USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Коли допомагати – і професія, і стиль життя: як соціальні працівники турбуються про лучан

30 Жовтня 2020 12:11
У першу неділю листопада своє професійне свято відзначають працівники соціальної сфери – люди, справою яких є віддана, невтомна праця на благо людей! Це свято є свідченням високої оцінки ролі працівників, які щодня забезпечують реалізацію соціальної політики на місцевому рівні.

Працівники цієї сфери працюють з людьми, які мають особливу долю, які опинилися у складних життєвих обставинах та приходять з відчаєм і болем, непростими життєвими історіями.

Щоденна робота соціальних працівників пов’язана з турботою про людей, їй вони завжди віддають часточку серця, адже в скрутну хвилину люди очікують допомоги від працівників соціальної сфери. Зважаючи на ситуацію в державі, вони повинні стояти пліч-о-пліч біля тих, хто потребує підтримки, надавати їм якомога більше інформації та допомоги.

Статистика свідчить про те, що кожний третій житель міста Луцька відноситься до пільгової категорії або потребує соціального захисту, що покладає на органи місцевого самоврядування серйозні зобов’язання по забезпеченню соціального захисту громадян. Реалізація повноважень щодо соціального захисту населення органами місцевого самоврядування міста Луцька здійснюється департаментом соціальної політики Луцької міської ради.

Департамент соціальної політики найбільший виконавчий орган Луцької міської ради, штатною чисельністю 127 працівників, в своєму складі має 13 структурних підрозділів, які обслуговують різні категорії населення. Департамент надає 98 соціальних послуг, а також реалізовує 5 міських соціальних програми. Крім головної установи, працюють ще 2 філії департаменту соціальної політики, які обслуговують віддалені від центру райони міста.

Також з метою забезпечення призначення усіх видів державних соціальних допомог та надання послуг, що здійснюються департаментом соціальної політики Луцької міської ради, мешканцям Прилуцького старостинського округу Луцької міської територіальної громади, з 01.01.2020 організовано прийом документів спеціалістом відділу прийому громадян департаменту в селі Прилуцьке Ківерцівського району.

На сьогодні, соціальним захистом охоплено понад 86 тисяч жителів Луцької територіальної громади. А це, насамперед, нарахування пільг та субсидій на житлово-комунальні послуги, призначення державних соціальних допомог, оздоровлення пільгових категорій громадян, соціальна підтримка осіб з інвалідністю, ветеранів війни, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, учасників АТО/ООС та членів їх сімей.

У підпорядкуванні департаменту є територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м. Луцька. Територіальний центр надає соціальні послуги соціально-незахищеним мешканцям міста з листопада 1994 року.

До категорій громадян, які можуть скористатися послугами установи, входять не лише одинокі громадяни похилого віку, особи з інвалідністю (старші 18 років), але і ті, які в силу різних обставин опинилися у скрутному матеріальному становищі, та звернулися із заявою про допомогу до міської влади, а також переміщені особи із східних областей України, учасники ООС та члени їх сімей, особи без постійного місця проживання.

Тут працюють 134 працівники. Структурними підрозділами терцентру обслуговуються 3 473 громадян, з яких 822 є отримувачами соцпослуги догляду вдома. Щодня соцробітники відвідують від 260 до 300 підопічних, яким надають послуги з придбання та доставки продуктів харчування, медикаментів, приготування їжі, прибирання тощо. Також функціонує їдальня, де щоденно забезпечуються безкоштовними гарячими обідами до 130 громадян. Кошти для організації харчування малозахищених громадян щороку виділяються з бюджету міста.

Із 18 березня 2020 року територіальний центр працює в умовах карантину. Основна робота в цей період полягає у наданні соціальної послуги догляду вдома, а також у визначенні категорій громадян, які потребують допомоги, оскільки опинились у скрутному матеріальному становищі у зв’язку із обмеженнями, обумовленими карантином, які спрямовані на запобігання поширенню гострої респіраторної інфекції, спричиненої коронавірусом COVID-19. Такі громадяни забезпечуються продуктовими наборами, що надаються благодійними фондами, церквами різних конфесій, соціально відповідальним бізнесом. За період з березня по жовтень 2020 року працівниками терцентру було вручено 4 833 продуктових наборів.

Серед категорій громадян, які звертаються по допомогу до територіального центру– є особи без постійного місця проживання. Тут вони можуть отримати наступні послуги: забезпечення одягом, взуттям; забезпечення безкоштовними гарячими обідами; перукарські послуги; користування душем; консультації психолога та юрисконсульта; допомога у відновленні документів та поселенні в інтернатну установу.
У зимовий період в установі працює стаціонарний пункт обігріву.

Значну допомогу незахищеним верствам населення нині надають з міського бюджету. Так, лише протягом 9 місяців поточного року на виконання заходів щодо соціального захисту мешканців громади, в рамках міських соціальних програм, профінансовано понад 36,8 млн гривень.

Із 2016 року в місті діє Програма соціального захисту населення, заходи якої спрямовані на підвищення якості життя малозахищених верств населення. На виконання її заходів впродовж цього року профінансовано 31 млн 733,6 тис. грн.

У рамках Програми здійснюється адресна підтримка окремих вразливих груп населення шляхом:

– надання різних видів матеріальної допомоги, виплат та компенсацій окремим категоріям населення;

– фінансування житлових субсидій, призначених за рішенням комісії;

– забезпечення безкоштовного гарячого харчування та організації урочистостей з нагоди державних та релігійних свят для підопічних територіального центру;

– відшкодування коштів підприємствам-надавачам послуг за послуги зв’язку пільговим категорія громадян;

– відшкодування витрат за придбані лікарські засоби за пільговими рецептами громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

– відшкодування витрат перевізникам із надання послуг перевезення пільгових категорій громадян тощо.

Програмою також передбачений широкий спектр заходів із підтримки діяльності громадських об’єднань.

Для підтримки та соціального захисту учасників АТО/ООС та членів їх сімей на місцевому рівні діє 3 програми, одна з яких – Комплексна програма соціальної підтримки учасників бойових дій, бійців-добровольців, членів їх сімей, а також сімей загиблих (померлих) військовослужбовців. У 2020 році на виконання заходів Комплексної програми з бюджету було профінансовано 2 млн 237,0 тис. грн.

У рамках Комплексної програми департаментом соціальної політики реалізовується ряд заходів в сфері соціального захисту та матеріального забезпечення учасників АТО/ООС та членів їх сімей, зокрема:

– надання одноразової матеріальної допомоги на лікування;

– надання матеріальної допомоги для військовослужбовців, які призвані на військову службу за контрактом до Збройних Сил України в розмірі 5 тис. грн;

– виплата адресної грошової допомоги на оплату житлово-комунальних послуг за рахунок коштів місцевого бюджету бійцям-добровольцям та членам сімей загиблих;

- оплата навчання учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих (померлих);

- забезпечення відпочинком із проведенням заходів психологічної реабілітації.

Місто Луцьк є одним з перших в Україні міст, де запровадили з 2017 року власну Програму забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників АТО/ООС. За період дії Програми з міського бюджету виділено 28 млн 120,6 тис. грн на співфінансування придбання житла для 76 осіб, з них у поточному році профінансовано 2 млн 120,6 тис. грн для 5 учасників Програми.

Окрім цього, відповідно до Програми соціальних виплат дітям здійснюється щомісячна виплата дітям (до 18 років, при умові стаціонарного навчання – до 23 років) військовослужбовців, добровольців, волонтерів, які загинули під час участі в антитерористичній операції або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, чи захворювання отриманих в результаті участі в АТО та/або у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, а також померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які стали такими в результаті участі в АТО та/або у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії – у розмірі одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розмір якого визначений чинним законодавством України.

У поточному році виплачено щомісячних допомог на загальну суму 631,1 тис. грн для 32 дітей.

У місті Луцьку з 2017 року успішно діє Програма соціальної адаптації осіб з інвалідністю, яка спрямована на вирішення проблеми інтеграції в активне суспільне життя осіб з інвалідністю шляхом залучення їх до надання послуг за договорами цивільно-правового характеру. Вказана Програма є унікальною, єдиною на території України, та користується великим по попитом.

За період 2017-2020 років укладено 300 угод цивільно-правового характеру з людьми з інвалідністю та профінансовано з місцевого бюджету 612,2 тис. грн, з них в поточному році укладено 28 угод цивільно-правового характеру з людьми з інвалідністю та профінансовано 69,6 тис. грн.

Члени Луцької міської організації інвалідів, Волинської обласної організації Українського товариства глухих, Луцької міської територіальної первинної організації УТОС, а також інші особи з інвалідністю, які дізналися про можливість стати учасником такої Програми, мали змогу працювати у відділах прийому громадян, державних допомог, обслуговування інвалідів, ветеранів війни та праці, автоматизованої обробки інформації, загальному відділі департаменту соціальної політики Луцької міської ради.

В умовах складної епідеміологічної ситуації, яка склалась в країні та світі, колектив департаменту соціальної політики Луцької міської ради працює та забезпечує виплату всіх, без винятку, державних соціальних допомог, компенсації, субсидій, пільг, виплат, адресних допомог як з державного, так і з місцевого бюджетів. В умовах карантину фінансування витрат передбачених місцевим бюджетом щодо соціального захисту і підтримки населення не зменшувалось.

Перелік соціальних послуг постійно збільшується, крім того, з кожним роком зростає чисельність населення, яке потребує соціальної підтримки. У цьому полягає й складність роботи, та й взагалі, сьогодні соціальний захист потребує комплексного підходу.

Часто люди, які є соціально незахищеними, не знають своїх прав, тих пільг і можливостей, які можуть їх підтримати, тому завдання департаменту – це і допомога людині в наданні інформації про те, де і як вона може знайти таку необхідну підтримку.

У соціальній сфері міста Луцька працюють переважно жінки, адже саме жінці притаманна доброта, мудрість та милосердя, які так необхідні в щоденній праці соціального працівника. Людяність та відкритість душі спонукають не просто виконувати свої професійні обов’язки, а й ставати психологами, педагогами, пропускаючи проблеми й переживання кожного через власні серця.

Незважаючи на важкі трудові будні, колектив департаменту соціальної політики залишається дружнім та енергійним. Великий колектив, як сім’я, не лише працює, а й святкує спільні свята, підтримує та допомагає один одному.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Луцьк ВЕТЕРАН Показати IP 31 Жовтня 2020 00:11
Луцька міська організація ветеранів України вітає працівників соціальної сфери з їхнім професійним святом. Ветерани бажають невтомним людям, які допомагають літнім жителям Луцької територіальної громади комунікувати з життям засобами дбайливого піклування про нас, забезпечуючи нам безпеку простору, який оточує нас. Бажаємо соціальним працівникам міста краси, привабливості, здоров'я, активної правильності у поширенні успіху, процвітання, довголіття свого та жителів Луцької громади

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus