USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Колесо історії: коротко про Торчин

26 Березня 2016 10:30
Торчин – селище міського типу, вік якого налічує майже тисячу років. Як і багато інших подібних населених пунктів Великого князівства Литовського, отримав маґдебурзьке право у XVI столітті. Це давало певні економічні привілеї та права для міського населення. У той час в місті були розвинені різні ремісничі цехи, - повідомляють «Хроніки Любарта».

У 1767 році в містечку було написано так званий «Торчинський маніфест». Це документ, у якому невідомий автор різко критикував шляхетський стан і вимагав надати політичних прав селянству. Він закликав українських і польських селян об’єднатися проти шляхти. Дослідники високо оцінили автора, який знав особливості європейської політики і володів латинською мовою. Торчинський маніфест став провісником селянських повстань, які вилилися у Коліївщину.

У часи перебування Торчина в складі Російської імперії у містечку почали діяти пошта, нова лікарня, кілька шкіл. Одну з них відкрив лікар Бенц Маєр Бейлін. Тут ввели заняття з фізкультури, що було нетиповим для того часу. У міжвоєнний період в Торчині стояв пам’ятник кавалеру ордена Virtuti Мilitari Леопольду Ліс-Кулі, який помер у містечку в 1919 році. Сьогодні в Торчині проживає понад п’ять тисяч людей.
Торчин у 1920-х. Фото з wolyn.freehost.pl
Торчин сьогодні. Фото з Вікіпедії
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
волинянам Показати IP 26 Березня 2016 13:23
славне містечко, але скільки торчинців їздили на антимайдан в київ!!!!! слід переписувати історію
Юрек Показати IP 26 Березня 2016 14:28
для Волинянам Певно цигани їздили. Їх там стільки!!!!!
@ Показати IP 26 Березня 2016 14:46
Тож сам мер клевський збирав разом з овечкою з школи те стадо ...
Дана Показати IP 27 Березня 2016 06:56
А пізніше ці учасники антимайдану стали, якимось чином, героями Майдану...
Саша Показати IP 25 Квітня 2016 17:56
Це ваші бендери їздили на майдан тітушками ви ***** циган вам борщ нас**ли!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus