USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Миколай на Tesla, «Еко Таксі» та сонячна електростанція: як ТзОВ «Преміум-Сервіс ЛТД» задає тренд екологічності*

11 Грудня 2021 08:58
Пасажирські перевезення – це левова частка бізнесу ТзОВ «Преміум-Сервіс ЛТД», але компанія йде в ногу з часом та поступово задає тренд екологічності в Луцьку та Волинській області, завойовуючи ринок зеленої енергетики. Тут навіть звертають увагу на такі деталі, як переробка відпрацьованої оливи та LED-лампи. Також зливові стоки підприємства не йдуть в міську каналізацію, а очищуються через фільтрувальні станції, тож велику частину технічної води використовують знову.

Інформаційне агентство Волинські Новини завітало на підприємство та розпитало керівника «Преміум-Сервіс ЛТД» Олександра Куденчука й директора ТОВ «Еко Таксі Волинь» Сергія Білоуса про більш глобальні проєкти зеленої енергетики – сонячну електростанцію на 150 кіловат, яка живить усе підприємство, та напрямок «Еко Таксі».
«Преміум-Сервіс ЛТД» хоче йти в ногу з часом, а екологічність зараз у тренді

Як розповів директор «Преміум-Сервіс ЛТД» Олександр Куденчук, компанія позиціонує себе як економічне та екологічне підприємство, тому поступово намагається завоювати ринок зеленої енергетики.

«Весь світ рухається в напрямку зеленої енергетики. Наша компанія завжди хоче йти в ногу з часом і відповідати трендам. Тренд екологічності й тренд електромобілів є одним з найбільш затребуваних у світі. В Україні ми отримали шанс бути першопрохідцями, принаймні у Волинській області точно. Ми першими запустили електромобілі на таксі в Луцьку та західному регіоні», – розповів Олександр Куденчук.
Читати ще: «Наша суперсила – у професійності, відповідальності й людяності»: секрет успіху ТзОВ «Преміум-Сервіс ЛТД»*

У компанії дуже люблять новинки, саме «Преміум-Сервіс ЛТД» першими в Луцьку почали закуповувати дизельні автобуси стандарту Євро-5, а сонячна електростанція, яку нещодавно встановили, забезпечує усе підприємство електроенергією.

«Наша сонячна електростанція на 150 кіловат – унікальна, адже більшої у Луцьку немає. Вона забезпечує електроенергією усе підприємство. За п’ять-шість років сонячні батареї окупляться, водночас ми не залежні від цін на електроенергію, що дуже важливо. Надлишки електроенергії ми плануємо здавати в загальну мережу, а потім у непогожі пори року цей надлишок забирати. Є й інший варіант – зелений тариф, тобто коли ти продаєш вироблену електроенергію державі. Однак це не дає нам можливості економити восени та взимку, тому перший варіант нам більш цікавий», – зазначив керівник компанії.
Один з перспективних проєктів – служба «Еко Таксі», яку запустили у червні. Наразі вона нараховує 35 електрокарів. Оскільки «Еко Таксі» – це партнерський проєкт, то автомобілі базуються на території «Преміум-Сервіс ЛТД» та заряджаються тут на станціях зарядки. У компанії сподіваються, що завдяки цьому прикладу галузь таксі дуже швидко перетвориться на галузь екотаксі.
Витрати на екологічний напрямок доволі великі, однак вони себе компенсують тим, що з «Преміум-Сервіс ЛТД» охочіше працюють компанії з міжнародним капіталом, які роблять ставку на екологічність.
«Місто сьогодні теж рухається в напрямку екологічності. Луцький міський голова Ігор Поліщук впроваджує програми «Місто без маршруток» та «Чисте місто». Тому можна сказати, що наша компанія завдяки автобусам стандарту Євро-5 та «Еко Таксі» підтримує цей тренд. Всі ми рухаємо Луцьк вперед», – наголосив Олександр Куденчук.

«Еко Таксі» – єдина сертифікована служба у Луцьку

Ідея створити службу таксі, в якій автомобілі будуть їздити лише на електриці, виникла у 2018 році, однак її реалізацію відклали на три роки. Коли ж до ідеї повернулися, то насамперед зв’язалися з керівництвом служби таксі 7737 у Житомирі. Після етапу переговорів протягом місяця запустили службу «Еко Таксі» в Луцьку. Наразі це єдина у місті сертифікована служба таксі, яка сплачує податки та офіційно працевлаштовує водіїв.
Керівник «Еко Таксі Волинь» Сергій Білоус каже, що він є активним користувачем послуг таксі, однак жодна зі служб у Луцьку його не влаштовувала як споживача, тому, власне, і створили службу таксі, яка відповідає усім вимогам законодавства та вимогам клієнта. Олександр Куденчук додає: зазвичай будь-яка служба таксі – це своєрідний колгосп, тобто є два-три власники, які мають по кілька машин, а в основному це дядько, який сам собі купив машину, сам нею їздить та сам обслуговує. Такий підхід не є правильним, усе-таки мають бути дотримані вимоги транспортного законодавства і в автобусах, і в таксі.
Мережа 7737 функціонує в Житомирі, Вінниці, Хмельницькому, Тернополі, Бердичеві, Новограді-Волинському та Коростені. Старт «Еко Таксі» у Луцьку також був феєричним.

«Люди бачать результат, якість, ціну послуг. Ми офіційна служба, маємо свою юридичну особу та працюємо за перерахунком з ПДВ – для багатьох це великий козир. Великі мережі супермаркетів, інші юридичні особи, яким цікаво поставити свої перевезення у витрати, радо співпрацюють з нами, адже їм не потрібно думати, де взяти готівку, щоб оплатити проїзд своєму працівникові», – наголошує на цій перевазі Олександр Куденчук та додає, що служба співпрацює з такими великими заводами, як «СКФ-Україна», «Модерн-Експо», а також обслуговує великі кафе та ресторани.
Сергій Білоус зізнається, що поставити на лінію автомобілі на дизелі було б значно дешевше, ніж електрокари, однак вони були б дорожчими в обслуговуванні: «В електромобілі обслуговування потребує підвіска, також потрібно замінювати мастильні матеріали в редукторі. Ще є батареї, але за умови правильного використання за три роки її ресурс зменшується лише на шість-дев’ять відсотків. Ми контролюємо правильність використання батареї. Коли обирали електромобіль NissanLeaf, то спиралися на досвід партнерів із Житомира. Вони працюють не перший рік та пробували різні електромобілі. На їхній погляд, Nissan Leaf – це оптимальний варіант, тобто це робоча конячка, яка може їздити постійно без перебоїв. Також цей автомобіль призначений саме для міста. Всередині він достатньо комфортний та місткий».
Олександр Куденчук додає: «Самі водії таксі кажуть, що це іграшкова машинка. Вона настільки фантастична – кожен, хто хоч раз сідав за її кермо, не забуде цього відчуття. Звичайно, це не Tesla, яка має сильний ривок, але на Leaf ти почуваєшся настільки легко, ніби на електросамокаті. Це зовсім інше відчуття, ніж у звичайному авто».

Попри це, в «Еко Таксі» не виникає проблем з зарядкою авто, адже їхнім партнером є компанія Kerbis, яка розмістила свої зарядні станції в Луцьку. Тож одночасно у місті може заряджатися до 25 автомобілів. Крім того, автомобілі можна зарядити на базі під час перезмінки, яка триває дві години. Цього часу вистачає, аби збільшити заряд з тридцяти відсотків до дев’яноста.
Власник компанії Kerbis Роман Свіржевський допомагав реалізувати проєкт електричних таксі на початку. Пішовши на збитки для своєї компанії, він дуже швидко розгорнув мережу зарядних станцій у місті. Коли «Еко Таксі» запускалося, в Луцьку було лише три-чотири зарядні станції. Але наразі вони є фактично у кожному районі міста.

«Він також дивиться в майбутнє та розуміє, що спільними зусиллями ми доведемо інфраструктуру до такого рівня, коли в кожного власника електромобіля не буде проблем з зарядкою. У Західній Україні немає доступної мережі зарядок настільки розвинутої, як в Луцьку. Тобто наше місто прогресує», наголошує Олександр Куденчук.

Святий Миколай на Tesla, ні – російському шансону, перевезення домашніх тварин та інші переваги служби «Еко Таксі»

Не секрет, що більшість таксі – це авто на дизелі чи бензині. У холодну пору чи взимку ці автомобілі весь час «кочегарять», забруднюючи повітря, яким дихають лучани. Перевага «Еко Таксі» – екологічність, адже в електрокарів вихлопи взагалі відсутні.

Оскільки це єдина офіційна служба таксі у місті, тут професійно підходять до вибору персоналу, наголошує Олександр Куденчук: «Не приховуватиму, що на початках було складно, адже не всі водії нам довіряли, не були впевнені, чи довго ми протримаємося на ринку. Менше з тим, у той момент ми чітко пропрацьовували співбесіди з кандидатами. Прийшовши до нас, людина обов’язково мусить мати медичну довідку встановленого зразка, в інших службах таксі такого взагалі не запитують. Також ми обов’язково відправляємо потенційного працівника на огляд до нарколога. Були випадки, що до нас приходили на співбесіду, ми відправляли на огляд, після якого розуміли, що це не наш варіант».
Читати ще: Новий перевізник у Луцьку: про вартість проїзду, старі маршрутки й організацію перевезень*

Сергій Білоус зазначає:перед зміною кожен водій проходить медика та механіка. Тобто його не випускають на лінію, якщо він втомлений, має сонливість або ж виявили, що він у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Окрім того, всі авто мають техогляд та застраховані. Машини виїжджають на лінію чистими та повністю перевіреними технічно. В кожного водія є медична книжка з проходженням нарколога та психіатра. Тобто служба відповідає усім вимогам чинного законодавства і сама встановлює правила для себе та своїх працівників, які виконує.
Ще одна перевага «Еко Таксі» – чесне ціноутворення, адже є певні стандарти, за якими нараховується ціна поїздки. Вона є конкурентною, але нижчою, ніж у більшості інших таксі. В авто клієнт може підзарядити будь-який мобільний телефон. Водій також роздає Wi-Fi з робочого телефона.

«Жоден з наших водіїв не курить за кермом. Так, багато з них палять, але вони це роблять під час зарядки авто. Також ми цікаві людям тим, що у нас в авто заборонені шансон та російський реп. Під час перезмінок ми можемо вийняти картку відеореєстратора і послухати, що грало впродовж дня. Намагаємося сформувати тренд, коли таксі справді працює на пасажира, а не навпаки, – акцентує Олександр Куденчук. –Ми обов’язково перевозимо домашніх тварин, а таку послугу мало хто надає. Інколи люди цим зловживають, оскільки буває, що собака велика і без намордника. В цьому разі відмовляємо. Можливо, це якимось чином вдарить по нашому іміджу, але ми матимемо цілого водія та не подертий салон авто».
Обов’язкове правило «Еко Таксі» – водій самостійно має завантажити речі в багажник. Часто до послуг служби вдаються люди з інвалідністю. Водії також максимально їм допомагають. Незважаючи на те, що всі водії вакциновані, вони завжди використовують захисні маски, водночас не вимагають цього у пасажирів.
«Еко Таксі» любить і поважає своїх клієнтів, тому постійно робить для них акції. Новорічних свят тут не могли оминути, каже Сергій Білоус, тож служба планує чергову круту акцію:«Нова акція відбуватиметься 19 грудня – у День Святого Миколая. Містом буде їздити наша брендована Tesla та возитиме клієнтів безкоштовно, а водій у ролі Святого Миколая роздаватиме подарунки. Тобто клієнту, який зателефонував на 7737 та викликав таксі, серед тридцяти авто може трапитися Tesla. Зазначу, що ми – перша служба в Україні, яка запустила Tesla на таксі».

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото Олександр ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 11 Грудня 2021 12:36
Мені Еко-таксі подобається. Недорого, швидко подається машина, молодці.
Уася до Анонім Показати IP 12 Грудня 2021 11:27
А от мені не подобається, регулярно бачу як порушують правила - перетинаю подвійну суцільну лінію, коли до шкоди повертають на зарядку. Вже двічі ледь не в'їхав в того тазіка на батарейці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus