USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Комендантська година, проблема з пальним та підвищення тарифів: як під час війни працюють служби таксі у Луцьку

19 Травня 2022 08:26
Повномасштабна війна з російською федерацією вплинула чи не на всі сфери бізнесу в Україні. Звичайно, не оминула вона й сфери перевезень, зокрема таксі. Деякі служби ідуть з ринку, інші ж вимушені підвищувати тарифи, а їхні водії годинами стоять у чергах, аби заправити бодай десять літрів пального.

Інформаційне агентство Волинські Новини поспілкувалося з керівниками найвідоміших, на нашу думку, служб таксі у Луцьку та дізналося, як на їхню роботу впливають комендантська година та відсутність пального, чи підвищували вони тарифи, який в них нині пасажиропотік та чи беруть на роботу переселенців. Також ми поговорили з водієм, який раніше інколи «тачкував» та мав додатковий дохід, а зараз припинив це робити.

Opti

Керівник луцького філіалу компанії Opti Інна Левчинська розповіла, що війна тією чи тією мірою виплинула на усі служби таксі в Луцьку.

«Кількість машин у парку служби таксі з початку війни зменшилася, оскільки значна частина водіїв або в ЗСУ на передовій, або в територіальній обороні. До того ж, проблема з пальним дуже впливає на роботу таксі, адже водії витрачають купу часу, аби знайти пальне, вистояти у черзі та заправитися», – каже вона.

Особливо тариф у службі не зріс, є лише незначні підвищення в середньому від трьох до десяти гривень на тарифі залежно від кілометражу поїздки. Однак, як і в інших службах, коли є наплив клієнтів, може спрацьовувати коефіцієнт на підвищений попит. Стандарт – 40 гривень мінімальна поїздка до кілометра, вартість одного кілометра у місті – вісім гривень, за містом – 12 гривень.

Зі слів Інни Левчинської, в перші дні війни кількість клієнтів зменшилася, зокрема й через комендантську годину, але зараз все потроху стає на свої місця.

Вона також наголосила, що служба бере на роботу переселенців: «Усі, хто має авто в нормальному стані, можуть звертатися в Opti. Водіїв-переселенців з різних куточків України у службі дуже багато».

«Морячок-таксі»

Директор служби таксі «Морячок» Оксана Булахова також каже, що на початку війни працювати було складно, адже чимало людей поїхало з міста, багато водіїв пішли воювати, тому в службі бракувало автомобілів.

«Наразі навіть я сиджу і приймаю виклики, адже ситуація є дуже складною. Кількість автомобілів у парку зменшилася орієнтовно на сто одиниць», – зазначає Оксана Булахова.

Вона каже, що більшість автомобілів у службі мають газові двигуни, тому проблема відсутності пального не дуже впливає на роботу таксистів. Попри це, з початку війни компанія вимушена була трішки підвищити тарифи: нині посадка вартує сорок гривень, кілометр по місту – вісім гривень, кілометр за містом – 12 гривень.

«Перед підвищенням тарифів я спілкувалася з представниками інших служб таксі і ми зробили середній тариф, адже в інших служб є й вищі ціни. Інколи у нас виникають труднощі після 21:00, коли автомобілів стає менше і водії не хочуть їхати далеко, адже потім їм складно повернутися до завершення комендантської години. Водії просили збільшити тариф на цей час або підвищити коефіцієнт, але їхні прохання ми не задовольнили», – розповіла директорка служби таксі «Морячок» та додала, що, незважаючи на це, кількість клієнтів збільшилася.

Оксана Булахова також повідомила, що компанія приймає на роботу переселенців зі своїми автомобілями, у «Морячку» вже є такі люди.

«У нас є переселенці, які працюють, але я їм рекомендую, щоб вони працювали і в інших службах таксі, ми не забороняємо цього. Зрозуміло, що цим людям зараз потрібні гроші. Ми йдемо їм на поступки, аби вони мали можливість працювати», – підсумувала керівниця служби таксі «Морячок».

«Еко Таксі»

Здавалося б, «Еко Таксі» мало відчути найменше проблем, адже в автопарку компанії лише електроавтомобілі, однак два з половиною тижні з початку повномасштабної війни компанія взагалі не працювала.

«Наразі працюємо, наскільки нам дозволяє це робити комендантська година. Тобто автомобілі виїжджають з бази о сьомій ранку та возять клієнтів практично до початку комендантської години. Ціну на перевезення ми не змінили ні для звичайних клієнтів, ні для корпоративних: посадка – 30 гривень, один кілометр по місту – вісім гривень, за містом – 11 гривень. Продовжуємо співпрацю з корпоративними клієнтами, зокрема з SKF, ModernExpo, «Сільпо», Café de Vino, «Мідас-трейд» та іншими», – розповідає директор ТОВ «Еко Таксі Волинь» Сергій Білоус.

З його слів, наразі йде тенденція, що з початку війни послугами компанії починає користуватися все більше і більше людей.

«Зараз ми набираємо обертів, намагаючись підтримувати економіку країни. Будемо старатися створювати нові робочі місця. Сподіваюся, у нас все вийде. Однак ми ще не досягли тієї кількості клієнтів, яка була до війни. Зараз люди не дуже користуються послугами таксі, оскільки багато з них мають проблеми з роботою, не всі повернулися з-за кордону, закрилося багато підприємств. Також менша кількість замовлень пов’язана з комендантською годиною. Багато кафе та інших закладів, які працювали вночі, зараз закриті. Однак поступово життя відновлюється», – каже директор «Еко Таксі».

На відміну від інших служб, «Еко Таксі» не бере на роботу людей зі своїми авто, адже політика компанії цього не передбачає.

«Перед війною до нас просилися люди зі своїми електромобілями, однак ми не розглядали такого варіанта і наразі не розглядаємо. Ми не є тією компанією, яка бере під своє крило різні авто. Ми боремося за наш престиж, якість, беремо відповідальність за наших пасажирів, усі вони застраховані. Наразі ми готові брати під прихисток інших водіїв, за яких нам потрібно відповідати», – наголосив Сергій Білоус.

inDriver

Водій inDriver Олександр до початку повномасштабної війни часто ввечері після роботи сідав за кермо свого автомобіля, аби мати додатковий дохід. Однак з початком війни він перестав це робити – каже, що невигідно.

«Для мене це був додатковий дохід, який приносив кілька тисяч гривень на місяць. Коли я мав час, відповідний настрій, то сідав за кермо і «тачкував». Після початку війни в мене були намагання поїздити, але я зрозумів, що це марна робота. Зараз ліпше проведу вечір вдома, адже коли в тебе є основна робота, ти не маєш часу стояти в черзі на заправці, щоб потім «потачкувати». Основна проблема, яка торкнулася тих, хто «тачкує», таксистів і звичайних водіїв, – це пальне. До того ж, і ціни на поїздку суттєво не зросли та нееквівалентні цінам на пальне, яке ще потрібно десь знайти. Тобто, якщо ти зараз за вечір заробиш 300-400 гривень, то це не будуть ті самі гроші, що й до війни. А враховуючи амортизацію за авто… Всі ми бачимо, які дороги в місті, і зараз нікого не можна в цьому звинувачувати. Вкладати кошти у ремонт доріг нині недоцільно, адже ніхто не знає, що буде завтра», – переконаний Олександр.

На його думку, важливим моментом є комендантська година. Основний час для заробітку таксі та inDriver – час, коли перестає їздити громадський транспорт, тобто раніше це стартувало з 23:00.

«Після роботи в мене залишається фактично дві-три години, аби отримати хоч якесь замовлення, а зараз, на мою особисту думку, набагато менше замовлень у додатку. Можливо, це пов’язано з тим, що багато людей, які мають автомобілі, з початку війни залишилися без роботи і «тачкуванням» намагаються покращити своє матеріальне становище. Не варто відкидати того, що в місті з’явилося багато переселенців, які, ймовірно, теж так заробляють. Тобто серед водіїв збільшилася конкуренція. До того ж, багато пасажирів, які раніше могли дозволити собі поїздку на таксі чи через додаток «inDriver», зараз теж намагаються економити, бо багатьом з них скоротили зарплату», – резюмував Олександр.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus