USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Комбат Кузьміних розповів, на чому тримається армія бойовиків

4 Червня 2015 18:52
Після звільнення з полону підполковник Олег Кузьміних відмовлявся від будь-якого спілкування з журналістами. Виняток зробив для «Народної армії». Інтерв’ю з легендарним волинянином Олегом Кузьміних, командиром «кіборгів», опубліковане на сторінці «Народної армії» у Фейсбуці.

Як пише автор повідомлення, у порівнянні зі світлинами піврічної давнини Олег схуд удвічі. Зі слів самого комбата - скинув 15 кілограмів.

Зараз Олег служить на посаді заступника з озброєння начальника навчального центру ВДВ.

— Я говорив з твоїми бійцями в батальйоні. Таке враження, наче ти в бою — універсальна латка. Поранених витягати — ти. З розвідниками в пекло лізеш - ти. Не довіряєш людям?

— Це не питання довіри. На момент мого призначення командиром батальйону підрозділу як бойової одиниці просто не існувало. На всі 100 відсотків батальйон становили мобілізовані, якісно збити їх в єдиний кулак просто бракувало часу. Але мені пощастило. Навколо мене і мого заступника швидко сформувалося міцне ядро свідомих патріотів, бо ж більшість особового складу — добровольці. Брак професійної підготовки компенсувався рішучістю. А в умовах, коли багато хто з офіцерів мав доволі приблизне уявлення про бойовий статут, не знав до пуття техніку і озброєння, це було важливо. Доучувались на ходу, в боях.

— Мститись ворогу хочеться?

— Ні, це було б непрофесійно. Я — як випущена стріла, яку може зупинити тільки визначена ціль. Так, побував у полоні, на війні таке трапляється. Прихожу до тями, й знову занурююсь у службу. До речі, через мою тверду позицію з помітною повагою до мене ставився слідчий держбезпеки так званої «ДНР» на прізвисько «Монгол». Спочатку він пропонував мені посаду комбата в російській армії, квартиру в Донецьку, звання російського полковника з удвічі більшою зарплатою. Потім — щось таке ж у «ДНР». Але я йому сказав: я професійний військовий і присягу складав Україні, для мене це питання честі. Потім більше про «солодкі» пропозиції не говорили.

— В яких умовах жив?

— Перші три місяці — у кімнатці метр на два на покинутому заводі. Кахель білий від підлоги до стелі, лампа-«сороківка». Спілкувався тільки з охороною. Якби не книги — вони в цехах на підлозі валялись, дах би поїхав. Рятували думки про сім’ю, спогади.

— Про що думав?

— Згадував, як перший раз брали термінал аеропорту, Савур-Могилу. Аналізував 470-кілометровий рейд по тилах сепаратистів, оточення і вихід з нього, останню ротацію в аеропорт. Прокручував різні епізоди в голові, аналізував власні помилки. Бачив, на чию бойову роботу треба рівнятись: коли нами керував нинішній командувач ВДВ полковник Михайло Забродський, я бачив фаховість найвищого гатунку.

— Як поводились охоронці?

— Не чіплялись. Годували тим, що й самі їли. З харчами в них не дуже, банка тушонки — щастя. Гуманітарка з Росії не доходить. Останнім часом мене тримали в камері з козаками і штрафниками. Вони розповідали, що фури з продуктами вже не розвантажують. Нишком повертають назад у Росію і там розпродають.

— Як у камері опинились козаки?

— У нас досі дехто вважає, що по «ДНР» бігають озброєні юрби п’яниць. Може, раніше так і було. Але зараз це добре вишколений і професійно організований ворог. Російські військові наводять порядок. Денеерівці роззброїли козаків за одну ніч, терпець увірвався після чергового вбивства козаками мирних мешканців. Як охоронці били цих козаків… Ногами, битами. У моїй камері сиділо тридцять козачків, на жодному живого місця не було. А ще з десяток мародерів-чеченців. Цих теж місили. Дві доби били, потім почали розбиратися, чи винні.

— Армія «ДНР» уже професійна?

— По-перше, занижувати ступінь підготовки ворога — непрофесійно. По-друге, сепаратисти зараз мають чітку армійську організацію. По-третє, їхніх ключових спеціалістів готують кадрові російські офіцери. По-четверте, їхні військові формування — це не лише зазомбовані простачки. Кістяк їхньої армії — серйозно вмотивовані добровольці, найманці, які вміють воювати.

— З чого такий висновок?

— З аналізу боїв. Я спілкувався з людьми Гіві та Мотороли. Чого вони так лютували? Бо в них неймовірні втрати. З двадцяти бійців зі злітної смуги живими поверталось двоє-троє. Але вони швидко поповнюють свої лави.

— Наші солдати менш вмотивовані?

— Ні. У нас майже 40 відсотків добровольців. А вони з півмільйона цивільних чоловіків мобілізували лише 20 тисяч — це 4 відсотки.

— Коли тобі дозволили подзвонити дружині, першим ділом ти запитав: «На якій я зараз посаді?» Чому?

— Мені слідчий промивав мозок, запевнював, що Україна мене забула, на моєму місці інший офіцер. Спеціально дав мені телефон: «Дзвони дружині, сам дізнаєшся».

— Полон змінив тебе?

— Так. На заводі знайшов і прочитав Біблію. Ще читав книгу Оксани Забужко «Музей покинутих секретів» українською. Ці книги перегукуються, в них однакові висновки — завжди будь собою, будь людиною. Набожним я не став, але якось зібрався душею. Краще зрозумів, що я вибрав саме свій шлях, шлях військового. І в полоні себе не втратив…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
макс Показати IP 4 Червня 2015 20:07
Залишився людиною. Це заслуговує найвищої поваги.
Надія до макс Показати IP 6 Червня 2015 21:11
Пишаюся.
Ковель Показати IP 4 Червня 2015 20:10
Молодець комбат!
Polak Показати IP 4 Червня 2015 22:49
Bohater
комсомол Показати IP 4 Червня 2015 23:32
коментар було видалено
Б.С до комсомол Показати IP 4 Червня 2015 23:54
Я уявляю, що ти заспіваєш, коли тебе за такі слова наказувати будуть:)
Анонім Показати IP 5 Червня 2015 00:32
Як агітатор за Порошенка і його виборець,вважаю за право порадити: Кузьміних на міністра оборони, хоч прізвище і іхне,та чоловік він, видаеться,наш! Сей знатиме,що робити,на відміну від "паркетників".Будь такий на цій посаді,Крим і назавжди залишився б наш!
45 до Анонім Показати IP 5 Червня 2015 01:42
А в правительство тех кто сжигал живьем людей в Одессе 2 мая 2014 года? Агитатор ты порошенковский, безбашенный.
Гор до 45 Показати IP 5 Червня 2015 03:40
О, очередной кацапо-монголоидный слопатоед раболепный затесался. Иди козломордый дальше кавказцев ублажай, а не по интернетам шарься...
Мусик до 45 Показати IP 5 Червня 2015 04:04
Ты больной, тебя посадят.
Анонім до 45 Показати IP 5 Червня 2015 12:01
Те уже сразу свалили в рашку. Задание выполнено, что им ещё в Украине делать.
СТАС до 45 Показати IP 5 Червня 2015 12:42
ЭТО ТЕБЕ КИСЕЛЕВ РАССКАЗАЛ ПРО ТО. КТО В ОДЕССЕ ЛЮДЕЙ СЖИГАЛ. ТАК ТЕМ ПРОКАЦАПСКИМ ОРКАМ. КУПЛЕННЫМ ИЛИ ВЗБАЛАМУЧЕННО-ИДЕЙНЫМ МЕСТО ИЛИ В ТЮРЬМЕ ИЛИ ПСИХУШКЕ. ТАМ ОНИ МГУТ БЫТЬ НЕ ТОЛЬКО ЧЛ. ПРАВИТЕЛЬСТВ НО И НАПОЛЕОНАМИ
Анонім до 45 Показати IP 6 Червня 2015 22:22
Российских спецслужбистов в правительство Украины по закону не возьмут, не надейся.
гiсть до Анонім Показати IP 8 Червня 2015 06:34
Нiколи разом з посiбниками фашистiв-бандерiвцями.
Надія Показати IP 5 Червня 2015 05:34
Справжня людина, справжній чоловік, справжній воїн. Вдачі йому.
Наталія Показати IP 5 Червня 2015 08:57
ШАНОВНІ !!!! Отямтесь про що ви дискутуєте ви подивіться на його погляд що людина пережила в полоні, ми себе не поважаємо а ще хочемо щоб нас інші народи поважали.
Черкащанин Показати IP 6 Червня 2015 11:12
Люди, не принижуйте себе, не намагайтесь дебілам доводити щось. Це не має ніякого сенсу. Їх проблеми - це їх проблеми.
Патріот України Показати IP 7 Червня 2015 00:48
Я б йому не довіряв. Пишуть що сепаратисти відпустили його просто так - без обміну. Чому така доброта від сепаратистів? Напевно завербували в ФСБ і зараз він на них працює
Львівянин Показати IP 8 Червня 2015 02:45
Ця людина - символ гідності України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus