USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Хвороби та шкідники вразили 4% волинських лісів

27 Січня 2016 16:51
Тисячі гектарів лісу на Волині вражені хворобами та шкідниками. Лісівники спостерігають негативну тенденцію до збільшення уражених площ з року в рік.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомили у Волинському обласному управлінні лісомисливського господарства.

Як показував торік санітарний огляд волинських лісів, загальна площа, пошкоджених хворобами та шкідниками - 24 тисячі 848 гектарів. Втім, уже цього року загальна площа осередків шкідників та хвороб лісу складає 25 тисяч 803 гектари, або 4 відсотки від загальної вкритої лісом площі.

Зокрема, побільшало ушкоджених лісових насаджень за рахунок виникнення осередків непарного шовкопряда в державних підприємствах «Любешівське лісомисливське господарство» (92 гектари) та «Любешівагроліс» (286 гектарів).

Як стверджують вчені, цей шкідник пошкоджує понад 300 видів рослин. Однак, незважаючи на багатоїдність, віддає перевагу дубу, тополі та плодовим деревам. На щастя, непарний шовкопряд не є масовим для Волинського Полісся, але в силу кліматичних умов, які склались в минулі роки, для нього зараз утворився рай у поліських лісах.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКОГО ЛІСУ ВКРАЛИ НА БІЛЬШ ЯК 2 МІЛЬЙОНИ

Також проблемою для умов Волинського Полісся є всихання соснових деревостанів, пошкоджених кореневою губкою, та ялинових деревостанів, пошкоджених ялиновою губкою.

У ВОУЛМГ кажуть, що зараз повинні визнати про втрати якості деревини в ялинових деревостанах, пошкоджених хворобами в межах об’єктів природно-заповідного фонду на території Горохівського та Вололодимир-Волинського лісомисливських господарств, дубових деревостанах на території Цуманського лісгоспу, соснових деревостанах на території всіх без винятку лісгоспів, розташованих в Поліському регіоні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
житель лісу Показати IP 27 Січня 2016 17:16
То мабуть чергова причина, щоб побільше зрізати лісу, тіпо ліс хворий, треба вирізати і посадити новий, в результаті хворий ліс залишили, нормальний спиляли
Відповідаю жителю лі Показати IP 27 Січня 2016 18:21
Ні жителю ти не правий, ліс як і людина має здатність хворіти і не доживати до старості, фактична цифра в 4 % є занижена, сядь в машину поїдь в любе лісництво області і тобі будь-який майстер лісу покаже в себе в обході кілька десятків гектарів хворого лісу, особливо це стосується поліської частини області. Нажаль волинські новини розміщують такі публікації без фотографії таких масивів.
лісник Показати IP 27 Січня 2016 19:01
цей відсоток буде зростати з року в рік! і це реальні речі,які сьогодні відбуваються не тільки в лісах Волині,але й по всіх лісах України!З року в рік зростають обєми лісозаготівель.Заготівля деревини круглий рік лісгоспами,збільшення кількості(реальне) самовільних рубок тільки погіршує санітарний стан лісів.Оскільки після такої господарки площі захаращеності лісів збільшуються(вчасно неприбрані порубочні рештки) з кожним днем.А це і є найперша причина розповсюдження хвороб лісу.Отож,допоки лісовою галуззю,а також державою будуть управляти агрономи,зоотехніки,технокради та нащадки жителів иєрусалимської долини,нічого путнього українському лісові та й Україні неслід чекати!Українці-робіть висновки!
я до лiсника Показати IP 27 Січня 2016 22:45
Таке враження що проблема всихання лiсiв це проблема сьгоднi виникла.
михась Показати IP 28 Січня 2016 07:22
старий рулить

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus