USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Хоронити чи кремація? У МОЗ розповіли, що робити з тілами померлих від COVID-19

8 Квітня 2020 16:15
Чітких розпоряджень з приводу того, хоронити чи кремувати жертв коронавірусу, в Україні немає. Однак обов’язково необхідно забезпечити неможливість контакту з тілом померлого.

Про це на брифінгу 8 квітня заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, попередивши, що це загрожує передачею збудника хвороби здоровим людям, пише Обозреватель.

Він нагадав, що підходи до поводження з тілами померлих від коронавірусу вказані в розпорядженні керівника робіт із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації через коронавірусну хворобу. Також затверджено постанову головного санітарного лікаря, де прописані всі заходи безпеки, яких слід дотримуватися тим, хто допомагає похоронити тіло померлої людини, з дотриманням всіх протиепідемічних заходів.

«Головна мета прописаних заходів – це уникнення контакту з тілом хворого. Оскільки саме через контакт, через наявність біологічних рідин, що виділяються з тіла померлого, можна передати збудник коронавірусу. Тому контактувати без засобів індивідуального захисту з тілом хворого забороняється», – сказав Ляшко .

«Також прописані чіткі вимоги до ритуальних обрядів. Питання кремації чи захоронення тіла в могилу, вирішують органи самоврядування з родичами. Обов’язкової вимоги про те, що всі летальні випадки коронавірусу підлягають кремації, немає», – додав він.

Ляшко наголосив, що коли в Україні розробляли свої нормативно-правові акти, то керувалися рекомендаціями ВООЗ та Європейського центру контролю за захворюваністю.

Раніше Ляшко заявив, що в разі значного виділення фізіологічних рідин з тіла померлого його слід помістити в герметичний мішок, після чого – у труну. Тим не менш, ті, хто контактує з померлим, мають бути одягнені в засоби індивідуального захисту.

У зв’язку зі зростанням кількості летальних випадків від COVID-19 МОЗ рекомендує тимчасово дотримуватись таких рекомендацій при проведенні ритуальних обрядів:

▪️ не більше 10 присутніх осіб за умови одночасного перебування у приміщенні;

▪️ не більше 1 особи на 10 квадратних метрів;

▪️ безпечна дистанція у 1,5 метра між присутніми;

▪️ заборонено цілувати тіло померлої особи через ризик інфікування;

▪️ поховання або кремація тіла мають здійснюватися у щільно закритій труні;

▪️ органи місцевого самоврядування здійснюють облік осіб, присутніх при похованні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus