USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

19 Квітня 2009 00:00
ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯвисокопреосвященнійшого Михаїла, архієпископа Луцького і Волинського,боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Волинської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату
14 квітня 2009 р.
Я є воскресіння і життя;хто вірує в Мене,якщо і помре, оживе... (Ін. 11, 25)
Воскресіння Христове – це споконвіку світле свято для православних людей. Пасха – це свято життя, яке торжествує перемогу над смертю. Православну Церкву справедливо називають Церквою воскреслого Христа. Православ’я справді знаходить свій найвищий вираз у торжестві Воскресіння. „Смерті святкуємо умертвіння, пекла знищення, іншого, вічного життя початок...” Ці натхненні слова великоднього Богослужіння розкривають причину нашої радості.
Воскресіння Христове є початком загального воскресіння. Без нього і покаяння, і прощення гріхів, і боротьба з людськими вадами хоч би й мали певну вартість, зрештою, закінчувалися б нічим. Без Воскресіння вчення Христа залишалося б творінням людського розуму, вченням простого смертного. Ось чому святий апостол Павло говорить: „Якщо і Христос не воскрес, то й проповідь наша марна” (1 Кор. 15, 14).
Подія Воскресіння Христового дає людству нове життя, і кожна людина може бути носієм цього життя. Вона стверджує нас у вірі, що життя людське не обривається, як нитка, що воно повне глибокого змісту і значення. У Воскресінні Христовому міститься джерело всеосяжної радості, до якої причетні всі люди. Тому в пасхальних піснеспівах свята Церква кличе нас до радості: „Радій нині і веселися, Сіоне”, бо „через Хрест прийшла радість усьому світові”.
„Радуйтеся!” (Мф. 28, 9). Це вітання було першим словом Ісуса Христа після Його Воскресіння. Воно глибоко знаменне й втішне не тільки для мироносиць, до яких перших було звернено, і не тільки для апостолів, але й для всіх християн, які нині урочисто святкують світле Воскресіння Христове.
Чому Пасхальні свята наповнюють душі віруючих живим захопленням, піднесеною духовною радістю? До Воскресіння Христового людство у величезній більшості не мало живої надії на безсмертя і воскресіння. В язичництві навіть у найбільших мудреців надія на життя після смерті була досить неясною та непевною. Воскресіння Ісуса Христа, Який переміг смерть, дає нам тверду надію на майбутнє наше воскресіння. Апостол Павло ставить наше воскресіння в залежність від Воскресіння Христового. Велику втіху і відраду серед мінливостей земного життя вносить у душу християнина славне Воскресіння Спасителя. Віруючі вже самим прикладом Воскресіння Христового переконані, що з відходом нашого тіла на місце упокоєння не все закінчується. Там, на виконання обітниці Спасителя – „Я живу, і ви будете жити” (Ін. 14, 19), – віруючі встануть із праху земного і з’єднаються зі своєю душею для нового, безболісного, безтурботного, нескінченного життя у Христі і з Христом. Тоді впевнено й радісно вони проголосять словами пророка Осії: „Смерте, де твоє жало? Пекло, де твоя перемога?” (Ос. 13, 14).
Христос воскрес! Це означає, що в Ньому ми знайшли істинного Бога. У Христі Спасителі нашому ми можемо любити свого Творця і заради Нього жити. У Своєму Воскресінні Христос відкрив перед нами вище життя і тим самим з’ясував значення життя земного. В єднанні з Христом ми стаємо учасниками безсмертя, яке визначає сенс і нашого земного буття.
Ісус Христос зруйнував створену гріхом стіну між Богом і людиною. У Своїй Особі Він показав Небесного Отця, Який розкриває людям обійми. Він говорив людям, що коротке земне життя – це сходинка до життя вічного. Господь залишив заповідь про те, що основний закон життя людства, без якого не можуть і не повинні жити на землі, – любов, любов до Бога і любов одне до одного, така, як і любов до самого себе. Закликаючи нас до смиренності, Ісус Христос у Своїй Особі явив нам взірець довершеності й краси. Народжений на землі і воскреслий із мертвих Господь для того й приходив, щоб „кожен, хто вірує в Нього, не загинув, але мав життя вічне” (Ін. 3, 15).
Благодатна сила пасхальних богослужінь і святої Пасхи виявляється в тому, що вона навіть без особливих зусиль, без подвигів проникає в серце християнина, іноді навіть немов проти його волі. „Ті, що постилися, і ті, що не постилися, святкуйте вкупі, завзяті і ліниві, шануйте день!” – вигукує св. Іоан Золотоустий. І справді, чим, як не благодатним впливом з Неба, можна пояснити, що у ці пасхальні дні несподівано для нас самих наше серце раптом звільняється від давньої, прихованої ворожнечі, від ненависті і ремствувань, що душа сповнюється бажанням приголубити своїх ближніх, утішити засмучених, допомогти стражденним.
Воскресіння Христове є нашим власним воскресінням. Для християнина вічність починається на землі і продовжується на Небі. Вона відкривається нам тоді, коли ми відчиняємо двері нашого серця Ісусові Христу як нашому Господеві і Спасителю, коли входимо з Ним в особисте спілкування у молитві, у читанні Священного Писання, коли найтіснішим чином з’єднуємося з Ним у Таїнстві святої Євхаристії, коли служимо з християнською любов’ю нашим ближнім, нашому народу.
Святкуючи Пасху Христову, будемо ж не тільки в ці урочисті дні, а й в усі дні нашого життя свято берегти у розумі й серці пасхальну радість і свої почуття, помисли та дії співвідносити із нею.
Дорогі брати і сестри! В цей урочистий великодній час від усієї душі вітаю вас зі святом Воскресіння Христового. Зичу вам родинного щастя, доброго здоров’я і всього того, що кожен мріє отримати як дар від воскреслого Христа. Щиро поздоровляю голову Волинської обласної державної адміністрації Миколу Романюка, голову Волинської обласної ради Анатолія Грицюка, луцького міського голову Богдана Шибу, голів районних державних адміністрацій, міських і селищних рад зі святом Пасхи Христової та молитовно бажаю благословення Божого, мудрості й терпіння у служінні Богові і своєму народові.
Господь Ісус Христос нехай береже нас у мирі, єдності та любові і благословить наш український народ.
Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами.
Христос воскрес! Воістину воскрес!
З ласки Божої + Михаїл, архієпископ Луцький і Волинський
 
 

 
ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Високопреосвященнішого Ніфонта, митрополита Луцького і Волинського боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним чадам Волинської єпархії Української Православної Церкви
 
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Дорогі отці, любі брати і сестри, шановні мої земляки волиняни! У цей великий день, коли все творіння прославляє Воскреслого з мертвих Христа Життєдавця, сердечно вітаю усіх вас вічно живими словами:
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Ці животворчі слова свято зберігає наша Мати Церква, надихаючи віруючих на подвиги живої Віри, Любові та Надії. З цими словами на вустах тисячі-тисяч святих мучеників і сповідників, проливали свою кров та помирали за Церкву і віру в Іісуса Христа. Ці животворні слова давали благодатну силу преподобним отцям та матерям і надихали їх до нових подвигів посту та молитви для слави Воскреслого Спасителя. Цими радісними словами сотні, тисячі поколінь православних християн вітають один одного з тим, що «Воскрес Христос і пекло переможене, воскрес Христос і жало смерті притупилося, Воскрес Христос і ми отримали життя вічне».
Надзвичайна радість огортає в сьогоднішній день серця віруючих людей, серця тих, хто за словами апостола Петра, були «колись не народ, а нині народ Божий, колись непомилувані, а нині помилувані» (1Петр.2, 10). Торжествують всі, усвідомлюючи ту жертовну Любов Божу, якою Сам Творець благоволив вирвати від влади смерті та гріха Своє творіння. І звершилась ця велична тайна нашого спасіння не повстаннями, не війнами, не суперечками, ні насиллям, а смиренням та послухом, тому що Христос «принизив Себе Самого, прийнявши образ раба,… смирив Себе, був слухняним аж до смерті, і смерті хресної» (Флп.2; 7,8). Ось вона Божественна зброя проти диявола, проти батька всілякої неправди – спасительне смирення, яке дарує людині блаженне і вічне життя. Тому-то, в сьогоднішній світлий час наші серця переповнює невимовна радість надзвичайної події Воскресіння Христового, радість перемоги вічного життя над гріхом і смертю, радість, яка виражається в нашій вірі, любові та надії. Всеохоплююча і Всепрощаюча Любов Божа огорнула весь світ, всі покоління, які жили, живуть і будуть жити на цій землі. Любов Божа зійшла аж до пекла, для того, щоб і там знайти те, що погибає і дати йому життя вічне. Любов Божа розрушила владу того, хто погордливо хотів царювати людиною. Святкуючи цю перемогу, ми, православні християни, сьогодні співаємо, що Христос «снишел в преисподняя земли и разрушил веєреи веєчныя……...». По цій причині Церква Христова разом з апостолом Павлом і всіма святими промовляє: «Смерте, де твоє жало, пекло, де твоя перемога?». Господь звершив цю перемогу не для Себе, а для нас, дорогі брати і сестри, для нас, грішних і недостойних,  – для всіх, хто носить ім’я Христове і живе згідно Його святих Заповідей.
Христос Воскрес із мертвих славою Отця, щоб і ми жили оновленим життям (Рим. 6,4). Цю євангельську істину свято сповідує Церква Христова «Яку Він (Господь) придбав Собі Кров’ю Своєю» (Діян. 20, 28). Наша віра – це віра в померлого і воскреслого за нас Христа Життєдавця, Який «є путь і істина і життя» (Ін.14, 6). Віра у Воскреслого Господа – це найбільше щастя, це безцінний скарб, який залишив для нас Господь наш Іісус Христос. Яке ж щастя бути християнином! Яка ж благодатна і спасительна віра наша?! Де ще є стільки світла і життя, як в Євангелії? Де стільки надії і утіхи, як у Христа? Де ще є Спаситель, подібний до нашого? Там, де мудрість земна втрачається|розгублює| і не знає що робити|чинити|, мовчить або нарікає, – там християнська жива віра найбільш і показує|робить,виявляє,чинить| свою божественну дію, освітлює, утішає і живить. То ж давайте і ми, дорогі мої волиняни, навчимося дорожити тим скарбом християнської віри. Не будемо такі легковажні, щоб|аби| захоплюватися всякими|усяким| вітрами чужого вчення|навчання,вчення|. Багато хто може обіцяти спасіння|спасіння|, але|та| Один тільки|лише| може дати його – Той, Хто|КТО| добровільно зійшов для цього|сього| на Хрест, терпів, страждав, пролив свою пречисту Кров (Євр.12, 2-3) і воскрес з|із| Гробу на третій день, як і обіцяв (1Кор. 15,4).
Христос воскрес і, «воскреснувши з|із| мертвих, вже не вмирає|помирає,умирає|: смерть уже не має над Ним влади» (Рим. 6, 9). Він воскрес і отримав владу воскрешати всіх, хто помер|вмерли| в Адамі (1Кор.15, 22). Воскрес і нині воскресає у душах тих, які звертаються до Нього з вірою і надією. Воскрес і цим засвідчив, що вчення|навчання,вчення|, дане Ним для нашого спасіння|спасіння|,|цілком| - істинне; що жертва, принесена Ним за гріхи всього світу, - прийнята; що Царство Небесне, яке дароване людству через добровільну смерть і Воскресіння Сина Божого, –  нині доступне для всіх; що воля Його така, щоб і ми всі були там, де тепер Він (Ін. 12, 26), і щоб бачили славу Його. Як же нам після|потім| цього не торжествувати|тріумфувати| і не співати честь і славу Воскреслому Господу? Самим Богом посланий Спаситель, Який витре усяку сльозу з очей і смерті вже не буде (Одкр. 21, 4). Нині нам, віруючим в Іісуса Христа, дароване Життя Вічне! (Ін. 3, 36) Ті, хто шукає безсмертя істинного, слави нетлінної – не шукайте їх ніде, крім Іісуса Христа. Він є Джерело Життя і нетління (Одкр. 7, 17). Без жодного перебільшення можна сказати, що слава Воскресіння|неділі| Сина Божого|спасителя| має для нас неоціненне значення, бо «Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра наша» (1Кор.15, 14).
Любі мої Волиняни, шановні отці, чесне чернецтво, дорогі брати і сестри! Я безмежно щасливий, що знову маю радість вітати усіх вас з празником празників і торжеством із торжеств днем Святої Пасхи! Воскреслий Христос хай торкнеться Своєю благодаттю наших сердець. Хай розтане назавжди крига ворожнечі і розколів, злоби та наклепів, недовіри і заздрості! Хай навіки прийде благодатна весна духовного відродження, радості, моральної чистоти і церковної єдності в Христі Іісусі! Примножуйте в собі та в дітях ваших безмежну любов до Бога, один до одного, до ваших батьків і ближніх, до другів і недругів, до нашого рідного Волинського краю та до Єдиної Святої Соборної і Апостольської Церкви. Щиро бажаю вам, моя люба Волинська паство, терпіння та мудрості, міцного здоров’я і мирного довголіття, щоб у кожному християнському серці, яке стомлене щоденними  трудами, утвердилась єдність духу і віри. Хай у ці урочисті та святкові дні Воскресіння Христового ваше земне життя наповниться духовною радістю та прагненням миру і любові, творенням добрих діл, увагою та турботою про знедолених та одиноких, про хворих і немічних, про тих, хто не може сьогодні разом з нами співати гімн Воскреслому Спасителю, але думками та молитвами вони разом зі всією повнотою Христової Церкви. Віддаймо часточку себе заради добра і спасіння не тільки тих, хто любить і шанує нас, а і за тих, хто ненавидить та принижує нас. Адже і Христос помер на хресті не тільки за тих, котрі безмежно любили і цінували Його, але і за тих, які засудили Його на смерть та розіп’яли: «Отче! прости їм, бо не знають, що роблять» (Лк.23, 34). Ось міра любові Божої – не до друзів, а до ворогів. Він всіх любить однаковою божественною любов’ю. І цією любов’ю Він зробив нас усіх братами і сестрами, тепер «нема ні елліна, ні іудея, … варвара, скіфа, раба, вільного, але все і у всьому Христос» (Кол.3, 11). Як це дивно! Після хресної смерті – перемога! І ми повинні пам’ятати, що після кожної скорботи Господь дає нам нові сили нести хрест, нове розуміння життя, для того, щоб інші могли відновитися та ожити і також радіти у Бозі. То ж, давайте, любі мої брати і сестри, діти мої духовні, відкриємось Богу, по-дитячому довіримо Його Батьківській опіці все наше життя, доручимо Його Божественному Промислу нашу Святу Церкву, нашу земну Батьківщину Україну, один одного і наші серця та душі. Щоб тут, на землі, у доброму здоров’ї провести своє життя гідно звання, до якого ми покликані, зберігаючи єдність духу в союзі миру (Єф.4, 1,3), а в майбутньому віці удостоїтись славити Господа в Його Небесному Царстві і вічно співати переможну пісню:
ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!
 
З архіпастирським благословенням
+Ніфонт,
з ласки Божої митрополит Луцький і Волинський
Пасха Господня 2009 р., м. Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus