USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Хороший сисадмін – той, хто сидить і нічого не робить. ІНТЕРВ’Ю.ФОТО

26 Липня 2013 11:11
Про стереотипи, пов’язані з професією системного адміністратора та особливості роботи з користувачами розповів «Волинським новинам» провідний інженер відділу комп’ютерного забезпечення Волинської обласної державної телерадіокомпанії Максим Бєкєтов.

Сьогодні, у останню п’ятницю липня, святкують День системного адміністратора. Свято започаткував у 2000 році американець Тед Кекатос, який вирішив, що принаймні один раз на рік системні адміністратори повинні відчувати вдячність з боку користувачів.

Про особливості цієї необхідної у сучасному світі інформації професії та стереотипи, пов’язані з образом сисадміна, кореспондент «Волинських новин» говорив з Максимом Бєкєтовим.

Що спонукало тебе до вибору професії?

Я колись у дитинстві прийшов до мами на роботу і побачив комп’ютер. І понеслося (сміється). І так все життя - школа, армія, університет... Постійно - комп’ютери, комп’ютери і комп’ютери, мені це просто найлегше вдавалося. Я не замислювався над цим, вдавалося - робив, цікавило - вчився. Тебе ніхто не навчить ніколи, якщо сам не навчишся. Один з принципів роботи адміна - вміння аналізувати інформацію - чому, як, знайти потрібні варіанти.

Наприклад, комп’ютер «глючить». Що може бути найчастішою причиною цього? Якщо комп’ютер вимикається, це може бути проблема з живленням, отже, потрібно оглянути блок живлення. Так я аналізую, обираючи спочатку найбільш вірогідні варіанти, а потім менш вірогідні, до найнеймовірніших.



Яким повинен бути справжній сисадмін?

Системний адміністратор повинен вміти користуватися програмами, а не писати їх, на відміну від програміста, забезпечувати безпеку мережі, тобто бути «антихакером», окрім цього доводиться постійно спілкуватися з користувачами. Інколи проблема не стільки в комп’ютері, скільки в людині. Якщо ти не знаєш, що за людина сидить за комп’ютером, ти не знатимеш, що вона могла з ним зробити. Буває, що просто-напросто вона не хоче прочитати, що там написано. Наприклад, мене запитували, як зареєструвати поштову скриньку. Найбільша проблема - лінь. Лінь вчитися, читати. Усе можна знайти в інтернеті українською та російською, але люди вважають за краще запитати сисадміна. Але ж я не викладач. Хоча часом доводилось попрацювати вчителем. Є люди, які не хочуть вчитися самотужки. Мені легше пояснити інформацію для тієї людини, ніж потім щоразу натикатися на ті ж самі проблеми, які вона створює через нерозуміння.

Як довго триває твій робочий день?


З 9 до 18, або поки впораєшся з роботою. Якщо адмін бігає, значить, він поганий адмін, хороший сидить і нічого не робить. Це означає, що він все добре налаштував, і воно добре працює. У нас є проблема оцінки роботи системного адміністратора - якщо його ніхто не бачить, думають, що він не працює. Поки що люди цього не зрозуміли.



Яка фраза користувача може найшвидше вивести з себе сисадміна?


В мене «глючить»! - Що «глючить»? - Я не знаю, там якісь літерки. - Які літерки? - Не знаю, там по-англійськи пише. - Пане, ви журналіст, ви повинні розуміти англійську.

Які найкумедніші випадки траплялися у процесі роботи?

«Макс, все пропало! Не вмикається комп’ютер!» – Натискаю кнопку на моніторі. Кумедних ситуацій дуже багато. Банальна неуважність людей - це найчастіша проблема. Будь-який комп’ютер потрібно час від часу дивитися, чистити. Вони самі по собі вмирають, тому що техніка недовговічна. Техніка розвивається швидкими темпами, тим більше зараз, тому доводиться наздоганяти, вчитися, щодня читати статті. Технології вражають, якщо чесно.

З ким працюється легше – з чоловіками, чи з жінками?

Немає різниці. З чоловіками, здавалося б, простіше, тому що у них більш логічний склад мислення (щоправда, не у всіх). Якщо говорити, чим відрізняється чоловіча і жіноча логіка - ми, чоловіки, можемо думати лише однією частиною мозку, логічною півкулею. Жінки думають двома півкулями одночасно. Комп’ютер – це повністю логічна штука, тобто, її створили інженери, і якщо вона не працюватиме логічно, почнуться «глюки». Якщо неправильно написати програму, вона буде «глючити».



Чи були випадки, коли системний адміністратор сам влаштовував приколи над клієнтами?

Я, чесно кажучи, намагаюся такого не робити. Найбанальніший прикол – зробити принтскрін робочого столу та поставити на заставку. Можна також комбінацією клавіш перевернути екран, це дуже весело. Приколів є багато. Можна змінити мишку з правші на лівшу. Люди після цього одразу панікують. Назвати «Мій комп’ютер» інакше, поміняти ярличок.

Які слова використовують у своєму сленгу системні адміністратори?

Я намагаюся висловлюватися найпростішими словами, які зрозуміє некомп’ютерщик. Некомп’ютерщик може не зрозуміти якоїсь термінології. Я самоучка, для мене найважливіше розібратися практично як воно працює, чому воно працює, що, звідки і куди. Звичайно, у своїх компаніях сисадміни називають материнську плату мамкою, процесор процом, опор – це оперативка, мегабайти – метри, гігабайти – гектари.

Чи правдивий стереотип, що основний напій системного адміністратора – це пиво?

Якщо чесно, це не основний напій. Алкоголіки бувають різні (сміється). Я б сказав, розслабляєшся деколи. Коли думаєш над багатьма задачами одразу, немає простішого способу, щоб зробити однопотоковість мислення, і зосередитись на конкретній задачі. Хтось для цього п’є каву, хтось пиво, хтось ще щось, - у кожного свої методи. Є такі люди, які, стаючи адмінами, одразу налягають на пиво, навіть якщо раніше його не пили.



Чи існує у Луцьку тусовка сисадмінів та традиція святкувати день системного адміністратора?

Так, вона існує. Я думаю, це залежить від компанії, є знайомі, є колеги по роботі. Я знаю декілька таких компаній, але сам я практично самітник. Якщо чесно, я сам став сисадміном 5 років тому. Святкують, але я б не сказав, що з великим розмахом. Системні адміністратори з’явилися самі по собі не дуже давно, не скрізь є такі посади. У державній структурі, де я працюю, немає такої посади, я провідний інженер, виконую обов’язки сисадміна, і не тільки, доводиться робити сайти і так далі…

Як у сисадмінів складається особисте життя? Існує стереотип, що системний адміністратор увесь вільний час проводить за комп’ютером.

Стереотип є, але я таких людей не бачив. Ми такі ж самі люди, як інші, просто нам легше дається техніка.

За якою зовнішньою рисою можна впізнати сисадміна?

Гадаю, що такої риси немає. Хтось може носити футболку з пінгвінчиком (лінуксоїд), з чортиком, чи з написом «Google», але це не субкультура, якій потрібно виділятися. Є стереотип про обов’язкові бороду та светр, але такого небагато. Можна визначити сисадміна під час спілкування, і то не завжди.

Чи часто друзі звертаються до тебе за комп’ютерною допомогою, вважаючи всезнаючим?

Так, звертаються. Якщо питання пов’язані з комп’ютерною технікою, то відповіді, зазвичай, можна знайти в Інтернеті. Я вмію краще гуглити, ніж хтось інший, ось і все. Мене запитують «як оце робиться?», я вбиваю у гугл і кидаю перше посилання. Зараз світ інформації, тому достатньо вміти гуглити, правильно запитати. Правильне запитання - це більша частина відповіді.

Розмовляв ПАВЛО ПЕРЕВЕДЕНЕЦЬ

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
потвора Показати IP 26 Липня 2013 11:52
З нього такий адмін, як з мене архієрєй (ц). "я провідний інженер, виконую обов’язки сисадміна, і не тільки, доводиться робити сайти і так далі" - це позорне заняття називається енікєйщик. Комп’ютерний асенізатор. Грамотний інженер не буде трудитися енікейщиком. І навпаки, енікейщик в грамотного інженера не виросте, так і лишиться асенізатором.
і вас з святом до потвора Показати IP 26 Липня 2013 13:41
А ви впевнені що являєте собою саме те про що думаєте? Інші такої ж самої думки? Нажаль в нашій державі все перевернуто догори дригом. І колись високоповажне слово інтелигент зараз мішають з ..., хоча куплені атестати з дипломами ні культури, ні знань не дають. Енікейщик взагалі то людина набагато поважніша за сисадміна і в більшості випадків окрім приписаних йому функцій виконує ще й і обов'язки сисадміна. І знає грамотний енікейщик набагато більше за сисадміна. Сисадмін ніколи не стане виконувати обов'язки та функції енікейщика. Асенізатор - не менш поважна особа серед поважаючих себе людей. Він допомагає вам не купатися в гівні і саме тому без нього ви там були б по вуха. Серед сисадмінів теж дуже багато хороших людей. Не треба всім доказувати зворотнє.
Ввічливий Показати IP 26 Липня 2013 12:09
Всі дописувачі "ВН" ховаються під псевдонімами. Але стиль написання все рівно видає. Моя Порада: наберіться сміливості і публікуйте матеріали під власним. Тоді до Вас буде повага.
D Показати IP 26 Липня 2013 12:21
Яка з/п у нього?
E Показати IP 26 Липня 2013 13:49
Де вчився цей чувак?
Ірина Показати IP 26 Липня 2013 14:08
Його треба в рубрику Стильний Луцьк Портрет дня на ВолиньПост, він завжди(ЗАВЖДИ!!!!!!!!!)в червоній сорочці!
Света Показати IP 26 Липня 2013 14:13
Да он не системный администратор, а доктор околокомпьютерных наук!
неІрина Показати IP 27 Липня 2013 05:57
та білн замахав він своєю сорочкою червоною.подаруйте йому іншу якусь на день сисадміна наприклад!
Сергій Гнатюк Показати IP 6 Листопада 2013 12:56
Достойні більшого люди не пишуть про людину, яку вважають менш достойною. Всі роблять свою справу по різному, можливо в Макса і не вузька спеціалізація, зате користі від нього на роботі багато, я знаю бо працював з ним. В той же час я знаю мега-адмінів з IQ за 140, які мають купу знань, але застосовують їх настільки повільно, що це буває не актуально. Тому тримайте свою думку при собі, тому, що вас читають люди, які не знають вас і не знають Макса і в них може скластись хибне враження. Не можна бути такими козлами, маленькі ви люди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus