USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Кінський бізнес на Ратнівщині: усі все знають, але ніхто нічого не скаже?

13 Березня 2015 11:59
На півночі Волині, вочевидь, діє добре відпрацьований канал контрабанди, який офіційні органи впритул не помічають, - інформує «Волинь-нова».

Поки країна боролася на Майдані за європейські цінності та нині воює з російським агресором на сході, окремі жителі сіл Ратнівського району налагодили тісні зв’язки з Митним союзом. Причому користуватися перевагами цього утворення вони воліють без політичних гасел та гучних заяв. Бо гроші, як відомо, люблять тишу. Але про все по порядку.

17 лютого Державний прикордонний комітет Республіки Білорусь оприлюднив інформацію про те, що того ж дня вночі на ділянці Пінського прикордонного загону в Кобринському районі була спроба групового прориву через кордон з українського боку. Наряд зупинив близько 20 вершників. «У відповідь на агресивні дії порушників прикордонники застосували табельну зброю. За слідами визначили, що серед нападників, можливо, є поранені. Порушники, кинувши на нашій території 4 коней, поспішно ретирувалися назад в Україну. З приводу інциденту розпочато спільне з українськими прикордонниками розслідування. Вирішується питання про порушення кримінальної справи», — йдеться у повідомленні на офіційному сайті білоруського відомства.

Дійсно, двоє порушників кордону отримали по кулі. Головний лікар Ратнівської центральної районної лікарні Михайло Бегаль підтвердив, що 17 лютого в лікарню було доставлено двох чоловіків. В одного були прострелені м’які тканини стегна (на момент написання матеріалу постраждалого вже виписали додому). Другий пацієнт мав роздроблену внаслідок пострілу стегнову кістку. Крім того, рана була брудна, що спричинило ускладнення, через яке чоловіка відправили в обласну лікарню.

— Про цей випадок ми попередили міліцію. Правоохоронці з’ясовували все, а потім приходили працівники СБУ, — сказав Михайло Григорович.

Як розповідають жителі прикордонних сіл, якщо раніше від північних сусідів везли в Україну корів, то останнім часом вектор руху контрабанди змінився. Популярності набув нелегальний продаж коней у Білорусь, де вони коштують значно дорожче. Невідомі спритники скуповують гривастих не лише в навколишніх селах, а й навіть у сусідніх областях. Обсяги «експорту» не відомі, зате спостережливі селяни помітили, що у деяких господарів змінюється тяглова сила. Вочевидь, виснажених важкою роботою чотириногих помічників відправляють «на експорт», натомість на господарстві залишають вгодованіших меринів (кастрованих жеребців).

— Білоруські прикордонники й раніше бували на волинській території, навіть били наших людей. І цього разу так само. Якщо українці порушили кордон, двох із них ще й поранили, то чого ж їх не затримали?! — емоційно запитує селянка з Межиситі й одразу пояснює:

— Бо все трапилося на території України. А про четверо коней написали, бо тварини просто втекли в Білорусь під час сутички.

Про «кінський» бізнес на Ратнівщині нібито всі в курсі, але допитатися щось конкретне у жителів прикордонних сіл годі. Як сказав один співрозмовник, тут усі все знають, але ніхто нічого не скаже. Тож залишається тільки здогадуватися та вибудовувати логічні зв’язки.

Подейкують, що північна сусідка України — лише транзитна країна, бо звідти гривастих відправляють аж у Казахстан. От такі мутні схеми Митного союзу, що не можуть обійтися без впливового «даху».

Дивно, але на офіційному сайті Держприкордонслужби України на час підготовки матеріалу не з’явилося жодного повідомлення про описаний інцидент. При тому оперативно поінформовано про значно меншу контрабанду. Скажімо, 20 лютого прикордонники відділу «Краснопілля» Сумського прикордонного загону завадили незаконному переміщенню в Росію шести голів ВРХ. А 5 березня є інформація про затримання на Сумщині українця, який переганяв в Росію четверо коней.

Позиція правоохоронців різниться. Прес–секретар УСБУ у Волинській області Іванна Поліщук повідомила, що йдеться про товарну контрабанду, яка декриміналізована, а тому цей випадок не в компетенції СБУ. Жодних офіційних повідомлень з цього приводу до управління не надходило.

— Якщо в лікарню звертаються пацієнти з травмами непобутового характеру, то медики дзвонять до нас і надсилають офіційне повідомлення, де вказаний, зокрема, характер травми. Було повідомлення, що якогось чоловіка поносив кінь. Офіційних даних про вогнепальні поранення не було. Тому жодних розслідувань ми не проводили, — зазначив виконувач обов’язків начальника Ратнівського райвідділу міліції Віталій Головчик.

— Білоруські колеги надали нам інформацію про те, що виникла така ситуація. По гарячих слідах ми провели низку оперативних заходів і встановили, що 17–річний житель села Самари–Оріхові Ратнівського району був причетний до протиправної діяльності. Він зізнався, що за винагороду, яку йому запропонував невідомий на вулиці села, порушив державний кордон і переправив у Білорусь четверо коней. Рішенням Ратнівського районного суду його притягнули до адміністративної відповідальності за статтею «незаконне перетинання державного кордону» і винесли попередження. Під час перевірки всіх медичних закладів району встановленого факту поранених не зафіксовано. Про цей випадок було повідомлено й міліцію та прокуратуру, — розповів перший заступник начальника Луцького прикордонного загону — начальник штабу підполковник Сергій Крень.

Журналіст видання зізнається: добре, що ми не зверталися в інші відомства. Бо, певно, кожне з них має свою версію. І взагалі все виглядає так, що й «кінського бізнесу» на Ратнівщині не існує, що не було 17 лютого біля Залисиці Ратнівського району ні стрілянини, ні поранених.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Андрій Показати IP 13 Березня 2015 13:01
За які такі європейські цінності скажіть конкретніше?
Патріот Показати IP 13 Березня 2015 13:51
Так дійсно там такий бізес процвітає,але дуже ріжко і місцеві на цьому заробляють орієнтовно 500 грн.Так юридично вони порушують ЗУ проте,на відміну від бурштинокопачів, збитків державі не завдають.Мешканка села збрехала розказуючи про ту ситуацію. Там дійсно там було 20 вершників, 4 із яких, першими перетнули кордон і були зупиненні.Митники наказали залишити коней і повертатись в Україну. Хлопці повернувшись до решти 16 набралися сміливості і пішли "відвойовувати" коней. Завдавши тілесних ушкоджень одному з прикордоників отримали у відповідь чергу з АКМ по ногах. На ураження ніхто не стріляв, бо хлопці всі були на підпитку та з палками погрожували прикордоникам. Хто кришує бізнес!!?? Ратнівська міліція,яка не зупиняє та не перевіряє автомобілі,які перевозять тварин,та Самарівські прикороники,які не контролюють(на замовлення) відповідну ділянку кордону,дільничий міліціонер(який все знає але мовчить).
111 Показати IP 13 Березня 2015 14:53
Голову рда вже накінець призначте на тій Ратнівщині то може який порядок буде.А так ніхто ні за що не відповідає.
До речі Показати IP 15 Березня 2015 06:14
Видання "ВГОЛОС" повідомило що 12 березня маневицькі лісники з міліцією затримали бурштинщиків. "А ВОКРУГ ТИШИНА"
простий пацан з села Показати IP 31 Березня 2015 23:57
А як люди мають виживати,на сьогоднішній день крикуни накричались толку мало,а в селах виживають, добре що в прикордоних занах ще є контробанда,а в маневичах бурштин, на молоці і на картоплі багато не заробиш,аби кінці з кінцеми звести.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus