USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Комсомолець в душі» та сповідник атеїзму: архівне інтерв’ю з Луцьким міським головою

21 Березня 2016 19:00
4 квітня 1987 року на шпальтах газети «Молодий ленінець» з’явилася стенограма запису телефонного діалогу делегата ХХ з’їзду ВЛКСМ, першого секретаря Луцького міськкому комсомолу Миколи Романюка зі слухачами радіо та читачами газети. Нині поважний співрозмовник займає посаду Луцького міського голови - другий термін поспіль. Тож про що заявляв тоді градоначальник, будучи на комсомольській посаді?

Фотокопію цієї газети з сімейного архіву оприлюднив користувач соцмереж у одній зі спільнот. Вона вже встигла облетіти сторінки багатьох користувачів і викликала жваве обговорення, поворушивши «комсомольське минуле» градоначальника міста.
Так, в статті один зі співрозмовників, який не назвався, цікавився, чому не створений міський атеїстичний клуб, про який анонсовано в постанові міської звітно-виборчої конференції. На це нинішній міський голова, якого сьогодні часто можна побачити в міському храмі поруч з вищими духовними чинами краю, відповів: «Ми зобов’язували комітет комсомолу Луцького педінституту «розворушити» клуб «Прометей». І на базі цього клубу організувати навчання комсомольських активістів для ведення атеїстичної роботи».











Фрагмент газети від 1987 року
2015 рік, візит патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета до Луцька
Цікавилися й колишні комсомольці, тим, які ініціативи втілив Микола Романюк в життя.

«ГОЛОС: Яку по-справжньому живу справу ви запропонували? Словом, ваш особистий внесок, яким можна би було гордитися?

РОМАНЮК: Ви були в нас на Меморіалі слави? Пост біля Вічного Вогню бачили? Це і є моя ініціатива, доведена до кінця.

ГОЛОС: Вважаєте, що це дійсно конкретна комсомольська справа, але… Я розумію, що це патріотичне виховання школярів… Але ж це одинокий факт, до речі, теж перетворений на зорганізований захід. А більш конкретно з цього приводу, що можете сказати? Можливо, з вашої ініціативи було якесь будівництво, де б участь взяла вся молодь міста?

РОМАНЮК: Було й таке, наприклад, - будівництво молодіжного клубу на вулиці Карла Маркса (нині - проспект Відродження - ред.)».

Зауважимо, сьогодні Микола Ярославович своє комсомольське минуле не афішує, а ось майже 30 років тому заявляв, що якщо й піде з комсомолу, та комсомол його самого не покине.

«Роботу свою люблю. Хоч з часом доведеться і піти з комсомолу, але в душі залишуся комсомольським працівником», - резюмував він.

Зауважимо, свого часу в одному з відеороликів під назвою «Час твого вибору. Микола Романюк» прозвучала відповідь на закиди щодо комсомольського минулого очільника міськради. Мовляв, і тоді він був глибоко віруючою людиною: «До слова, у ті часи до піонерів та комсомолу не брали тільки розбишак та двієчників, які сьогодні, озлоблені на весь світ, виливають гори бруду на тих, хто навіть у компартійні часи залишався людиною з великої букви. Відверто кажучи, усі ми вийшли з отої комсомольської шинелі, яка не заважала Миколі Романюку на Великдень розмальовувати яйця і пекти паску».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Корінний лучанин Показати IP 21 Березня 2016 19:57
БУВШИХ комсомольських і компартійних номенклатурних працівників НЕ БУВАЄ !!! Романюк до того ж був членом обкому партії , тієї ленінської. За що його обрали лучани мером, ніяк не розумію , ні душею ні розумом. Ви ж подивіться, Романюк атеїстична людина а до ЦЕРКВИ йде на зустріч із ФІЛАРЕТОМ ! Правда , БОГ велів прощати цих людей. Вони ж , всеодно прийдуть на СУД БОЖИЙ і там будуть відповідати за все!
Патріот Волині до Корінний лучанин Показати IP 21 Березня 2016 22:01
Романюк - пристосуванець!!! Сучасні люди, які є ДУЖЕ віруючими - це пристосуванці...Релігія, віра, церква, Біблія - це мода в теперішній Україні...У СРСР було модним вивчати праці Карла Маркса і Леніна і мати партійний білет...Ось так...Хочеш жити - вмій крутитись!!!
Пр Показати IP 21 Березня 2016 20:08
Романюк пи...р!
олег до Пр Показати IP 22 Березня 2016 06:48
ще який!
знаючий Показати IP 21 Березня 2016 20:33
А ще зовсім недавно цей КГБістсько-комсомольський мер частини лучан називав московську церкву самою правильною Тепер цей місцевий князьок хоче привласнити все майно громади і закріпачити лучан на комуналці
Мент Показати IP 21 Березня 2016 20:50
Оборотень . Скоро за ним прийдет Ван Хельсинг!!!
Лучанин Показати IP 21 Березня 2016 21:15
"Зразок газети від 1967 року". Туфта. Тоді Микола Романюк ще під стіл пішки ходив і про дружину та двох синів ще й не мріяв. Він ганяв палицею пекаря та пас сільських гусей.
Еее до Лучанин Показати IP 21 Березня 2016 21:51
1987
Корінний лучанин до Лучанин Показати IP 22 Березня 2016 06:59
Ну який ти ЛУЧАНИН? Якби ти ним був , та навіть комсомольцем ,то був би інформований ! А цю статтю ,я відразу згадав . А ти , вибачай за нетактовність, очевидно теж пішки під стіл ходив або був байдужий до всього що тебе оточувало. А Романюк звичайний ПРИСТОСУВАНЕЦЬ, в молодіжний прогресивних кругах це було відомо і зрозуміло. Згададайте лише КОСТЮ ШИШКА!
Я Показати IP 21 Березня 2016 21:20
Де обіцяна люстрація
Хлоп Показати IP 21 Березня 2016 22:01
А де чурилтарани?
Коля до Хлоп Показати IP 21 Березня 2016 22:55
Березюк, то ти?
))) Показати IP 21 Березня 2016 22:43
Тоді такий час був. А самого Миколу Ярославовича охрестили у 1958 році. Мене з дитинства батьки привчали вірі у Бога,але у школі приходилось виступати на політінформаціях на атеїстичні теми. Ми всі не без гріха.
Угу до ))) Показати IP 21 Березня 2016 23:35
Хрещеним батьком був?
Катя до ))) Показати IP 22 Березня 2016 23:29
Тільки гріхи у всіх різні
Молодь Показати IP 22 Березня 2016 09:03
Якщо ти був школярем у 70-80 -ті роки і не був жовтеням/піонером/ комсомольцем - то ти або був двієчник, або стояв на обліку в дитячій кімнаті міліції. А зараз ВСІ набожні.
Україна Показати IP 22 Березня 2016 12:02
Романюк був не просто радянським школярем.Запроданець!!!!Роздеребанив Луцьк!!!!!! Скільки б не крав а перед Богом всеодно прийдеться відповідати, там вже не відкупишся,Хай щастить пан Романюк.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus