USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Концтабір «Ласка»: куди зникають тварини і гроші з луцького притулку

31 Березня 2017 18:03
Прозорість роботи КП «Ласка» викликає чимало запитань від лучан. Керівник підприємства запевняє: у них собак доглядають та шукають їм родину. Натомість опоненти Дани Новарчук переконують: в роботі «Ласки» більше питань, аніж відповідей, та ще й маса порушень.

Здоров’я чотирилапих

На 31 березня директор КП «Ласка» Дана Новарчук зібрала круглий стіл, аби почути пропозиції від громадськості. Проте, разом із пропозиціями їй довелося відповідати на незручні питання, щоправда, на багато з них відповідей ніхто не отримав.

Перше, що цікавило людей, які прийшли на зустріч, – стан здоров’я тварин. До прикладу, лучанка Інна Хоміцька розповідає, у січні вона взяла собаку з КП «Ласка» і досі не може її вичухати. Як з’ясувалося, у тварини – дирофляріоз (серцеві глисти). Собака досі у важкому стані. А тварину віддавали без жодних документів, без актів прийому-передачі, без медичних довідок.

Пізніше жінка взяла з «Ласки» кішку, яка вже не перший місяць там жила. Згодом виявилося, що пухнаста – кітна та ще й має глисти. Документів на тварину також, переконує вона, ніхто не видавав.

На це Дана Новарчук апелювала: всі тварини видаються лише згідно актів прийому-передачі. А ще, каже, тих, хто видає тварин без документів, – покарають.
Непокоїть лучан і те, що на території «Ласки» чимало інфекційних захворювань у тварин. До прикладу, кажуть, привозять туди маленьких цуценят, збирають їх разом, вони там інфікують один одного, а їх не вакцинують, і вони повільно помирають, «як у концтаборі».

Фінанси

Ще один бік питання – матеріальний. Зокрема, цікавило лучан, чи обліковуються благодійні кошти, благодійні внески, плата за стерилізацію.

Приміром, розповідають, що стерилізація коштує 290 гривень. Але куди йдуть ці гроші? Також жертвують благодійники і інші суми.

Натомість директор «Ласки» відповідала: вони працюють по перерахунку. Всі кошти надходять на рахунок ГО «Волинське товариство захисту тварин», яке не передає їм кошти, а привозить медикаменти чи інші товари. Звіт про використання цих коштів вона, каже, готова оприлюднити. Однак так ніхто і не почув, чи буде оприлюднений звіт про кошти, які надійшли, і як це буде зроблено. Тобто, у лучан є сумніви, що всі гроші, які надходять, використовуються для тварин.
Цікавило їх і те, скільки коштів надійшло від британського фонду Naturewatch і на що вони використовуються. Зокрема, кажуть лучани, на сайті фонду оприлюднена інформація, що за благодійні кошти обладнали ветеринарну клініку, де б безкоштовно мали стерилізувати тварин. Натомість на фото – фасад приватної клініки. А Дана Новарчук каже, що фонд дав гроші на обладнання для операційної, а не повноцінної клініки, та на морозильну камеру, і те, чим апелюють опоненти – просто неправильно перекладений текст.

Куди зникають тварини?

Під час обговорення важливим стало питання і про те, куди зникають тварини з КП «Ласка». Зокрема, каже та ж Інна Хомицька, 3 тижні тому в центральних районах міста відловили собак, з яких одну, без складання акту прийому-передачі, повернули під чесне слово волонтера, а решта особин зникли.

Куди зникли тварини так ніхто і не довідався. Може, каже керівник КП Ласки», їх прилаштували. Але, каже Інна Хомицька, в це віриться мало, бо, до прикладу, одна з тварин не підпускала до себе незнайомих людей, не була соціалізована, тож є сумніви, що таку тварину в такі короткі строки можна соціалізувати. Припускають, що прилаштували собаку «на той світ».

Щоправда, Дана Новарчук повідомила, що був випадок, коли серед відловлених тварин трапився «гарний чорний песик», якого забрали добрі люди того ж дня. Тобто, тварину навіть не перетримали на карантині, а тим паче, не простерилізували і не вакцинували.

Або ж тварин віддають на під опіку волонтерів. Та у Луцьку, відповідно до нової міської Програми щодо поводження з безпритульними тваринами, відловлених тварин утримують в притулку (якого насправді немає), або ж повертають назад у виключних випадках.

Багатьох з людей, які прийшли на зустріч, до слова, навіть на територію «Ласки», переконують вони, не пускають, а в соцмережах вони додані в «чорні списки».

Що у сухому залишку?

Така велика кількість запитань і сумнівів до роботи КП «Ласка» - привід для перевірок, переконаний депутат міськради Олександр Кравченко, який просить прискіпливо перевірити діяльність комунального підприємства, що й оголосив у своєму запиті на 21 черговій сесії.
Згідно з оприлюдненою інформацією, з бюджету Луцька в рамках програми «Охорона тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин» торік «Ласці» виділили дотацію в сумі 718,6 тисячі гривень. Решта доходів – 978,4 тисячі – власні надходження, у тому числі й безплатно надана допомога у вигляді бензину, ветеринарних медикаментів. За відлов безпритульних тварин у Луцьку підприємство отримало 439,3 тисячі гривень.

Зі згаданої суми доходу 1,687 мільйона, більшість коштів витратили. Зокрема, витрати торік склали 1,469 мільйона гривень. Прибуток комунального підприємства «Ласка» у 2016 році склав 227,6 тисячі гривень. Найбільше коштів пішло на виплату зарплати працівникам та нарахування у фонд оплати праці (616,7 тисячі гривень і 127,4 тисячі гривень відповідно). Також торік довелося витратити чимало коштів на паливно-мастильні матеріали (283,9 тисячі) та ветеринарні медикаменти (131,4 тисячі). Крім того, витрачали на підприємстві гроші на оплату за електроенергію, комунальні послуги, плату за землю, продукти харчування для тварин.

Натомість людей, які стежать за роботою «Ласки», дивує, чому волонтери купують чимало продуктів, медикаментів за свої кошти? А Дана Новарчук заявляє, що заправляє авто «за свої гроші»?

І насамкінець: під час емоційної перепалки були і гучні слова, і розмова на підвищених тонах. І лише одна людина – представниця ГО «Волинське товариство захисту тварин», модель з Рожища Катерина П’ятачук, як аргумент на захист діяльності КП «Ласка», дозволила собі непристойний жест на адресу опонентів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Активіст Показати IP 31 Березня 2017 18:12
Дану в клєтку!
Олена Показати IP 31 Березня 2017 19:27
Хотілося б побачити чим все закінчиться.чи понесе покарання власниця притулку.Дана,не можеш щось зробити гідно-не роби зовсім.
Ххх до Олена Показати IP 31 Березня 2017 20:16
поправочка, вона не власниця, а директор КП, тобто найманий працівник, який отримає зарплатню з наших податків.
Богдан Показати IP 1 Квітня 2017 00:16
я там був і дві години розмови не було... було безпідставне звинувачення Дани в усіх смертних гріхах отих "святош" собачних яких і близко не можна підпускати до тварин, бо вони не вміють спілкуватись з людьми. а тваринам будуть тільки настрій портити... коротше. хтось задумав усунути Дану з посади і зпустили на неї всіх двоногих собак злих... сумно, що в такій важливій справі люди показали себе нелюдами...
Присутні Показати IP 1 Квітня 2017 00:17
Ха-ха, неправильно переклали)), то може ссилку скинути тут для всіх, нехай всі перекладуть, що іноземці нам запрезентували і чому на іх сайті на фото приватна клініка луцька?!?!?! Може, копнемо?
Волонтер Показати IP 1 Квітня 2017 00:18
І якщо вже виникло стільки обурень і питань до керівника- можливо пора оголосити конкурс на цю посаду? Скандал за скандалом......
П.с. Показати IP 1 Квітня 2017 00:22
Невже гроші так змінють людей??? Вчора з коробками збирала гроші для тварин, а сьоодні вже пані директор блокує у групах тих, хто може перевірити іі брехню. Опозорилась по повній
Богдан Показати IP 1 Квітня 2017 00:22
Змушений захистити Катерину... в емоційній суперечці вона не раз піднімала вказівний палець для посилення своїх аргументів... так роблять багато людей, це психотип такий...а непристойний жест показується зовсім іншим пальцем... не варто журналістам так підступно придиратись до дівчини...
Natalia Показати IP 1 Квітня 2017 02:47
О, эта ​ Катерина П’ятачук​- знакомое лицо, это подруга Даны, она мне писала мол" что такое? почему такие наезды на такой прекрасный приют в Луцке?" я ей объясняю- что собаки пропали, что собак Дана почему то брала из Киева и Белой церкви( у волонтеров, и якобы на передержку,! и теперъ их нет, и как можно пристроить таких обыкновенных двориков гладкошерстных в день по 10 собак? ну Как?? она мне пишет" значит ей бог помогает", ну издевателъство, а не ответ, Вот копирую "Там є потік людей, от і розбирають." Я не поверила и она меня обматюкала и заодно других "псевдоволонтеров" .
Богдан Показати IP 1 Квітня 2017 10:21
Шановні волонтери - захисники тварин!.. сварками, наїдами і наклепами ми нічого не добємось... вчора я все це від вас чув у великому обсязі... за вашими "звинуваченями" Дану вже треба було сто раз "повісити" і тисячу раз вигнати... а насправді, їй треба памятник ставити разом із тими тваринками, яких вона спасла, в яких вона вкладає душу і життя... дуже легко звинувачувати й вишукувати недоліки, бо вони зараз всюди є і в кожного з нас... спробуйте наважитись взяти мітлу, лопатку й піти допомогти прибрати там, сміливці серед вас є!!??.. те, що вона елементарно не встигає зробити все заплановане - факт. Причин багато - гроші, робітники та інше. Замінити її можна, але найти іншу, більш достойну кандидатуру, навряд чи зможите і тим більше робота притулку за день і рік не зміниться, бо кадри у нас не ті, що треба, не такі як у Європі і волонтери теж - крикливі і брехливі. Вимагати й критикувати в неті дуже легко. Йдіть, працюйте шановні, не репетуйте тут, це нічого не змінить, повірте...
До богдана до Богдан Показати IP 1 Квітня 2017 16:36
Так ви дивно захищаєте дану ... і радите нам збирати лопати та йти допомагати? А скільки працівників оформлено в притулку і отримують з/п? . Можливо вони і для того призначені на своі іпосади, щоб доглядати, прибирати, кормити тварин І чому в зоопарку вдалося навести лад без втручання сторонніх з лопатами... Всі памятаємо, що дана там працювала і мітила на посаду директора
Матрьошка Показати IP 1 Квітня 2017 13:04
А чого такі великі суми по зарплаті працівникам за рік??Їх там не працює багато,тому що самі працівникі не раз нарікали на допомогу з боку волонтерів так як самі не справляються..А машину зато заправити нема чім!Треба взагалі змінити весь персонал КП "Ласка" і проводити перевірку раз в місяць,бо зажиріли там зовсім
До Укропа Показати IP 1 Квітня 2017 16:39
Наведіть лад у притулку Ласка, дуже еадіємось , що ці бюджетні "крихти" не будуть цікаві для розкрадання, і , можливо, вдасться розібратись, на що все ж -таки виділили гроші англійці, і де обладнання і операційна. Чому на сайті нейчерел фото приватноі клініки Луцька?? Хто за нею стоіть??
богдану... Показати IP 1 Квітня 2017 17:33
Я захищаю не стільки Дану, як Істину, яка дорожча понад усе... там оформлено, здається, 19 чол. хто з них чим займається - точно не знаю, але те, що половина з них не відповідає вимогам специфіки такого роду закладу, вже здогадуюсь, інакше не було б стільки претензій... критикувати завжди легко, спробуйте найти добросовісних людей, які б за мізерну платню вкладали б у працю душу, бо інакше з живулками не можна... це не на дивані бавитись з песиком в теплій квартирі, там зовсім інші, важкі, холодні умови праці... немає в Луцьку багато бажаючих працювати з тваринами, черга не стоїть... ми всі хочемо, щоб бездомних тварин не було в місті і щоб з ними в притулку поводились по-людськи і Дана теж цього хоче... і коли вона щодня вимагає від працівників порядку й добросовісності, то це мало спрацьовує, бо карати нерадивих немає чим, премії там не передбачені і крєрний ріст так само... притулок не зоопарк де все роками стабільно й налогоджено, туди щодня потрапляють хворі, здичивіли живулки до яких потрібний особливий підхід... спробуйте там попрацювати хоч день і ваше бажання займатись критиканством зникне, запевняю...
Маня справедлива Показати IP 1 Квітня 2017 22:11
Заберіть з центру міста бродячих собак!!! В центрі міста собачник!!
ххх Показати IP 2 Квітня 2017 08:06
на ДПЗ табунами собаки бігають і нікому до цього діла немає,а ця собача мати по заробітках їздить
Анонім Показати IP 2 Квітня 2017 08:12
біля риббази заберіть собак в ранці неможливо проїхати і стояти на зупинці страшно
Я Показати IP 2 Квітня 2017 10:44
Собак потрібно простерилізувати, вакцинувати, повертати в місто! Тоді вони не агресивні А в притулку іх вбивають!
До небайдужих Показати IP 2 Квітня 2017 17:09
Всім кому цікаві афери в КП Ласка- заходьте у групу "АнтиЛаска" у фейсбуці, побачитебагато цікавого. Це єдина група, в якій Дана особисто не видаляє коменти волонтерів , і де є правдива критика! На всіх інших ресурсах вона блокує тих, хто задає незручні для неі запитання!!!!
Наталія Показати IP 2 Квітня 2017 17:12
Дана не відповіла на питання чому в неї хворі собакі сидять разом із здоровими і заражають один одного!!!! То може ви знаєте, Богдан, ви ж там якусь сумнівну істину знаєте...
Juki до Наталія Показати IP 2 Квітня 2017 18:00
Богдан тільки знає ,що там 19 людей оформлено на роботу але і ті не фахівці, тому справитись не можуть із своіми обов'язками)))))))
Пропоную Показати IP 2 Квітня 2017 22:13
Пропоную зібратись на мітинг ! Дану геть! Це ганьба! Щоб стільки порушень і все ій з рук зійде?!?!?!?!???? В притулку 19 людей і такий безлад?? Дана, давай напиши нам тут усім, в чому справа? Все бреше а людей, які просять прокоментувати ту чи іншу ситуацію-блокує!!!!! Коменти ій в іі групах пишуть лише ті, кому дозволено! Тому там нема критики
Я Показати IP 2 Квітня 2017 22:18
У фейсбуці група волонтерів АнтиЛаска набирає все більших оборотів ! Підписуйтесь, небайдужі
маринка Показати IP 5 Жовтня 2017 16:11
була я в тій Ласці-великі пси на моіх очах розривали і загризли малу сучку насмерть-так звані працівники тоі ласки-незвернули на те навіть уваги-ці люди неадекватні а на вигляд просто психічно хворі люди-один кидає недопалок інший трясеться і підбирає той недопалок..серед живих собак лежали мертві на моі запитання була відповідь -він вже давно хворів..в мисках запліснявіла каша..води небуло в собак.правда на територіі вільно ходило кілька старих стерилізованих нагресивних собак..для показухи що іх там стерилізують..
анна Показати IP 2 Листопада 2018 19:50
Знаєте хто був там то думаю мене Зрозуміє.. Мало людей .. Багато бездомних собак А от ми вчора взяли геть 3 собак і на них всіх нам дали листи розповіли шо вони їдять коли і яка в них була вакцинація ... Да невсі собаки там ідеальні але краще я думаю коли собака має постійне місце і нормальне харчвання.. Непотрібно робити з директора невідано кого .. А от те що директор поганий так це взагалі БРЕХННЯ дуже хороша жіночка .. При мені приходили волантери і гуляли з собачками ...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus