USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Хочемо заявити про себе як про туристичне містечко»: як фестивалили в Олиці

1 Липня 2021 14:42
Замок князів Радзивіллів та таємничі підземелля у волинському містечку Олика багато років були зачинені для відвідувачів. Автентичний фестиваль «Олицька Переберія», який влаштували на території замку, створив своєрідний діалог між минулим та сучасністю, а також нарешті відкрив Олику для туристів.

Цими вихідними на фестиваль зібралося багато гостей з різних куточків не лише Волині, а й України, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс». І багато хто відкрив для себе Олику як ще одну цікаву туристичну локацію.

«Я приїхала сюди з Нововолинська, – розповідає гостя «Олицької Переберії» Марія Доліновська. – Дуже рада, що таке історичне місце, як Олика, нарешті отримало належну увагу від нашої влади, і не тільки волинян, а й туристів з усієї країни та з-за кордону».
Наразі ціла команда людей – від народних депутатів до місцевих жителів – працює над тим, щоб залучити кошти на реставрацію замку та зацікавити туристів. А дійство є презентацією потенціалу та відродження Олики.

Пані Тамара мешкає в Мощаниці, що поряд з Оликою. Жінка каже, що туристів тут нетерпеливо чекають.

«Це буде вплив на життя громади, адже якщо правильно його використати, зробити інфраструктуру, то буде користь для місцевого бюджету і для розвитку сільських територій, адже залучатимуться інвестиції», – вважає вона.
На території замку та за його межами гостей розважали майстер-класами, середньовічними танцями та показовими лицарськими виступами. Чимало відпочинкових зон було передбачено і для дітей.
Крім того, на ярмарку фестивалю місцеві умільці презентували свою продукцію та частували гостей. Голова Олицької громади Олександр Прендецький сподівається, що фестиваль стане традиційним.
«Ми хочемо заявити про себе як туристичне містечко, – розповідає він. – Хочеться, щоб туристи та відвідувачі максимально з цього взяли та, відповідно, слава розлетілась по всій Україні. Наша Олика є туристичним гостинним містечком. Усіх внутрішніх та зовнішніх туристів ми завжди раді бачити. Ми вас чекаємо та приймемо як своїх».
Народна депутатка Ірина Констанкевич усіма шляхами намагається залучити кошти на реставрацію з державного бюджету, оскільки місцевий та обласний бюджети не подужають такого фінансового навантаження.

«У нас вже є чіткий план, ми об’єднали зусилля облради, облдержадміністрації, Волинського національного університету імені Лесі Українки, краєзнавчого музею. Тобто це широке коло людей, і кожен на своєму рівні дотичний до реалізації проєкту, – зазначає вона. – Сьогодні ми відкриваємо не лише туристичний сезон, я це бачу ширше: ми відкриваємо Олику».
Читати ще: «Олицька Переберія»: для туристів вперше відкрили замок та його підземелля

Фестиваль «Олицька Переберія» – це лише один з початкових етапів у розбудові туризму в цьому історичному куточку Волині, проте відвідувачі мають надію, що згодом Олика стане насправді перлиною не тільки Волині, а цілої України.
«Головне – наповнити замок змістом, – вважає гість фестивалю Дмитро Головенко. – Коли я приїжджаю в Європу, там такі замки заповнені: у кожному є маленький готель, ресторанчик, книгарня. Коли його зберігати порожнім, не дуже цікаво, не буде багато людей, а так жителі Олики матимуть роботу, а ми будемо мати куди приїхати та що подивитись. Це має бути музей просто неба».

Фото Віктора ВЯЗЛА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Лучанин Показати IP 1 Липня 2021 15:25
Яка туристична олика? Що там робити, що там дивитись?
Лідія до Лучанин Показати IP 1 Липня 2021 17:07
Ви не праві! Замок дуже красивий і калоритний -365 кімнат, підземелля, яке вело колись до Дерна (можливо і зараз є), а рів, який колись був водоймою і служив захистом- дууужжже все цікаво і велично!!!. Треба звичайно все реставрувати
Анонім Показати IP 1 Липня 2021 15:46
Потрібно що б в Олиці побувало 73% населення України.
О да! до Анонім Показати IP 1 Липня 2021 21:54
Так, так. Там же ще працює психіатричка.
Консерватор Показати IP 1 Липня 2021 17:57
Штучна реанімація після прольоту з фінансуванням реставрації ! Добра міна при поганій грі !
Чув Показати IP 1 Липня 2021 19:13
Поляки багато років просили дати замок їм на реставрацію, бо це їх історія. Навіть хотіли психлікарню в іншому місці побудовати. Але ми такі ґонорові!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus