USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Колесо історії: головна пошта у Луцьку

18 Червня 2016 13:30
Будівлю головної пошти на вулиці Кривий Вал у Луцьку збудували наприкінці 1930-х років.

Назва вулиці походить від того, що до початку ХІХ століття тут був яр і міський вал. Внаслідок розширення міста яри були засипані, забудовані і власне вал став виділятися слабо. Проте і досі територія навколо Кривого Валу дуже горбиста. Кривий Вал починається на Набережній, перетинає вулиці Богдана Хмельницького, Лесі Українки і виходить на Глушець, - пише дослідник історії Волині Олександр Котис на Хроніках Любарта.

Як вважають дослідники архітектури Луцька, приміщення головної пошти –дуже яскравий представник архітектури функціоналізму. Цей стиль виник у Німеччині і став виразником мистецького прагнення до простоти, лаконічності, ясності, без надмірної пишноти. Конструкція будівлі мала відповідати її функціональному призначенню. Особливістю пошти є її операційна зала першого поверху із так званим світловим ліхтарем. Просто кажучи, це скло замість стелі, крізь яке до зали потрапляє денне світло. Цікаво, що головна пошта – одна з небагатьох будівель, які впродовж історії не змінювали свого призначення.


Пошта у 1930-х. Фото з Національного цифрового архіву Польщі



Головна пошта сьогодні.

Олександр Котис
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
школяр Показати IP 18 Червня 2016 19:12
Ми це читали уже 20 раз а щось нове слабо? Скільки можна це жувати.
школяру Показати IP 20 Червня 2016 00:16
для "особливих школярів" - повторимо ще 8-10 раз !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus