USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Хто «кришує» у Ковелі стихійний базар?

14 Червня 2014 13:03
У Ковельській міській раді заслухали начальника відділу торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Лілію Барну про те, як виконується чергове рішення виконкому щодо посилення боротьби із стихійною торгівлею. Цим документом виконувачу обов’язків начальника міського відділу УМВС України у Волинській області полковнику Івану Тусю рекомендували активізувати роботу з ліквідації торгівлі у невстановлених місцях, зокрема на Привокзальній площі. Розпорядженням мера Олега Кіндера створена робоча група.
«Ми в шостій годині ранку вже були на Привокзальній площі і бачили таку картину: представники міліції – чотири із ППС (патрульно-постова служба) і два дільничних зовсім пасивно відносилися до своєї роботи. Вже з шостої години мешканці прилеглих сіл могли спокійно приходити і займати свої місця, як я називаю. Торгівля сільгосппродукцією ведеться там постійно, так як ми постійно обстежуємо площу на наявність стихійної торгівлі. Люди, які мають постійно свої місця, це, зокрема, на вході до «Пасажу», торгують промисловими товарами, косметикою, яка теж «стоїть» на постійній основі», – говорить Лілія Барна.
З її слів, влада зверталася неодноразово до міліції. Як стверджує Лілія Андріївна, вона «навіть за руку особисто приводила дільничного», аби з’ясувати: на якій підставі тут продають промислові товари? А вільні місця для продажу сільгоспродукції на ринку є, тільки продавці туди не йдуть.

«О восьмій годині ранку долучився до роботи дільничний інспектор, який, власне, і здійснює роботу на Привокзальній площі та ринку, почав складати протоколи, ніби показуючи нам свою роботу. Але хочу зазначити, що протоколи він почав складати не на людей, які там постійно знаходяться, тобто проводять, скажімо, свою господарську діяльність, а на тих, хто приїхав із села продати свою розсаду. І надалі ми проводили обстеження. Стихійна торгівля як була, так і є. Стан не змінюється. Працівники міліції фактично роботи не хочуть проводити. Хоча, згідно Закону України «Про міліцію», це – їхні прямі повноваження. Ми, як робоча група, можемо тільки обстежувати і рекомендувати», – наголошує Лілія Барна.

«Це є повідомлення про правопорушення», – «підвів риску» доповіді пані Барної перший заступник міського голови Анатолій Трофимук.

Серед «стихійних» торговців на Привокзальній площі із папкою ходить дільничний інспектор, капітан міліції Мирослав Токарчук, який стверджує журналісту, що «проблема не в міліції».
«Це не наша проблема! Ми виконуємо свої службові обов’язки. Складаємо масу протоколів на тих людей, яким по 70-80 років, на ту саму бабульку, яка сюди з гіпсом приходить, щоб продати літр молока. Мені її силоміць звідси виганяти? Тільки породимо кучу скарг, як міліція займається не тією роботою, що треба. З пів шостого ранку ми щодня тут. І до часу дня, коли мене міняє патрульна служба. З часу дня я йду «розбирати» матеріали по крадіжках та іншому. У мене територія «номер один» – це ринки в місті Ковелі. Люди дзвонять нам на чергову частину, кажуть: «Міліція ганяє бабок, а валютчики стоять, гроші мінять, злодії по базару ходять – крадуть, людей матюкають». Цим має міліція займатися, а не несанкціонованою торгівлею! Торговці всі кажуть: «Дайте нам місце – ми будемо там торгувати, гроші давати до бюджету». А що робити з такою масою людей? Силою виганяти? Всі ж – люди похилого віку», – зауважує Мирослав Токарчук.

Попри те, що у міських владних кабінетах по кілька разів на рік публічно «вергають громи» щодо забезпечення «європейського обличчя» Привокзальної площі – транспортних воріт Ковеля, зі слів дільничного, керівництво міста дозволило окремим спритникам торгувати з лотків-ящиків під наметами-парасольками… прямісінько з проїжджої частини, не зважаючи на чинні законні норми. І такі «дозволи» підписані не ким-небудь, а міським головою Олегом Кіндером та головним архітектором міста Людмилою Мурай.

«Я буквально 10 хвилин тому підхожу і питаю такого торговця: «У вас є документи на торгівлю?» «Є», – відповідають мені. «До якого часу?» – «До 10 серпня». Документи дозвільні підписані Кіндером та Мурай. Ось вам ситуація, як в приказці: ти, малий, скажи малому, хай малий малому скаже… І дільничний інспектор виходить крайнім? Ось моя службова відомість за весь календарний рік. Подивіться, скільки я вже склав тих протоколів. Тут є люди, які по п’ять «кругів» пройшли за торгівлю з рук у невстановлених місцях», – розповідає Мирослав Токарчук.

Ось воно як! То, можливо, не естетика Привокзальної площі так турбує небожителів владного «Олімпу», а заяложене «сприяння» деяким обраним крамарям в усуненні непроханих конкурентів, щоранку «понаїхавших» до Ковеля зі своїми домашніми яйцями-молоком-городиною з навколишніх сіл та районів?

«А як ви співпрацюєте з відділом торгівлі, побуту та захисту прав споживачів Ковельського міськвиконкому?» – запитує міліціонера журналіст.

«Є там Барна Лілія Андріївна. Співпраці немає ніякої. Вона знає, як зайти на базар, до своїх знайомих, взяти щось, поставити – не поставити, зробити два знімка – он там, щоб тут її люди не «клювали», і разом із фотографією показати, що тут такий бардак, що міліція нічого не робить. А реагування ж мусить бути! І міліцію не люблять через те, і владу так само», – мовить Мирослав Токарчук.

На запитання: «Як суд реагує на матеріли, що направляє міліція?», він оповів свою розмову із одним перекупником, на якого уже склав три, чи то чотири протоколи про адміністративне правопорушення. Чоловікові двічі в суді винесли усне попередження після чого суддя «благословив»: «Ідіть, і не звертайте уваги». Міліцейські матеріали розглядаються в судах за місцем вчинення правопорушення. А багато порушників – з інших районів і навіть областей та держав. Через процесуальні «моменти» судді часто повертають міліції документи. Місцеві торговці сваряться із дільничним: чого це він на іногородніх не складає адмінпротокол, а все їх «допікає». У свою чергу, суд «завертає», мовляв, той протокол складено з порушенням.

«А порушення полягає в тому, що порушник у Ковелі не проживає. Він поїхав собі в Молдавію. І мені за нього штраф платити? Чи в Молдавію їхати за ним, щоб вручити попередження?» – нарікає на недолугість закону Мирослав Токарчук.

Цікаву думку висловив член виконкому Ковельської міської ради, голова правління ПрАТ «Ковельські ковбаси» Володимир Головатий.

«Міська влада хоче, щоб на Привокзальній площі було гарно, впорядковано. І не хотять, щоб туда нагнати міліції з дубінками, в касках, із щитами, і створити прецедент. Як на мене, то – не аргумент. Це не вирішить питання. У міліції сьогодні немає авторитету, вона боїться посилати туди своїх працівників, щоб навести порядок. І не треба там сто людей, якихось скажемо таких, вибачте, гуманоїдів. А вистачить і трьох, які завтра підуть перевертати міліцію. Що робити? Олег Олексійович, кличте Туся, і вдвох у кабінеті вирішить цю проблему… Кіндер вирішує і Тусь у кабінеті мера. От і все!»

Безумовно, силами та репресивними методами однієї міліції справи не вирішити.

Ковельський градоначальник Олег Кіндер, який публічно нарікає себе у місті «гарантом Конституції», напевно, не відає, що повноваженнями припиняти прояви торгівлі у невстановлених місцях наділені й працівники міськвиконкому, при чому нарівні із міліціонерами.

Відповідно до частини 2 статті 255 («Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення») КупАП, крім посадових осіб органів внутрішніх справ, адміністративні протоколи за торгівлю з рук у невстановлених місцях мають право складати посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами рад, які в свою чергу повинні, як контролювати, так і створювати умови для торговельної діяльності.

Чому б виконкому не уповноважити півтори сотні своїх клерків на складання протоколів за несанкціоновану торгівлю? Закон же дозволяє це зробити! От і був би солідний результат!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
лпдмуа а простише и Показати IP 14 Червня 2014 13:59
цей що посередіні явно д*ун-він до сіх незрозумів що в нього за посада ? я думаю що таких прототипів е ще багато а тим що побокам давно все по барабану свою копійку зароблять той що зліва точно
111 Показати IP 14 Червня 2014 14:32
Прочитавши статтю, я так і не зміг зрозуміти хто в Ковелі "кришує" стихійний і валютний ринок???!!!!
222 до 111 Показати IP 14 Червня 2014 14:37
Ті хто кивають один на одного. І імітують бурхливу з ним боротьбу.
777 до 111 Показати IP 14 Червня 2014 14:43
Бідні бабульки мучаться!! Що зних візьмеш, а менти і Ліля бісяться..
333 до 111 Показати IP 14 Червня 2014 14:49
"УМНИЕ " валютчикі на машинах їздять і міняють капусту, а кришує іх правий сектор з ментамі.
222 до 333 Показати IP 14 Червня 2014 14:53
А москаля хто кришує,? він вже на двох машинах работає
626 до 222 Показати IP 14 Червня 2014 17:46
Комусь видно добре перейшов дорогу той руський, шо його так пасуть.. Мабуть х**** знає табличку ділення???
111 до 222 Показати IP 17 Червня 2014 17:43
А хто це москаль?
якось так до 111 Показати IP 14 Червня 2014 15:00
Шось ту начальницю Барную не зрозумів. То вона каже, що в шість ранку вже є чотири ппсники і два дільничних.То в вісім ранку є дільничний. А чим вона і її робоча група займаються ці дві години? Кажуть, що ми обстежуємо. А що обстежувати коли і так всі знають, що там сотня людей кожний день торгує. Скільки протоколів самі обстежувальнички наскладали? Чи тільки пальци в золотих кольцах розставляють? Ми начальниці. Тіпа. Каже що вільні місця для продажу сільгоспродукції на ринку є, тільки продавці туди не йдуть. Інтересно. Ринок то частна фірма. Чого то мають людей заганяти до частника. Аби він з людей гроші заробляв? І як то міліція цих бабок загонить в базар? Там ще написано, що Олег Олексійович, кличте Туся, і вдвох у кабінеті вирішить цю проблему. Лучше хай викличуть Кіндера в кабінет міліції. А ще лучше прокуратури. От тоді і людям буде толк. І місця появляться. І дозволи будуть людям з села оті Барниї прямо на місці виписувати. А не тільки як Кіндер декому. І буде торгівля з дозволом. І буде порядок.
111 до якось так Показати IP 14 Червня 2014 15:22
Згідний з вашою думкою. Ато скрізь одна корупція... І тіпа наша влада бореться з нею!!!
хто?????? до 111 Показати IP 14 Червня 2014 21:22
ТУСЬ))) ДОМНЮК (начальник по громадській безпеці) їм там добрий куш перепадає
яяяя до 111 Показати IP 14 Червня 2014 21:25
тусь і його команда
Ловкость рук Показати IP 14 Червня 2014 16:32
Стихіна торгівля знов розрослася в Ковелі при Кіндерові. Бо при його попередникові Кошаруку це явище на Привокзальній площі було подолане ще в 2008 році. Ось і цитата з газетної публікації: "Так само, вперше ми зупинили таке явище, як стихійна торгівля, що робило місто не зовсім привабливим... – Хочете сказати, що сьогодні в Ковелі «із землі» не торгують? – Якщо ви пам’ятаєте, ту картину на Привокзальній площі Ковеля, яка була ганебною «візитівкою» міста, то тепер на тому місці ростуть квіти. – А куди поділись торговці? – Ми запропонували їм місця на ринку. Більшість ковельчан поставилися до цього з розумінням, лише деякі люди залишилися при своїй думці…" Якби Кошарук сказав в інтерв'ю не правду, то б його за це порвали б на шматки ті ж самі кіндеровці, яких при Кошаруку була більшість в раді. Значить не лукавив мер-попередник. То хто винен, що кіндер-братія за останні чотири роки свого всевладдя тільки запопадливо нарізала на Привокзалці окремим людям сервітути і дивним чином розширила земельну ділянку павільйону, який загородив собою від дороги Автовокзал. Аби народ не бачив справжніх крутійств влади можна рік за роком і пошуміти про торгівлю з рук жіночками-пенсіонерками. Головне відволікти увагу.
опер Показати IP 14 Червня 2014 21:01
Ліля, не читай тупих коментів, ти справжній молодець. Сама підняла проблему, так тебе ж і винною хочуть зробити. Ти справжній боєць тримайся.
Ковельчанка Показати IP 14 Червня 2014 21:07
таке враження, що у нас в Ковелі ця привокзальна площа є найбільше зло, можливо нашому меру треба частіше звертати увагу на те як працює комунальна служба на віддалених вулицях міста (СІльмаш, Черьомушки, Ватутіна і т.д.) як облаштовані зупинки у місті, і чи водії маршруток всім пасажирам видають квиточок (який пасажиропотік на рейсі), проблем багато...... але по цих питаннях працювати клопітно, а от по бабульках і тих хто виростив овочі і іншу продукцію своїми руками можна прийти в конкретне місце і відразу знайти кучу компроматів не докладаючи зусиль, легко здати звітність про проведену роботу. Доречі а чому нікого не хвилює стихійний ринок через декілька метрів від мерії (біля аптеки). І на останок, і Лілія Барна, і О. Кіндер за моїми спостереженнями вдало роблять покупки на привокзалці....... З дитинства памятаю ця торгівля там була завжди і в усі часи, це частина нашої історії і майбутнього теж, тому що такі ринки є у всіх європейських країнах та й і в усьму світі!!!!!!
626 до Ковельчанка Показати IP 14 Червня 2014 21:20
Повсій Європі є місця спеціальні для торгівлі, а не торгувати з землі, і "обмін валюти " не такий як на привокзалкі
? до 626 Показати IP 14 Червня 2014 22:54
А багато в Європах дебілів при владі?
626 до ? Показати IP 15 Червня 2014 00:32
Там немає дибілів при владі, тому що там відсутня корупція. А в нас гроші правлять міром...
Ковельчанка Показати IP 14 Червня 2014 21:49
можливо треба поставити прилавки і проблема не буде вже така страшна; що до "обміну валюти" - то це є більшим кримінальним злом ніж торгівля бабульок полуницею чи чорницею, тому варто звернути увагу чому саме цих мінял ніхто нікуди не жене і не перевіряє їх діяльність ось уже більше ніж 20 років, але їх наш мер і Л.Барна не бачать ................?? респект дільничому МирославуТокарчуку, який не побоявся сказати правду і лише він один заступився за тих хто кожну копійку заробляє чесною працею для того щоб оплатити послуги і купити ліки.
Анонім до Ковельчанка Показати IP 14 Червня 2014 22:33
Справді молодець дільничний, таких мало зараз.
22 до Анонім Показати IP 15 Червня 2014 09:45
Молодець, бо сам з глухого поліського села і знає, як люди виживають, тому ще совість не втратив, на відміну від кіндерів, барних і тимощуків.
Тверезий погляд Показати IP 14 Червня 2014 22:30
Бруд,гори сміття,сморід,бариги,валютчики,торговці самогоном...Ніхто не бачить?!Зграї собак безпротульних діля ринку та на площі.Гості міста вражаються від такої візітівки міста.Можливо в кабінетах міської влади з балачок перейдуть до діла?Ковельчани,не будьте байдужими!Висловлюйте свої думки,пропозиції.
проспись до Тверезий погляд Показати IP 14 Червня 2014 22:47
Бруд,гори сміття,сморід,бариги,торговці самогоном, зграї собак, безпритульні... Ніхто не бачить?! Увесь цей "букет" гніздиться не лише на привокзальній площі. Візитівка, кажете? Тут Ковельчанка нагадала про стихійний ринок за 50 метрів від Білого дому, де протирають штани кіндербарні чиновники. Тільки те й роблять, що по два рази на рік створюють "робочі групи" з нероб. Вже ці "роботяги" списали стоси звітів, як вони боряться з торгівлею з рук. А вона, торгівля, плювати хотіла на відірваних від людських реалій чиновників. Бо не від добра переважно старші жіночки з табуретками виходять торгувати під власні будинки та на вулиці. Не від розкоші. Це Кіндер може на білому мерседесі за півмільйона прокататися на 150 кілометрів в Портсіті до Луцька. А дехто з ковельчан немає і сил, аби пройти, і грошей, аби проїхати маршруткою до впорядкованих торгових рядівю От і групуються де життя обертається. Біля будинків, біля вокзалу. А стаття, на мій погляд, не стільки про торгівлю з рук, скільки про технологію вирішення питань владою Ковеля: Я начальник - ти дурак! Люміній, панімаєш.
Кіндер Показати IP 15 Червня 2014 07:44
Ви собі бийтеся а я собі бабло косити буду і на Туся бочку гнати буду бо коли я його не вижену то він мене посадить за хабарі от такий я слуга народу (а грішків в мене чи мало)
Ковель Показати IP 15 Червня 2014 09:26
Правильно дільничний відповів. А Барну-хабарницю вже давно судити треба. Які місця на базарі, де вони взялись? Без хабарика туди не всунешся. Бабусі виживають, як можуть, а їх ще ганяти? Демократи хренові, дайте людям можливість заробити, а не душіть за горло.
777 до Ковель Показати IP 15 Червня 2014 10:17
Того ж і бісяться та Ліля з Тусьом, що з тих бабульок нічого не візьмеш. А міняйли стоять собі і вони іх тіпа не бачать.А чому вони не бачать іх??? Тому що вони касують завжди!!! І получається як завжди винний простий народ?! Прикро на все це дивитись і читати це все, але це є правда!!!!
Дiльничний Показати IP 16 Березня 2015 20:42
пiсля iнтерв*ю згодом замiнили мене на iншу дiльницю однак говорити що зараз краще стало нiж було щось не хочеться...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus