USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Стандартна «такса» – 2,9-3,3 млн: хто і скільки офіційно платив партії Зеленського

26 Листопада 2019 19:26
Днями з’явився фінансовий звіт партії Зеленського «Слуга народу» за третій квартал. Нагадаємо, що як раз в цей час проходили вибори до Верховної Ради, а партія президента набрала більшість голосів, пише Страна.

Із звіту видно, хто став спонсором перемоги «Слуг», і куди партія чинного президента офіційно витрачала свої гроші.

Видання проаналізувало весь звіт партії «Слуга народу».

Документ обсягом 1,3 тисячі сторінок розміщений на сайті Національного агентства по запобіганню корупції (НАПКА):



Як виявилося, за третій квартал 2019 року, правляча в Україні партія отримала 330 мільйонів гривень різних внесків. З них - 108 мільйонів надійшли на рахунки самої партії, а 222 мільйони – на рахунки виборчих фондів тих кандидатів, які були висунуті від імені «Слуги народу».

Разумков не взяв мільйони Курченка

Правда, з отриманих 108 мільйонів партії довелося повернути 13,5 мільйона. Дві суми майже по 3 мільйони кожна повернули двом одеським фірмам – «Барака трейдінг Україна» і «Таміра торг». На момент платежу фірми належали іноземцям – сирійцеві Альхаліль Мохаммаду Фаді і турку Тайфуру Седату. Тому «слуги» не стали брати від них гроші. Але потім все-таки взяли.

А ще 3,3 мільйона «СН» повернули фірмі «Ветеко-Київ». Група компаній з назвою «Ветеко» належать до холдингу олігарха часів Януковича Сергія Курченка. Зараз ця фірма зареєстрована на бізнесменів з Луганської області і фігурує в низці кримінальних справ:


«Слугам» платили невідомі громадяни

З 108 мільйонів гривень, що надійшли на рахунки партії, 18,4 млн заплатили громадяни (фізичні особи) і 89,7 млн – різні фірми.

Всього 15 громадян внесли гроші на рахунок «Слуги народу». Проте платили вони багато

– приблизно півтора мільйона кожен. Мінімальна сума платежу – 280 тисяч, максимальна – 1,6 мільйона. «Страна» наводить рейтинг громадян – спонсорів партії Зеленського:



Про нащедрішого спонсора Катерину Цимбаленко, яка подарувала Слугам 1,6 мільйона гривень, нічого не знає навіть Google:



А ПІБ третього спонсора ( «Андрій Володимирович Ковальчук») настільки поширене, що їм може виявитися один з декількох десятків різних людей.

Так що фінансистам президентської партії вийшло вдало «зашифрувати» джерела коштів, які офіційно вносили нікому невідомі фізичні особи.

Зі спонсорів-лідерів розкрити інкогніто можна тільки у «срібного призера». Друге місце з сумою внеску трохи менше 1,6 млн зайняв юрист Артем Петрощук.

Він був висунутий від СН в нардепи в окрузі № 102 у Кіровоградській області, проте програв вибори Олесю Довгому.

Контрабанда і відмивання

Що стосується юридичних осіб, то фірм–спонсорів партії Зеленського виявилося всього 30 штук. Видання склало рейтинг компаній, які

платили гроші «Слугам народу». З нього можна зробити висновок, що стандартна «такса» платежу з однієї компанії склала близько 2,9 – 3,3 мільйона гривень:



Найбільший спонсор «Слуги народу» – фірма з Одеси з назвою «Кодекс» – проходить у кримінальній справі, пов’язаній з переведенням коштів у готівку і ухиленням від сплати податків.

Кримінальне провадження № 32018100000000055 від 23.04.2018 р проводиться за ознаками кримінального злочину, передбаченого частиною 3 статті 212 КК України «Ухилення від сплати податків», причому в особливо великих розмірах.

У тій же справі проходять ще два великих спонсори «Слуги народу» -фірми «Барака трейдинг» і «Флора імпекс». Це номери 25 і 27 списку партійних спонсорів. Вони теж з Одеси.

Всі ці фірми вказані в ухвалі Шевченківського райсуду столиці у цій кримінальній справі:



Суть кримінального провадження викладена в іншому визначенні суду. Згідно з позицією правоохоронців, при пособництві представників латвійського банку, а також посадових осіб підконтрольних суб’єктів господарювання – резидентів України, була організована злочинна схема, спрямована на ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах.

Схема працювала при здійсненні експорту сільськогосподарської продукції за межі митної території України. Операції з експорту не відображалися у податковій та бухгалтерській звітності. Тобто, по суті, мова про контрабанду. В результаті в особливо великих розмірах занижувався податок на прибуток:



За тією ж адресою, що і вже згадані фірми «Кодекс» і «Флора Імпекс» (Одеса, вул. Пушкінська, 36), зареєстрований ще один спонсор

– ТОВ «Кристал М Груп» (номер 23 списку спонсорів). Вона знаходиться в сусідній кімнаті з «Кодекс».

Ця фірма поки ніде не «засвітилася». Напевно, тому, що була зареєстрована зовсім нещодавно - 25 травня цього року. Але вже знайшла понад 3 мільйонів для підтримки партії Зеленського.

Ще дві одеські фірми «Таміра торг» і вже згадана «Барака трейдинг Україна» заплатили абсолютно однакові суми по 2 920 960 грн.

Перерахували свої внески також в один день 4 липня. Нагадаємо, що напередодні, 1 липня, цим же фірмам партія повертала платежі по 2,95 млн кожної згідно з рішенням глави партії.

Тому група одеських компаній, які займаються експортом-імпортом сільгосппродуктів і фігурують в низці кримінальних справ, стала найбільшим офіційним спонсором партії Зеленського в третьому кварталі.

«Десяточка» дрібними траншами

Три київські фірми «Веб маркет компані», «Ярославова реклама» і «Інтернет трафік» внесли по 3,3 млн кожна. Але чомусь вони розбили свої внески на безліч дрібних платежів – по 23 – 24 платежу кожен.

Сума одного платежу не перевищувала 150 тис. грн.

Наведемо зі звіту партії «Слуга народу» приклад того, як за один день ці фірми здійснили безліч платежів, кожен на суму трохи менше 150 тис. грн:



За дивним збігом, платежі більше суми 150 тис. грн підпадають під фінансовий моніторинг. Це встановлено статтею 15 Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом»:



Крім того, всі три фірми, які проводили ці платежі, зареєстровані в один день – 21 березень 2019 року.

Але, мабуть, «для конспірації» фірми були зареєстровані за різними адресами в Києві, і на різних засновників – жителів віддалених сільських районів Київської та Черкаської областей.

Причому всі свої платежі фірма «Інтернет трафік» провела за один день - 15 липня. А «Веб маркетинг компанії» і «Ярославова реклама» платили протягом двох днів – 11 та 12 липня.

Факти реєстрації трьох ТОВ в один день і наступних одночасних платежів на рахунок «Слуги народу» приблизно однакових сум можуть говорити про скоординованості таких дій.

А проведення безлічі платежів на суми до 150 тис. грн може говорити про те, що організатори схеми хотіли піти від нагляду органів фінансового моніторингу.

Нагадаємо, що фінансовий моніторинг спрямований на боротьбу з відмиванням (легалізацією) злочинних доходів.

Тому, якщо якісь особи проводять дії, спрямовані на ухилення від фінансового моніторингу, то це може говорити про те, що доходи були отримані від злочинної діяльності.

У загальній сумі, ці три фірми заплатили партії Зеленського 9,9 мільйона гривень, тобто майже 10 мільйонів.

Кому платили «слуги»

Тепер перейдемо до витрат правлячої партії. У 3-му кварталі партія платила, в основному, за телевізійну рекламу з рахунків свого виборчого фонду.

«Страна» склала список найбільших одержувачів грошей від «слуг народу»:



Найбільше партійних грошей пішло на рекламу на телеканалах – 94 мільйона. З них найбільшу суму отримав телеканал Коломойського «1 + 1» - 28,5 млн.

Однак на другому місці в рейтингу виявилося нікому не відоме ТОВ «Зе медіа». Як повідомляється у фінансовому звіті «Слуг», ця фірма отримала 17 мільйонів трьома платежами за розміщення політичної реклами на носіях зовнішньої реклами (білбордах):



Рекламний фаворит у «слуг» з’явився недавно. Назва «Зе медіа» виникло у фірми в кінці квітня, разом з появою в ній нового директора і засновника Володимира Татаренка.

Фірма вже почала отримувати гроші з держбюджету. У червні «Зе медіа» виграла тендер на 460 тисяч гривень. Держпідприємство «Центр захисту інформаційного простору України », підпорядковане Мінінформполітиці, замовило розміщення зовнішньої реклами в канадському місті Торонто з 1 по 7 липня цього року:



«Слуги» розкрили комерційну таємницю Трускавця

А 7,7 мільйона отримала від «Слуг народу» фірма «Бальнео-тур» з Дрогобича Львівської області. Ці гроші партія заплатила за організацію знаменитого семінару в Трускавці, на якому майбутніх нардепів навчали премудростям політичного життя.

Експрес-курс навчання членів партії «Слуга народу», обраних до парламенту, завершився 4 серпня. Партійців приймав курортний комплекс «Rixos Прикарпаття». Перед майбутніми нардепами виступав Володимир Зеленський:

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
уважний Показати IP 26 Листопада 2019 19:39
Ну так розкрили, показали, не приховують! А ви покажіть звіти інших!!!
добрий до уважний Показати IP 26 Листопада 2019 20:43
слава нашому президенту, слава!!!
євген Показати IP 26 Листопада 2019 21:53
У Анатолія Шарія є відео на цю тему. "Кто теперь отбирает землю "Ці спонсори купили собі захист від переслідування законом.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus