USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Коли «Рідний дім» у Луцьку стане рідним?

16 Вересня 2008 10:00
У недалекі радянські часи державне житло можна було отримати не сплативши за нього ані копійки. Сьогодні – навпаки: заплативши величезну суму, можна роками чекати на обіцяну квартиру. А зневірившись у перспективі, через декілька літ добитися повернення коштів й через інфляцію придбати за них… велосипед.
У типову ситуацію потрапив лучанин Володимир Максимець (ім’я та прізвище чоловіка змінено на його прохання). Подібних йому нині – безліч. Чоловік розповів, що побачивши красиву рекламу про будівництво нового житлового комплексу «Рідний дім» в хорошому районі міста, восени 2006 року підписав договір на інвестування коштів у будівництво житла. Окрім усього іншого, чоловіка приваблювало й те, що обіцяли завершити будівництво й здати помешкання в експлуатацію протягом тринадцяти місяців із моменту підписання договору. Також обіцяли, що вартість квадратного метра житла залишиться незмінною для тих інвесторів, які на момент підвищення розцінок встигнуть виплатити хоча б 70% вартості своєї майбутньої квартири. Згідно з договором, вкладник протягом року зобов’язувався повністю сплатити вартість своєї майбутньої житлової площі. Всі ці умови повністю влаштовували Володимира й на той час видавалися цілком реальними.
– Свою частину договору я виконав, вклавшись у терміни та сплативши всю суму, – каже чоловік. – За тим самим договором я мав вселитися під кінець 2007 року. Вже добігає свого кінця 2008 рік, а житло ще й досі не добудоване й хтозна коли завершиться. Сьогодні на тому будівництві працює всього одна бригада. Як мені розповіли, всі інші звільнилися через проблеми з заробітною платою. З чотирьох останніх будинків, котрі мають здаватися разом, на двох роботи зовсім не ведуться. За останні 3-4 місяці нічого не змінилося. Обіцяють, коли ця бригада добудує один будинок, тоді візьметься за інший. Проте з такою кількістю працівників будівництво може затягнутися як мінімум ще на два роки.
Можна розірвати договір й повернути свої кошти. Забудовнику це вигідно, бо він повертає гроші лише тоді, коли, наприклад, на моє місце приходить людина, яка вносить суму в два рази більшу за мою, половину якої повертають мені. Людям забирати свої гроші вкрай невигідно, бо вартість квартир за цей період зросла удвічі. Кожного наступного кварталу телефоную до забудовника й кожного разу будівництво відтерміновують надалі.
Аби розібратися в ситуації вдалося зв’язатися з менеджером підприємства «Глорія-Буд», котре займається будівництвом цього житлового комплексу, Мариною Ярославівною (назвати своє прізвище жінка відмовилася). Менеджер запевнила, що будівництво третьої черги будинків житлового комплексу «Рідний дім» буде завершено в лютому-березні наступного року.
– Нашим людям чомусь дуже тяжко розтлумачити, що така ситуація в будівництві не лише у нашої фірми і не тільки в Луцьку, а й по всій Україні, – каже Марина Ярославівна. – У Києві, наприклад, призупинено більшість будівельних робіт. Усе це почалося ще з весни й триває до сьогодні. Причина в тому, що не кредитується первинний ринок. Частина квартир у цьому житловому комплексі була викуплена за готівку, інша велика частина кредитувалася банком. Тобто, тоді були повноцінні вкладення в будівництво, й нормально йшла робота.
Навесні на державному рівні прийняли рішення відмінити кредитування первинного ринку. Тобто, ті люди, котрі приходили до нас з довідкою про банківську позику на будівництво житла відсіялися. Основна причина уповільнення будівництва – ненадходження коштів. Наголошу, що ми не зупиняємося, хоча, що гріха таїти, будуємося упівсили. Ми розуміємо людей, котрі заплатили гроші, але держава нас із ними поставила в такі рамки, через які виникла нинішня ситуація. Це не ми такі погані, просто нам не дають працювати. Житловий комплекс так чи інакше добудується, бо частина квартир вже продана і ще є що продавати.
Наші люди вже давно навчилися надіятися лише на самих себе й не чекати ні від кого допомоги, тим паче – від держави. Але, коли держава не здатна підтримати, допомогти чи посприяти, хоча б не заважала й не створювала несприятливих умов. Така позиція на сьогодні у більшості українських підприємців. У ситуації з будівництвом у нас результат той самий, що й завжди у всьому. Виходить як у тій приказці – «пани сваряться, а в мужиків чуби тріщать». Ось і тут ображеними залишилися люди, котрі зі свого боку виконали всі зобов’язання. І таких дуже багато по всій країні.
Андрій ПЕТРИКФото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Анонім Показати IP 16 Вересня 2008 10:22
А де комітет захисту прав споживачів? Допоможіть людям. Думаю що можна вимагати від забудовника компенсацію завданих збитків.
Анонім Показати IP 16 Вересня 2008 10:42
Пані Марина скромно промовчала, що коли вони в них вже було збудовано три будинки, то у сусідів із "Луцьксантехмонтажу" тільки рили котлован.На даний момент вже і "Фаворит" закінчують, і п.Чорнуха не один будинок поряд здав, а ці все ще чекають на державу коли вона їм манну небесну скине з неба. Да ніколи! А де їхні власні обігові кошти, де їхній прибуток??? В яких активах? Якщо сидіти "окопавшись" в офісах нічого не зміниться.
Економ Показати IP 16 Вересня 2008 16:41
Щодо кредитування первинного ринку, то проблеми виникли ще у 2006 р. після "сумнозвісного" указу Президента від 14 січня 2006р. про заборону прямих інвестиційних договорів із пайовиками, тобто це вже триває біля 2,5 років, а не від весни 2008р. Просто в даного забудовника банально закінчились "чужі" гроші пайовиків третьої черги, якими у свій час закривали "дірки" при будівництві 1 і 2 черги. А нових надходжень немає, бо люди якраз з лютого по графіку все повиплачували. Хто крайній, то й і у програші. Звичайна пірамідальна схема. Так і до лаврів "Еліти-центру недалеко". Краще б самі "напряглися" щодо кредиту під свої ще непродані квартири. Одному забудовнику власний банк скоріше дасть крупний кредит ніж окремо кільком десяткам чоловік.
Анонім Показати IP 16 Вересня 2008 16:51
Елементарна безграмотна цінова політика забудовника:як можна наперед фіксувати ціну метрів, якщо їхня собівартість постійно зростає? До речі, а куди подівся рекламований цим же забудовником житловий комплекс "Аеліт"? "Глорія-буд" просто бездарний господар: то у них кран пів-року не працював, бо продавець брак підсунув, то вони не будують бо погодні умови не ті що треба, то ще якась болячка. Підрядник "ВВС", який будував сусідній комплекс "Колізей" це зрозумів швидко і втік від них. Остались одні нездари на будівництві, і ті вічно напідпитку. Пора б і контролюючим органам на це підприємство звернути увагу!
Сергій Жуковський Показати IP 16 Вересня 2008 16:55
Хай як там можна критикувати забудовників, апелювати до відповідних органів влади, на мою думку, з цього всерівно нічого не вийде. Люди, ви всі чудово розумієте, що ви нікому НЕПОТРІБНІ. Маєте кошти, то й наповнюйте ними кишені спритних підприємців, а чи матимете з того собі зиск - як Бог дасть! Не хочете бути жертвами, то робіть самі щось для вирішення власних проблем. Дасть Бог, ніхто не обдурить і державна не попсує ваші плани напрацьованою "політичною елітою" інфляцією чи ще чимось подібним.
Анонім Показати IP 16 Вересня 2008 17:37
До речі досить показова табличка висить на воротах перед входом у житловий комплекс будівництва% "початок будівництва 3 черги- 2008р.(хоча фактично нульовий цикл був готовий ще 2006р.), закінчення будівництва - 2009рік (цифра 9 акуратно виправлена фарбою із попередньо нанесеної "8"). І телефон замовника будівництва "управління капітального будівництва міста":п.Карабан Л.В., телефон - 724956. АУууу, міські чиновники, пора подивитись що у вас там робиться (чи взагалі все стоїть дубом).
Правник Показати IP 17 Вересня 2008 10:44
Навіщо підписувати якісь договори, якщо їх ніхто не дотримується? Не простіше було домовитися за бокалом пива, результат був би той самий. Наш суд може зобов"язати (точніше рекомендувати) компанії виконати умови договору або повернути кошти, але він не може зобов"язати її термінами виконання й ніхто не буде слідкувати за виконанням рішення. Коротше кажучи, якщо навіть буде рішення суду на користь інвесторів, то все-одно реально нічого не зміниться.
Аналітик Показати IP 17 Вересня 2008 18:08
До Правника/ Договір якраз і підписується для того щоб було з чим йти в суд.А по всьому решта абсолютно згоден з вами. Проте весь фокус полягає зовсім в іншому: вертають кошти ті що номінально внесені по факту, тобто по старим цінам, а не сьогоднішнім. Наприклад:якщо загальна вартість квартири коштує 30 тис.дол. на момент виплати,а ціни за 2 роки виросли у 2 рази, то повернуть якраз ті самі 30 тис.дол., а не 60 тис. Скажіть, хто захоче після таких простих розрахунків судитись? Це свого роду гра нервів. Писати заяву на повернення чи чекати. Навіть якщо і будуть вертати кошти, то прийдеться ще дуже довго чекати, тому що вільних фінансів забудовник немає і прийдеться чекати на прихід нового пайовика.Така ситуація дуже вигідна забудовнику - можна взагалі нічого не будувати, а перепродувати одну і ту ж квартиру декілька раз, тільки щоразу по новим підвищеним цінам! І з точки зору законності ніби й все нормально.
Аналітик Показати IP 17 Вересня 2008 18:26
"...У Києві, наприклад, призупинено більшість будівельних робіт" - то є байка. Будівництво житлових комплексів, які вже було розпочато до погіршення іпотечних умов кредитування, ведеться і надалі."Київмісьбуд як будував, так і будує. "Познякижилстрой" як будував, так і будує. Просто нових проектів не розпочинають. Проблеми якраз у тих забудовників, які є новачками на ринку:немає власних обігових коштів. Виникає питання: хто їм взагалі ліцензію дав на будівництво? Це стосується в т.ч. і "Глорія-буд". Луцьксантехмонтаж, напрклад, на етапі котловану квартири ніколи не продає, а сам користується іпотечними кредитами і власними коштами.Квартири поступають у продаж якраз перед закінченням будівництва по поточним ринковим цінам (тобто підвищеним порівняно з початковими), що є абсолютно економічно ефективно. До речі абсолютної заборони як такої уряд не вводив на кредитування первинного ринку. Просто банки самі відмовляються кредитувати під майбутні майнові права, тому що це дуже ризиковані інвестиції. Просто погіршилась сама кон'юнктура іпотечного ринку внаслідок "війни" нашого уряду з інфляцією. В результаті процентні ставки виросли і збільшились норми резервування.
Анонім Показати IP 17 Вересня 2008 18:38
Требе сказати дякую пану Нікітікю В.С. це його супер проект. Віддай землю лучанам!
Правник2 Показати IP 18 Вересня 2008 14:42
"При розірванні договору (купівлі-продажу) розрахунки із споживачем у разі підвищення ціни на товар провадяться виходячи з його вартості на час пред'явлення відповідної вимоги, а в разі зниження ціни - виходячи з вартості товару на час купівлі". - Закон України Про захист прав споживачів - Ст. 8, п. 7 Теоретично-юридично можна добиватися повернення грошей з урахуванням зміни вартості квадратного метра, але, як у вчорашніх новинах ТСН: "Справедливість є! За неї варто боротися!Але у Європейських судах."
Економ Показати IP 19 Вересня 2008 18:07
Виникають великі сумніви, що після 2 років від початку будівництва є ще непродані квартири у цього забудовника, 90% з яких є однокімнатними невеликої площі.(перепроектовані колишні трикімнатні). У всі часи найбільший попит завжди був на малогабаритне житло, яке розкуповували ще на стадії котловану. Лукавить "Глорія-буд", намагаючись зберегти свою репутацію.
Анонім Показати IP 19 Вересня 2008 18:17
До Сергія Жуковського / Як би там не було, а людям, які мали необережність зв"язатись з "Еліта-центром" почали надавати безкоштовне житло в Києві.Правда масштаби "кидка" зовсім інші. Як тільки в Луцьку з"являться транспоранти під міською радою - відразу чиновники зашевеляться!!! Головне - масштабність. Одиничні випадки - це статистика, а масові- вже скандал. Терпіння людей не вічне, тим більше що вкладені дуже вкеликі суми. Хтось у борги вліз, а хтось живе постійно змінюючи арендовані квартири. Тоді і побачимо хто кому потрібен!
Investor Показати IP 28 Жовтня 2008 22:53
Шановні колеги, ті хто вклав кошти у будівництво досі не збудованих будинків. Я сам є інвестором одного з будинків комплексу "Рідний Дім". У мене є пропозиція сконтактуватися і разом щось вирішити. Так як в "Глорії-Буд" мені не вдалося взнати прізвища інвесторів 3-ої черги, можливо, ми саме таким чином зможемо згуртуватися і відстояти так чи інакше свої права. Отже, закликаю всіх інвесторів комплексу "Рідний дім", умови чиїх договорів порушено, напишіть мені на e-mail: [email protected]
Андрій Показати IP 25 Листопада 2008 12:13
Спілкувався з людиною, яка колись працювала на цьому будівництві, порадив збиратися всім гуртом і активно діяти, як саме треба думати. У мене виплачена квартира у третій черзі, хто також з цієї черги здвоніть, можливо у Вас є ще якась корисна інформація, якщо зберемось гуртом можливо чогось і доб'ємось. 80979117456. [email protected]

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus