USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Судилися переважно люди з юридичною освітою: як муніципали пильнують за правильним паркуванням у Луцьку

28 Листопада 2023 11:59
З квітня 2019 року департамент муніципальної варти Луцької міської ради почав стежити за правильністю паркування автомобілів у місті. Відтоді муніципалам вдалося змінити ситуацію на вулицях Луцька та навчити лучан паркуватися дисципліновано. А до суду з приводу неправильного винесення постанови про паркування звертаються переважно люди з юридичною освітою: постанови муніципалів суд залишає без змін.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла керівниця департаменту муніципальної варти Юлія Чіпак.

«За перший рік, коли ми почали відповідати за паркування, у нас було 65 судових справ, винесено вісім з половиною тисяч повідомлень. Щоб було зрозуміліше: з 65 цих справ 45 – це справи, у яких скаржниками були люди з юридичною освітою. Ми з ними судилися, і всі зрозуміли, на чиєму боці правда. Всі адвокати перестали брати у людей та оскаржувати справи про неправильне паркування, мовляв, «я тобі порішаю». І все швидко заспокоїлося», – зазначила Юлія Чіпак.

Читати ще: «Луцьк став чистим, зокрема завдяки нам, подобається це комусь чи ні». Інтерв’ю з керівницею луцьких муніципалів

Нові ж судові справи виникали на локаціях, де муніципали починали працювати по-новому, адже з кожним роком до правил паркування додають нову фабулу, відповідно до якої можна штрафувати.

«Наприклад, дія знака «3.34» поширювалася на дорожнє полотно, а зараз – на все, зокрема і на тротуар. Щойно це ввели, як з’явилося шість судових справ, адже люди паркувалися ще за старими правилами. Наступне питання стосувалося виїздів із прилеглих територій, судилися і через територію біля в’їзду до Центрального парку та зоопарку», – розповіла керівниця департаменту.

За минулий рік було винесено 22 тисячі постанов, судових справ – лише 26. За цей рік є вже 23 справи, вісім з яких стосуються паркування на тротуарі. Штрафи за неправильне паркування приносять до бюджету чималеньку суму. Водночас муніципали не штрафують лучан у святкові дні та біля храмів.

«Є поняття повного штрафу, а є поняття пільгового періоду. Торік було майже шість мільйонів повних штрафів, але варто ділити цю суму навпіл. Потрібно враховувати, що у січні ми не виносимо повідомлення, бо це період зимових свят. У лютому-квітні, коли розпочалася повномасштабна війна, також постанови не виносили.

Зрозуміло, що, наприклад, 1 січня ми можемо вийти до центральних ялинок, понавиписувати постанов і зіпсувати людям свято. Також ми можемо щонеділі приїжджати до собору чи інших святинь, де вінчаються люди, та всіх штрафувати за неправильне паркування, однак не робимо цього. А в нас люди думають, що ми штрафуємо всіх без винятку. Потрібно бути людьми», – наголосила Юлія Чіпак.

Читати ще: У Луцьку за паркування на тротуарі та газоні оштрафували водіїв

На початку повномасштабної війни у Луцьку збільшилася кількість внутрішньо переміщених осіб. Лучани почали скаржитися на проблеми з паркуванням, а точніше – на неправильне паркування автомобілів з номерами інших регіонів. Цю проблему вдалося швидко залагодити.

«Внутрішньо переміщені особи, які осіли й залишилися жити у нас в місті, вже адаптувалися та звикли до ритму життя Луцька. У нашого міста є свої правила, які, очевидно, відрізняються від правил їхніх міст. Луцьк – тихе, спокійне та автентичне місто. У нас люди стали дисципліновано паркуватися, адже працюють інспектори з паркування. З 24 лютого і до травня 2022 року ми не виносили повідомлення в режимі фотофіксації. Коли ж ситуація трішки заспокоїлася, то ми почали штрафувати водіїв і фактично за місяць навели лад в місті», – резюмувала очільниця муніципалів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Сашка Показати IP 28 Листопада 2023 12:51
Молодці,порядок має бути. Але якщо прийняли рішення встановити знак який заборонить парковку 5-10 авто, продумайте де вони мають паркуватися. Запропонуйте альтернативу, бо лише карати негодиться.
ABC до Сашка Показати IP 28 Листопада 2023 13:38
Перш ніж пригнати корча з Нічеччини, подумай сам, де ти його будеш паркувати. А то всі прибудинкові території в місті вже забиті тим металобрухтом. Звикли, що хтось завжди за тебе думає. Є гаражні кооперативи і платні стоянки, але ж то треба гроші платити, та й від дому інколи далеко. А біля будинку паркуватися дуже зручно, бо зразу вийшов з під'їзду, помістив свою дупу в коробку, і погнав. А те що інші люди вже ледве протискаються між вашим автохламом - то чужі проблеми, які особливо не хвилюють.
ноунейм до ABC Показати IP 28 Листопада 2023 16:00
На корча з німеччини грошей не вистачило шо так жовчу плюєшся? Піди краще міськраді питання задай, як то вони дають дозволи на будівництво будинків з кількома паркомісцями.
ABC до ноунейм Показати IP 28 Листопада 2023 17:41
За мене не хвилюйся, маю змогу купити не тільки корча, і навітьне одного. Не маю потреби, на щастя. А те, що ти своїм металобрухтом перекриваєш під'їзд - то звичайно винна міськрада, муніципали, ЖЕК, інопланетяни. Словом, хто завгодно, тільки не ти. Впізнаю позицію щирого українця, справжнього госпідара. Як там кажуть: українці - ви неймовірні. На жаль.
Ноунейм до ABC Показати IP 28 Листопада 2023 21:09
Шось я сумніваюсь що ти можеш шось собі взагалі купити, навіть гнилого таврольота, а за мій металолом не переживай, він стоїть біля приватного будинку під навісом, або на парковці біля офіса. Так що дядя ти трохи мімо, але ж виіпнутись тобі треба, бо ти пішохід.
Сашка до ABC Показати IP 28 Листопада 2023 21:08
до чого ваш жовч про корчі та прибудинкові території? Мій допис про місця де заборонили зупинку/стоянку і не дали навіть платної альтернативи.
Біля Показати IP 28 Листопада 2023 13:48
9ї школи теж вже порядок?!
Фінагент Показати IP 28 Листопада 2023 16:40
Соромно дивтися, як здорові бугаї з рулеткою міряють віддаль до машини, замість бути на фронті.
Аргумент і факт Показати IP 28 Листопада 2023 17:01
Та не треба тратити час на суди з тими, хто сам собе втішає, шо ніби знає Закон ! Простий і ефективний метод боротьби : Шуфлею по лобовусі !
Луча до АВС Показати IP 28 Листопада 2023 21:37
Школяр- а що е прибудинковi територii? Покажеш нам Документ - Акт на прибудинкову територiю? Лохотрон в i д лмр- нема прибудинкових територiй. А тепер стосовно паркування,стоянки,зупинки- там де ранiше були Знаки "зупинка,стоянка заборонена" установили Платна стоянка! А чому так,а для чого ранiше заборонялось?))
Анонім до Луча до АВС Показати IP 29 Листопада 2023 16:44
А в тебе є свідоцтво про народження автомобіля, чи родовід виробників авто, чи посвідчення проходження військової служби автівкою?! Нема то чого в розумну розмову встриваєш?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus