USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Колесо історії. Горохів: коротка історія

2 Квітня 2016 10:00
Вважається, що перша писемна згадка про Горохів походить від 1240 року з Іпатіївського літопису. Хоча деякі дослідники в цьому сумніваються. Оскільки населений пункт був невеликим, то він, подібно до інших, повністю переходив у власність то одного магната чи князя, то іншого.

Про це пише дослідник історії волинського краю Олександр Котисна "Хроніках Любарта".

Наприклад, у 1450 році великий князь литовський Свидригайло передав містечко у власність Олізару Шиловичу, який був волинським маршалком, а потім луцьким старос-тою. Пізніше містечко стало власністю Сангушків. Тільки в 1600 році Горохову надали маґдебурзьке право, що означало закріплення певних прав власне міського населення.

Протягом віків тут жили представники різних національностей та релігій. Здебільшого в Горохові проживали християни та іудеї. Ще на початку ХХ століття кожна з груп мала свої культові споруди. До Другої світової війни тут діяла синагога, яка потрапила на деякі поштові листівки тих часів. До 1960-х років зберігався давній костел. З історичних храмів у місті залишилася тільки Вознесенська церква.

У 1820-х роках власник містечка Валер’ян Стройновський збудував палац у стилі класицизму. Його намалював Наполеон Орда, коли відвідував Горохів. У палаці зберігалися цінні твори мистецтва, частину з яких свого часу продав Тадеуш Тарновський через борги.

У 1927 році палац згорів, залишився тільки парк. Сьогодні в Горохові проживає більш як 9 тисяч людей.



Горохів на початку ХХ століття. Фото з wolhynia.pl



Горохів сьогодні. Фото horohiv.org

ЧИТАТИ ЩЕ: У ГОРОХОВІ ВСТАНОВИЛИ КАМЕРИ ВІДЕОСПОСТЕРЕЖЕННЯ. ФОТО. ВІДЕО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
міщан Показати IP 2 Квітня 2016 13:51
А ще дуже багато розкиданого сміття в м.Горохові ( біля самого Горохівського ВУЖКГ- при вході в ринок з правої сторони, а ще по вулиці Ватутіна і т.д. ). В м. Горохові немає стоянки для паркування машин і багато ще проблем.
з вулиці Ватутіна Показати IP 2 Квітня 2016 14:16
Смітника немає на таке велике місто ше. Все смітя на полях людських. Мер з заступниками і Клембами дбає про скверик тільки .
бе до ... Показати IP 2 Квітня 2016 14:59
а звідки ж те сміття? невже рука путіна смітить? а не накидати-ума нема?
Не заздріть Показати IP 2 Квітня 2016 15:04
нашій Горохівській раді. Мер і не курить і не п'є спиртного і спортсмен
сусід Показати IP 4 Квітня 2016 11:02
на рахунок сміття-це правильно, іще- якби поменше магазинів, а більше закладів , спортивних , оздоровчих , культурних де могла б молодь і не тільки проводити час, А то робіт немає а одні магазини і бари.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus