біле і чорне немов сувої долі переплітаються, миготять і вводять тебе у цей стан, який може дати тільки мистецтво», – поділилася своїми враженнями від інсталяцій керівниця науково-дослідного відділу музею, мистецтвознавиця Зоя Навроцька.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 22 Липня 2023 14:12
Аху*ть!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus