USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Кіпр у 2014 втратить статус «податкового раю», - експерт

6 Січня 2014 07:00
Кіпр з початку 2014 втратить статус «податкового раю» через низку змін в оподаткуванні тих доходів резидентів Кіпру, джерело яких знаходиться в Україні.

Таку думку висловила керуючий партнер Адвокатської компанії «Золота Середина» Марія Швець, - повідомляє «Економічна правда».

З її слів, саме ці доходи більшою мірою цікавлять українських підприємців, які звикли довгі роки володіти активами в Україні за допомогою кіпрських компаній.

У липні 2013 року Верховна рада ратифікувала Конвенцію між урядом України та урядом Республіки Кіпр «Про уникнення подвійного оподаткування та протидії ухиленню від податків на доходи», яка вже не надає резидентам обох держав пільгового податкового режиму.

При цьому, суттєві зміни відбулися в оподаткуванні так званих пасивних доходів, одержуваних резидентами однієї Договірної Держави з джерела в іншій державі.

«Так, тепер дивіденди, які виплачуються, наприклад, українською компанією своєму кіпрському засновнику, оподатковуватимуться в Україні. При цьому, якщо учасник володіє не менше ніж 20% в компанії, що сплачує дивіденди, або інвестував в компанію понад 100 тисяч євро, податок становитиме 5% від виплачуваної суми. У всіх інших випадках податок становитиме 15%», - розповідає Швець.

Крім того, відсотки, що виплачуються українським позичальником кіпрському кредитору за договорами позики, кредиту та іншим видам боргових зобов'язань, тепер можуть обкладатися податком і в Україні, але такий податок не може перевищувати 2% від суми відсотків.

Швець зазначає, що встановлені Конвенцією ставки податків на пасивні доходи хоч і посилюють оподаткування таких доходів, вони все одно істотно нижче ставок, встановлених Податковим кодексом.

«Тому, в будь-якому випадку, використання кіпрських компаній для подібного роду операцій не перестає бути вигідним для українських підприємців», - говорить експерт.

Керуючий партнер компанії вважає, що на бажання українського бізнесу і далі використовувати кіпрські компанії може швидше вплинути нестабільна ситуація в банківській системі Кіпрської Республіки, можливі обмеження сум платежів і так далі, ніж вступ в силу нової Конвенції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus