USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Колесо історії: цікаві факти про братську церкву в Луцьку

23 Квітня 2016 10:00
Що розповідати людині, яка запитує про цікаву пам’ятку минулого Братську церкву? Нині це святиня Української православної церкви Київського патріархату. Цей храм має у своїй історії кілька цікавих і маловідомих фактів, - пише дослідник історії нашого міста Олександр Котис на «Хроніках Любарта».

У радянський період церква не діяла. У квітні 1957 року тут відкрили планетарій, перший у західних областях Радянської України. Це було популярне місце: сюди водили екскурсії з навчальних закладів міста, приходили лучани на сеанси і лекції з астрономії. Тут можна було дізнатися про рух Землі, її супутника, про видимий рух Сонця, планет тощо. Планетаріїв зараз в Україні залишилося всього кілька. Це оригінальний спосіб популяризації природничих наук. Коли розвалився СРСР, луцький планетарій вивезли, а залишки розікрали.

Інший факт – про розмір храму. Насправді з самого початку церква була в кілька разів більшою за те, що від неї залишилося досі. Адже це був центр православного населення міста. Тут же діяло релігійно-просвітницьке Луцьке братство. Проте у XVIII столітті храм занепав, а з початку ХІХ століття не раз потерпав від пожеж. Що не зруйнувалося саме, те розібрали на будівельний матеріал у 1860-х роках. Цікаво, що остаточне руйнування церкви зупинив лише генерал-губернатор Микола Анненков, який тоді перебував у місті і вважав таке ставлення до давнього храму неподобством. Збережена донині будівля є приблизно шостою частиною від автентичного розміру храму.

ЧИТАТИ ЩЕ: КОЛЕСО ІСТОРІЇ: СВЯТКОВІ ПАРАДИ У ЛУЦЬКУ

Третій факт: свого часу в цій церкві була єврейська крамничка, а на території довкола розташовувався єврейський ринок. Православне духовенство міста в 1860-ті роки фактично визнало, що не може нічого вдіяти зі збереженням храму, тому укладало різні договори – то про оренду, то про розбирання давньої церкви. Сталося так, що руїни викупив єврей Аврум Сорока й облаштував усередині крамницю. Він же потім розібрав частину храму за згодою духовенства.

Братська церква з часу свого створення відігравала вагому роль у містобудівній композиції майдану Ринок, край якого стояла. Синагога і церква, з’єднані вулицею, складають композиційну вісь південь-північ історико-культурного заповідника «Старий Луцьк».
Братська церква на фото початку ХХ століття. Григорій Логвин

Братська церква сьогодні. Олександр Котис
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанин Показати IP 23 Квітня 2016 10:46
А ще це церква, де вперше у місті вже незалежної України прозвучала літургія українською мовою. Виконував її архієрейський хор Оранта.
Раб Показати IP 23 Квітня 2016 10:56
В радянські часи київськог патріархату не було))а зараз він росказує історію))
Путин Показати IP 23 Квітня 2016 13:50
З пленатарія церкву?
до путин Показати IP 23 Квітня 2016 15:33
ти дурбелик!!!?? чи прикидаєся!!!!!
перехожий Показати IP 24 Квітня 2016 09:40
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus