USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Клімчук – другий у рейтингу чиновників-землевласників

3 Квітня 2014 15:18
Громадські контролери представили результати моніторингової кампанії «Декларації без декорацій», в якій дослідили стиль життя високопосадовців часів Януковича та виявили причини його невідповідності задекларованим статкам. Про це повідомляє ogo.ua.

1 квітня 2014 року всі державні службовці України зобов’язані оприлюднити власні декларації про майно, доходи та витрати попереднього року (це регулює стаття 12 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції»). Чи та як посадовці України виконали цей обов’язок, можна перевірити, просто зайшовши на сайт будь-якого органу влади. Практика попередніх років показала, що відомості про власні статки можновладці країни оприлюднюють вкрай неохоче.

Саме тому громадські активісти України в рамках кампанії «Декларації без декорацій» зібрали та дослідили більше 400 декларацій посадовців, оприлюднені ними в 2011 та 2012 роках.

Моніторингову ініціативу координує Transparency International Україна, а в коаліцію входять більше 40 громадських організацій, журналістських агенцій та індивідуальних розслідувачів з усієї країни. Перевірці підлягали декларації міністрів, голів ОДА, мерів обласних центрів а також усіх їхніх заступників. Активісти зібрали дані в єдину базу та створили он-лайн мапу декларацій за 2011-2012 роки.

Результати моніторингу виявили кричущі невідповідності стилю життя чиновників тим статкам, які вони задекларували.

Найбільшу офіційну зарплату мав Сергій Арбузов (екс-перший віце-прем’єр, а до того - голова НБУ), який протягом 2012 року отримав 1 766 337 грн (це 147 194 грн на місяць).



Згідно з даними моніторингу, голова Волинської ОДА Борис Кімчук потрапив до рейтингу українських чиновників-землевласників.





Серед 405 досліджених осіб було виявлено всього троє альтруїстів – це заступники голови Чернівецької ОДА Кирило Крищенко, Василь Бурлака та Георгій Галиця. Вони перерахували матеріальну допомогу в загальному розмірі 16 600 грн вихованцям Магальського дитячого будинку-інтернату.

Всі дані про невідповідність стилю життя задекларованим статкам будуть направлені у правоохоронні органи.

Чому це стало можливим та як з цим боротися?

Проблема недостовірного декларування доходів можлива через існуючі до сьогодні прогалини в законодавстві, де взагалі відсутній контроль за майновими деклараціями службовців, відсутні механізми виявлення недостовірності даних, не передбачено санкцій за неправдиві дані. Максимальний розмір штрафу за неподачу декларації становить смішні 435 грн.(25 неоподаткованих мінімумів громадян).

Для того, щоб змінити цю ситуацію, громадянські активісти на чолі з Transparency International Україна та спільно з міністерством юстиції України вже розробляють нововведення на законодавчому рівні, які мають врегулювати конфлікт інтересів публічних службовців та запровадити ефективний фінансовий контроль за статками посадовців. Зокрема, вони передбачають:

Створення Національної комісії з питань запобігання корупції, до функцій якої буде входити перевірка декларацій службовців та їх фактичного способу життя.

Створення загальнодержавної електронної системи майнових декларацій службовців з вільним онлайн доступом до неї усіх охочих. Значне посилення відповідальності як не за подання службовцями власних декларацій, так і за неправдиві відомості в них.

Нова влада має бути прозорою

Тотальна корумпованість колишнього режиму, відверте нехтування нормами закону стали причинами повної недовіри громадян до очільників державної влади на всіх рівнях. Згодом це вилилося в масовий народний протест, що завершився повним переформатуванням влади. Нова владна команда сьогодні має шанс довести власну відкритість та підтвердити принцип верховенства права, за який вболівають люди всієї країни. Відкритість фінансових відомостей службовців – це найкращий індикатор чесності чи брехні. Адже декларації замовчують лише ті, кому є що приховати від громадськості.

За законом декларації українських посадовців мають стати доступними не пізніше як через 30 днів від 1 квітня та містити лише правдиву інформацію. Будь-яка помітна розбіжність між задекларованим та реальним стилем життя стане відома усім. Ми вас у цьому запевняємо!

Підготовлено громадською кампанія з моніторингу стилю життя високопосадовців України здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Петя Показати IP 3 Квітня 2014 15:25
ці прийшли про тих розказують і очуть в тюрму садити. А попередники теж те саме робили і луценка і тимошенко в тюрягу і інших садили. що тут дивного? одні на одних а простим українцям з того нічого не міняється. Якби виділяли гроші лікували людей дітей впершу чергу, робили зміни а не шукали що ті зробили ганьба усім і майдан нічого не зробив тільки позор на весь світ таким чиновникам які були і будуть
alex Показати IP 3 Квітня 2014 15:39
Б.Клімчук на цій землі особисто буде вирощувати картоплю і продавати волинянам. :-))
лучани Показати IP 3 Квітня 2014 16:01
"Діяльність" Клімчука повинна перевіряти прокуратура з СБУ. Чотири роки грабували обласний бюджета та процвітала корупція.
розумним Показати IP 3 Квітня 2014 16:28
Візьміть собі землі, так як в клімчука і обробляйте, а то робити нічого не хочете, тільки язиками патякаєте
Настя Показати IP 3 Квітня 2014 19:54
а клімчук вже у польщі послом? дедушка гарно пристроївся
Не обливайте брудом Показати IP 3 Квітня 2014 21:14
Клімчук багато зробив для Волині і для волинян! Він мав усе ще до зайняття посади,бо заробив за життя. При чому тут його призначення на Волині?
Соціолог до Не обливайте брудом Показати IP 3 Квітня 2014 21:46
Представник правлячої кліки , яка довела країну до банкрутства,
Mjhu Показати IP 4 Квітня 2014 04:12
А де клім зараз?так само чеше через слово "мій президент...."чи вже нову шкіру на себе на кинув?прос*ітутка!!!!
Анонім Показати IP 4 Квітня 2014 06:54
Та це тільки та земля що на ньому стоїть, а скільки ще на дочках та дружині.......
стукач Показати IP 4 Квітня 2014 12:08
А Гузь часом не коханець Б.П.? Бо дуже вже йому все гладенько зійшло.
Борис Петрович Показати IP 4 Квітня 2014 15:36
Дітки працюйте, заробляйте. трудіться і будете мати сповна! Та не заздріть((((((
КПП Показати IP 4 Квітня 2014 23:14
В хитрого лиса вже були проблеми з зем. ділянками,а нахапав її ого-го. І. Гузь розберіться, що не законно і за копійки ДО ДЕРЖАВИ.
луцьк Показати IP 26 Травня 2014 12:00
Як, бідний, тяжко працював! Ніхто на Волині не вмів так працювати! Та ще й вистачало у бідного часу кругом і всюди наголошувати, б'ючи себе в груди: "Янукович - це мій президент!"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus