USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку художника з діаспори показували студентам за 10 гривень. ФОТО

23 Листопада 2010 18:02
Український художник-філософ Прокіп Колісник приїхав до Луцька зі Словаччини – тут він презентував свою творчість волинським студентам.
Зустріч із заслуженим художником України, який, окрім живопису, пише ще й книги, провели 23 листопада у рамках міжнародного творчого проекту «Портрет митця», який віднедавна започаткували у Волинському національному університеті імені Лесі Українки.
На творчий вечір закликали спудеїв та викладачів з ВНУ. Щоправда, аби почути-побачити відомого магістра мистецтв, охочі змушені були віддати по десять гривень за квиток.
Презентація відбувалась у «електронному форматі» – за допомогою великого екрана Колісник демонстрував копії своїх художніх творінь та коментував кожне з них. Говорив про філософський підхід до творчості, сакральну тематику своїх картин, найчастіші образи.
«Я за те, щоб митець був мислителем… Питання створення світу, суті людини є для мене домінантними», – висловився митець.
Під час презентації Колісник розповів і про створення ряду картин, пов’язаних з подіями Помаранчевої революції. Казав, що ці роботи писались «на одному подиху», оскільки на «мирному Майдані був присутній дух».
«Я тоді був впевнений і зараз впевнений, що це була вкрай важлива подія… Але в кожного в душі свій Майдан… Революціонери завжди закликають боротись зі злом зовнішнім. Але нормальна духовна людина повинна закликати боротись зі злом в собі», – переконував художник.
Виступаючи перед присутніми, Колісник зізнався, що важливішим у його творчості є таки живопис, а не письменництво. Хоча усі бажаючі могли придбати книги словацько-українського таланту.
Зустріч відбувалась під музичним супроводом барда Олександра Смика, який у своєму виступі похвалив художника, що той, живучи за кордоном, не змінив громадянства. Тому, впевнений він, Колісник один з кращих представників української діаспори.






Довідково:

Прокіп Колісник народився у селі Поташня на Вінниччині. Нині мешкає у місті Пряшів на сході Словаччини, але є громадянином України. Двічі номінований на Шевченківську премію (1994–го і 2008–го).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
ЛітРедактор Показати IP 23 Листопада 2010 21:08
Але й капеєц... З яких то пір вже у навчальних закладах проводять зустрічі з платним входом?!? А заголовок тут, як не про людину написаний: "..показували за 10 гривень".. все одно як про зоопарк))
цимбалюк Показати IP 15 Грудня 2010 15:27
цей навчальний заклад - лайно...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus