USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Конфлікт поколінь є завжди, – луцький психолог

25 Червня 2018 19:54
Конфлікту поколінь не можна уникнути, адже світ змінюються. Натомість про те, чому такий конфлікт необхідний і як молодь може справитися із тиском зі сторони батьків, розповіла психолог, гештальт-консультант, молодший спеціаліст ГО «Центр психології та психотерапії» Катерина Меркулова.

«Конфлікт поколінь є завжди. І, скоріш за все, з нашими дітьми в нас теж буде цей конфлікт. Він насправді необхідний для молоді, для психологічної сепарації (відокремлення) від батьків. Коли людина починає ставати собою, коли розпочинаються суперечки з батьками, коли в них розходяться думки, то розпочинається конфронтація з батьками для подальшого відокремлення», – пояснила Катерина.

Вона відзначила, що інколи молоді дуже складно психологічно відокремитися від батьків, наприклад, коли у відповідь на намагання молодої людини відділитися, батьки починають її звинувачувати, маніпулювати, навіть погрожувати розривом стосунків.

«Тоді людина переживає розчарування в собі, відчуває провину перед батьками, знецінює всі свої бажання, почувається погано через те, що її думки не співпадають із поглядами батьків», – зауважила гештальт-консультант.

Читайте більше в інтерв’ю: Апатія, професійне вигорання, завищені очікування та конфлікт поколінь – луцький психолог про сучасну молодь

«Ми не можемо керувати іншими людьми, нашими батьками зокрема. Коли людина зіштовхується з якимись вимогами щодо себе, вона навпаки відчуває ще більший супротив. Адже людина, якщо і хоче змінювати щось у своєму житті, то хоче робити це із власного бажання, здійснювати свої вибори, а не керуватися думкою батьків, оскільки вона вже виросла. Насамперед потрібно усвідомити, що це наше життя, наша відповідальність і наш вибір того, як ми будемо будувати своє майбутнє. Ми маємо зрозуміти це, оскільки поки цього не станеться, ми, з одного боку, підпадатимемо під вплив батьків і, з іншого, відчуватимемо дедалі більше незадоволення від життя, розчарування в собі, апатію. По-друге, можна попросити батьків зупинитися і пояснити їм, що це ваше життя і ваш вибір, що їхній тиск призводить тільки до погіршення ситуації. Не факт, що вони дослухаються, але спробувати варто. І третє, можна замислитися, чи це справді людина так турбується про ваше майбутнє, чи, можливо, вона намагається таким чином справитися з тривогою стосовно власного життя», – зазначила психолог.

І додала: «А взагалі молодь талановита у знаходженні варіантів виходу у випадку конфлікту чи тиску зі сторони батьків. Насправді багато хто з таким стикається. Хтось може раніше покинути батьківський дім, хтось просто ігнорує, а хтось сперечається».

Читайте ще: Із якими проблемами найчастіше стикається волинська молодь
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus