USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Коли жилося дорожче - в СРСР чи зараз?

22 Серпня 2010 14:43
У вівторок Україна в 19-й раз відзначає День Незалежності. Все частіше чомусь напередодні цього дня ностальгують за СРСР, виникають дискусії тих хто сумує за колишніми часами й з переконаними прихильниками незалежності. Тема як правило, одна - коли ж народу жилося краще - зараз чи «за Союзу».

Газета «Сьогодні» вирішила глянути на проблему через призму цифр. Для цього були взяті зарплати, пенсії і ціни при СРСР і перераховані на гривні з урахуванням інфляції.
«Точка відліку» при цьому - 1988 рік: останній рік спокійного життя у Радянському Союзі. 1989-1991 роки оцінювати складно – почалася «чехарда» з зарплатами і цінами.
З тих пір і по теперішній час ціни зросли в 15 разів. Також вирахували, скільки і чого можна було купити на одну середню зарплату у 1988 та 2010-му.

Як бачимо, у багатьох професій зарплати ще не наздогнали радянські. Так само як і середня зарплата у країні: з урахуванням інфляції середня зарплата 1988 року - це близько 3000 гривень в 2010 році. У той час як середня зарплата зараз - 2110 гривень.

Але і уявлення про те, що живеться зараз усім набагато гірше, ніж при «Совєтах» - явне перебільшення. Так, це твердження справедливе практично для всіх бюджетників. Лікарі, вчителі, міліціонери, військові й інші отримують набагато менше, ніж при СРСР. При цьому у високих чиновників зарплати цілком порівнянні. Значно гірші зараз заробітки і в радянської «гвардії праці» - шахтарів.
А ось, наприклад, робітники на звичайних заводах отримують зараз не набагато менше. Наздогнали і далеко перегнали радянський рівень оплати праці банкіри і льотчики.
Грубо кажучи, ті, хто працює в приватному секторі, заробляють гроші або співставні з радянськими часами (за аналогічними професіями), або більше.
Правда, найпоширеніші радянські зарплати (150-300 рублів - це зараз 2250-4500 гривень) теж не здаються захмарними…

Звичайно, ці цифри дуже відносні. Приміром, у порівнянні з радянськими часами найбільш сильно подорожчали ті речі, від яких не відмовишся (їжа, комунальні послуги, бензин). Зате горілка і імпортний одяг в ціні виросли відносно небагато.
З іншого боку, при Союзі був тотальний дефіцит. Та й тіньова економіка разом з корупцією в 1988 році ще не встигла пустити глибоке коріння. І хоч вже тоді з вуст у вуста передавалася фраза, сказана нібито Сталіним, - «хорошого лікаря народ прогодує», «подарунки від громадян» радянського часу не йдуть ні в яке порівняння з сумами нинішніх «лівих» доходів медиків, не кажучи вже про чиновників і міліціонерів.

Звісно, не один лиш матеріальний фактор підживлює ностальгію за радянськими часами. Інженер, який раніше проектував космічні кораблі, а тепер торгує колготками на ринку, може, і заробляє не менше, ніж за СРСР, але ностальгія у нього нікуди не поділася.
Ностальгія пройде тільки тоді, коли повернуться і велика робота, і Великий Успіх, і гордість за країну. У комбайнера, який зараз має стабільну роботу і трудиться на сучасному комбайні з кондиціонером, немає ностальгії за радянським колгоспом.

Довідково:

Зарплати перераховувалися з огляду на показник зростання цін за 1988-2010 роки. Для оцінки зростання цін брався офіційний індекс інфляції з 1991 року до теперішнього часу; оціночні дані економістів МЦПД про інфляцію за 1988-1990 роки. У цілому ціни за 22 роки виросли в 15 разів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Микола з Торчина Показати IP 22 Серпня 2010 15:41
2110 грн середньої зарплати... в багатьох регіонах України про таку зарплату тільки мріють... В Луцьку середня зарплата мабуть гривень 1500
Марта Показати IP 25 Серпня 2010 13:32
Знайомий любить у таких випадках казати: я з’їв три піци, ти – одну, а в середньому ми з’їли по дві...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus