USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Коли «вдихнуть життя» у перинатальний центр у Луцьку

6 Листопада 2014 14:18
У Луцьку представники міської та обласної влад відвідали будівельний майданчик Волинського обласного перинатального центру. Як відомо, для того, аби ввести медичний заклад в експлуатацію, необхідно ще 64 мільйони гривень.

Нагадаємо, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик спільно із Луцьким міським головою Миколою Романюком відвідали незавершену лікувальну установу, будівельні роботи на якій не здійснювались з початку 2014 року.
Зведення Волинського обласного перинатального центру розпочали ще у далекому 2001 році, однак невдовзі припинили, пояснюючи таку бездіяльність відсутністю фінансування. Роботи відновили у квітні 2012-го. Однак у зв’язку з критичною ситуацією в країні, у 2014-му увесь процес тимчасово зупинили.
Загалом, кошторисна вартість об’єкта, загальною площею 13, 699 квадратні метри, становить майже 100 мільйонів гривень.

Наразі спорудили блок А – акушерський стаціонар. У цьому приміщенні частково здійснили внутрішні оздоблювальні роботи. Повністю змонтували кімнати «чисті приміщення» (їх легко мити і у них є постійний приплив свіжого, очищеного повітря).
Перехідна галерея та блок Б, що повинні були б «переродитися» у консультативно-діагностичну поліклініку, спорудили лише частково. Втім, роботи надалі не продовжують. А ось у блоці В, який повинен слугувати приміщенням для відділення пролонгованої реабілітації новонароджених, реконструкцію ще й не починали. Натомість, проводять розробку проектно-кошторисної документації на ремонт кисневої станції. На ці цілі уже виділили півмільйона гривень з обласного бюджету.

Завдяки підтримки українсько-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» створили симуляційний тренінговий центр, що відкрився і розпочав свою роботу 11 серпня 2013 року.
Зі слів колишнього головного лікаря Луцького пологового будинку та директора-розпорядника будівництва нового перинатального центру Ніни Загребельної, на першому поверсі медзакладу планують обладнати відділення патології вагітності із ліжками для невиношуваних. На цьому ж поверсі є спеціальні бокси, де можна приймати пологи і тримати жінку з дитиною аж до виписки.

До прикладу, якщо породілля хворіє грипом, ангіною, дифтерією чи іншими складаними інфекціями, її перебування у цих боксах не становить небезпеки для інших пацієнтів, адже усі входи і виходи з цього приміщення – лише надвір, що забезпечує мінімальне спілкування з внутрішніми приміщеннями.

На другому поверсі – продовження відділення патології вагітності та дитяча реанімація.

На третьому – індивідуальні пологові зали та акушерська операційна.

На четвертому – післяпологове відділення, де перебувають мами разом із дітками та доросла реанімація на 9 ліжок. На останньому поверсі розташують гінекологічне відділення та операційні.
«Наразі ми візуально оглянемо приміщення. І наступного тижня збираємось в ОДА, проводимо нараду та збираємо необхідний пакет документів, аби закрити усі важливі питання, що стосуються завершення будівництва медустанови. Нам треба серйозно попрацювати над формуванням бюджету на 2015 рік і уже до наступного року ми змушені поставити крапку у питанні з перинатальним центром», - зауважив голово ОДА Володимир Гунчик.

З його слів, для Волині пріоритетними є чотири програми: завершення будівництва всіх незавершених об’єктів, що стосуються сфери медицини; реконструкція лікарні у Боголюбах; реконструкція первинних центрів медицини.

До слова, такого перинатального центру, який задумали побудувати у Луцьку, немає в Україні. Він буде другим пологовим будинком в обласному центрі та може стати справжнім медичним містечком матері та дитини.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лариса Показати IP 6 Листопада 2014 15:28
От хай новообраний депутат Чорнуха попіклується і поцікавиться, чому ЛСМ536 не побудував перинатальний центр. І проконтролює.
Лучанин до лариса Показати IP 6 Листопада 2014 21:12
чи ви хворі чи у вас язик чухаеться? ви хоть думаете що пишите? Як ЛСМ536 міг побудувати якщо держава недала гроші?
Дмитро до лариса Показати IP 7 Листопада 2014 08:41
ото меле аби молоти.
Сєня Показати IP 6 Листопада 2014 20:15
Це піар банальний, покажіть що зробили самі в цьому році! Нічого, палець о палець не вдарили! А якщо не буде центру, що з вами тоді робити? Люструвати будемо!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus