USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Церква вітає з Великоднем: Пасхальні послання Ніфонта і Михаїла

4 Квітня 2010 10:44
ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ Високопреосвященнішого Ніфонта, митрополита Луцького і Волинського боголюбивим пастирям

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Шановні отці – пресвітери церковні, всечесні монахи і монахині, дорогі брати і сестри, любі мої земляки-волиняни! Сьогодні «смерти празднуем умерщвление, адово разрушение, иного жития вечнаго начало». Воскреслий Спаситель, ціною Голгофської жертви, пролиттям Своєї Крові викупив усе людство від смерті. Воскрес Христос і відкрилось Царство Боже якому не буде кінця! Ось чому радіє нині весь християнський світ і я маю радісну нагоду від усієї душі вітати вас, дорогі мої волиняни, вічно життєдайними, повними пасхальної радості словами:

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

«Днесь всякая тварь веселится и радуется о Воскресшем Христе», адже Воскресіння Христове – це істинна радість життя, одкровення Божественної тайни та сповнення Божої любові до нас. Іісус Христос після Свого воскресіння, зустрівши жінок мироносиць, сказав: «Радуйтесь!» (Мф.28, 9). Радіймо і ми, діти Церкви Христової, бо Воскреслий Христос промовив це побажання першим, і з того часу, і аж до сьогодні, всі, хто вірить у Воскреслого Спасителя, радіють, бо живуть надією на власне воскресіння; радіють, тому що вірять в Іісуса Христа, бо знають, що любов Бога Отця через Єдинородного Сина спасає кожного хто народжений водою і Духом Святим для вічності у Царстві Божому. Радіє кожне віруюче серце, бо Воскреслий Господь дарував невичерпне джерело надії, що Він «воскресить і нас силою Своєю» (1Кор.6, 14). Святитель Іоанн Златоуст каже, що хоча воскресіння буде загальним для всіх, але воскресіння у славі тільки для тих, хто живе праведно і благочестиво. Кожен воскресне огорнутий власними добрими чи злими ділами, ніби одягом.

Упродовж майже двох тисяч років Воскреслий Христос іде планетою Земля Своєю урочистою ходою перемоги життя над смертю. І ми, дорогі мої земляки-волиняни, давайте піднімемо свої пониклі голови та прислухаємось до голосу Матері-Церкви, яка пасхальною радістю стукає в кожне серце. Приймімо у простоті наших сердець воскреслого із мертвих Сина Божого, Який дарує нам радість і життя вічне. Адже не було і не буде на землі події більш величної та визначної як Пасха Христова. Торжествуючи і славословлячи Воскресіння Христове, не забуваймо про тайну Голгофи, тому що лише глибоко усвідомивши страждання і хресні муки, які добровільно терпів наш Спаситель, лише споглядаючи на проколоті руки і ноги Спасителя, стає по-справжньому зрозуміла істинна глибина пасхальної перемоги та радості.

Усі православні християни з живою вірою, душевним трепетом і смиренним серцем вклоняються спасительному подвигу Іісуса Христа, Його хресним стражданням та Його славному Воскресінню. І сьогодні ми своїми думками припадаємо до Гробу Воскреслого Христа Спасителя і так, як апостол Петро, з пасхальною радістю повторюємо: «Благословен Бог і Отець Господа нашого Іісуса Христа, Котрий з великої Своєї милості відродив нас воскресінням Іісуса Христа з мертвих для живого уповання, для спадщини нетлінної, чистої, нев’янучої, яка зберігається на небесах для нас» (1Петр.1, 3-4). Воскрес Спаситель і людям відкрився шлях до безсмертя. Воскрес Спаситель і цим дана відповідь на питання мудреців світу цього про суть земного життя.

Воскресіння у славі – ось головна мета віруючої в Іісуса Христа людини. Але для цього кожному потрібно пройти свою «голгофу», вміти достойно терпіти страждання, скорботи, образи, ненависть та злобу, навчитись прощати і спромогтися любити ближніх і недругів своїх. Ми всі без винятку об’єднані жертовною любов’ю нашого Спасителя. Ради нас Господь залишив Небо та став Боголюдиною, всіх об’єднав в єдину родину – сім’ю дітей Божих, дарував нам мир і радість. Торжествуймо і ми, дорогі волиняни, і цієї радості хай ніхто не відніме від нас, бо це благодатний початок вічного життя у Царстві Божому. Саме тому Церква Христова, як любляча і турботлива Мати, з року в рік вводить нас у спасительні дні Великого посту, щоб переживши страсний тиждень, ми змогли відчути радість Світлого Христового Воскресіння. Щоб ніколи в майбутньому не втратили цю радість, пам’ятаючи, якою ціною вона здобута для нас. Ціною крові, смерті та Воскресіння Христового дароване нам спасіння.

Дорогі мої волиняни! Життя з Христом повинне розпочатись вже тут, на землі. Наше серце має бути відкритим для Іісуса Христа, і тоді ми разом із пророком Давидом зможемо сказати: «Господь – Пастир мій; я ні в чому не буду мати потреби; Він підкріпляє душу мою, направляє мене на шляхи правди ради Імені Свого» (Пс. 22,1-3). Апостол Павло молився за віруючих єфесян, щоб у їхні серця вірою вселився Христос, щоб вони, вкорінені і утверджені в любові, могли зрозуміти з усіма святими, що є ширина і довгота, і глибина і висота та збагнути любов Христову (Єф.3, 17-19). Ширина і довгота, глибина і висота – це символ хреста, на якому, як на жертовнику, Любов Божа в Іісусі була явлена всім, хто вірить в Христа Спасителя. Кожен з нас покликаний Богом до вічного блаженства у Христі Іісусі. Ось чому Христос утішає нас, говорячи: «Перемагаючому дам вкушати від дерева життя, яке посеред раю Божого» (Откр.2, 7).

Сердечно поздоровляю Вас, улюблені в Господі пастирі і всі вірні діти Церкви Христової на Волині, з великим святом Пасхи Господньої. Хай радість про Воскресіння Христове укріпляє нас, щоб ми могли терпеливо переносити всілякі труднощі нашого земного життя, щоб були прикладом примирення, злагоди і любові для всіх людей. Не забуваймо творити добрі справи та милосердя всім, хто навколо нас, розділяючи з усіма радощі і скорботи. Живою вірою перемагаймо всі спокуси невір’я та розчарування, сумніви і нелюбство та єдиним серцем прославляймо Воскреслого Христа, як невичерпне джерело вічного життя. Цю радість небесний Отець і Бог наш дарує і нам, немічним та грішним дітям церковним. Отож, ми зобов’язані дякувати Господу за всі Його дари та благодіяння. Хай ця благодатна радість укріпляє наші духовні та тілесні сили, бо всі, хто з великим терпінням несе у своєму серці живу віру та допомагає ближнім своїм, обов’язково буде нагороджений, а благочестиве християнське життя увінчається славою у Царстві Божому. Хай пасхальна радість зміцнює нашу віру в те, що Іісус Христос воістину воскрес і ми також воскреснемо для життя вічного. Хай же Милосердний Господь збереже мир у всьому світі, а з Христом воскресне все людство для вічного і блаженного життя!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ архієпископа Луцького і Волинського, високопреосвященнійшого Михаїла боголюбивим пастирям.

Христос воскрес!
Дорогі брати і сестри!

Сьогодні весь православний світ святкує великий день Воскресіння Христового – як запоруку перемоги правди і світла, торжества життя над темними силами пекла і зла. Нині радість воскресіння Спасителя святкує світ видимий і невидимий. «Христос воскрес!» – співають ангели на небі. «Воістину воскрес!» – вторять їм люди на землі.

Яким чином сталася ця подія? Євангелісти нічого не говорять про це, бо ніхто з них не бачив, як воскрес Господь і як Він вийшов із гробу. Воскресіння Христове, подібно до народження Його від Діви, залишається таїною. «Не зрозуміли, як Ти втілився, безтілесні Твої ангели, не почули, коли Ти воскрес, воїни, що Тебе пильнували», – співає свята Церква.

Ми бачимо воскресіння Христове не тільки очима віри, але й очима апостолів, жінок-мироносиць і тих, що лицем до лиця розмовляли з Ним, воскреслим, приймали з Його рук їжу і торкалися до Нього. Христос через тих, хто Його бачив, залишив свідчення істини Свого воскресіння. Бувши очевидцями, апостоли записали в Євангеліях і Посланнях про явлення воскреслого Христа, і радість бачення Його через Писання дійшла й до нас.

Минуло двадцять століть із того часу як радість воскресіння Христового осяяла світ. Відтоді ця благодатна вістка радості, миру, любові передається з уст в уста, від покоління до покоління. Вона дійшла й до нас, і ніщо не може похитнути в нас радість від неї, у тому скарб кожного християнина.

Свята Пасха – свято усього Християнства. Але ніде воно не є таким світлим і таким радісним, як у Православній Церкві. І ніде воно не святкується так велично, як в Україні. Пасхальна ніч з її захопливою радістю переносить нас у життя майбутнього віку, в нову радість, радість вічну.

Воскресіння Христове – джерело й основа нашої віри, надії і любові. Воно дає нам бадьорість і силу, надихає нас на християнське життя. У час смутку і скорботи, коли ми переживаємо смерть наших близьких, воскресіння Христове вселяє в наші серця велику надію, єднає живих і померлих в одну сім’ю, спонукає нас боротися з гріхом.

Воскресіння Христове є запорукою передвіщеного Господом загального воскресіння мертвих. Тіла померлих людей знову з’єднаються з душами своїми, оживуть і будуть духовними, як Тіло Христове після воскресіння, і безсмертними. Усе це станеться всемогутньою силою Божою.

Загальне воскресіння – це майбутня дія Творця, але після воскресіння Христа ті, що завершили своє земне життя у вірі й надії на Божу милість, не сходять до пекла, а йдуть до Царства Небесного, де нема ні скорботи, ні страждання, а вічне блаженне життя.

Ми віримо, що Ісус Христос не тільки наш Божественний Учитель, але Він – Бог всемогутній, Який силою Свого Божества на третій день воскрес із гробу. Воскресіння Христове – це найвище з чудес, які творив Господь наш Ісус Христос у дні Свого земного подвигу, найвище свідчення про Його Божество.

Воскресіння Христове настільки важлива подія, що апостол Павло визначає ним істинність усього християнського вчення: «Якщо і Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор. 15:14). Він навчає, що у воскресіння Христове треба вірувати, щоб спастися: «Якщо вустами твоїми будеш сповідувати Ісуса Господом і серцем твоїм вірувати, що Бог воскресив Його з мертвих, то спасешся...» (Рим. 10:9).

Великодня радість, радість Воскресіння має бути в душі християнина завжди, але зберегти її може тільки чисте й непорочне серце. Духовна радість досягається ціною духовного подвигу. Та путь, якою вела нас свята Церква до світлоносного свята Пасхи, є образ такого подвигу і сходження. У час Великого посту Церква закликала нас до покаяння в гріхах, до оновлення розуму й серця, повернення до свого Небесного Отця, до залишеного нами Отчого дому. У дні Страсного тижня вона відкрила нам у хресних стражданнях і смерті безмірну любов Божу до грішної людини і тим самим нагадала нам, що людський рід може спастися тільки жертовною любов’ю. Радість Воскресіння Христового – завершення і наслідок цього подвигу. Цю радість ми відчуваємо навіть у відроджуваній красі Божого світу, в навколишній природі, яка прокидається від зимового сну.

Воскресіння Христове дарувало людині повну радість у Бозі. Людині відкрився новий світ – святості, істини і блаженства. Людина сподобилася прийняти благодатні дари Святого Духа, дар усиновлення Богом і високе призначення – стати храмом Божим, оселею Святого Духа.
Дорогі брати і сестри! Від усієї душі вітаю вас зі святом Воскресіння Христового. Зичу вам родинного щастя, доброго здоров’я і всього того, що кожен мріє отримати як дар від воскреслого Христа.

Щиро вітаю із величним і радісним святом голову Волинської обласної державної адміністрації Бориса Клімчука, голову Волинської обласної ради Анатолія Грицюка, Луцького міського голову Богдана Шибу, голів районних державних адміністрацій, міських, сільських і селищних рад. Молитовно бажаю мудрості, злагоди, терпіння і допомоги Божої в їхньому відповідальному служінні перед Богом і народом.

Нехай Господь наш Ісус Христос, Який воскрес із мертвих, оберігає нас у мирі й братолюбстві, єдності й любові, дарує нам пасхальну радість, пошле українському боголюбивому народові добробут, а українському Православ’ю – якнайшвидше об’єднання в Єдину Помісну Церкву.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа і християнська любов, яка є основою життя на землі й у вічності, нехай завжди перебувають з усіма вами.

Христос воскрес! Воістину воскрес!
З ласки Божої, Михаїл, архієпископ Луцький і Волинський

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus