USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кошти за навчання у вишах «державники» не повертатимуть

8 Квітня 2013 15:57
Випускники волинських вузів державної форми навчання не зобов’язані надавати до університетів довідки про працевлаштування із «майбутнього» місця роботи.

Розпорядження про відшкодування до державного бюджету коштів, які витратила держава на підготовку кадрів за державним замовленням, теж немає.

Таку інформацію підтвердив тимчасово виконуючий обов’язки начальника управління освіти та науки Волинської обласної державної адміністрації Юліан Таранчук.

За його словами, вищі навчальні заклади області не повинні змушувати випускників надавати довідки з місця роботи, де ніби вони працюватимуть після завершення навчання. Таку вказівку дав міністр освіти та науки Дмитро Табачник минулого року, надіславши відповідний лист.

«Довідки часто надають до університетів «липові», і ми це розуміємо. Держава готує спеціалістів за власний кошт, але, на жаль, робочих місць гарантувати випускникам не може. Зараз це питання обговорюють на рівні міністерства», - пояснив ситуацію Таранчук.

Посадовець розповів, що відпрацьовувати державні кошти змушені лише ті студенти, які ще до вступу у вищий навчальний заклад мали цільове направлення на роботу з конкретної установи та уклали тристоронню угоду між роботодавцем та університетом.

Проректор із навчально-виховної роботи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ірина Констанкевич розповіла, що відшкодувати до держбюджету кошти, які держава витратила на підготовку студентів за держзамовленням, підстав немає. «Нині університет керується тим же положеннями та документами, які були прийняті раніше. Нічого нового, жодних змін немає», - зазначила вона.

За словами Констанкевич, декілька років тому була спроба окремих навчальних закладів компенсувати витрачені на навчання кошти з студентів - «державників», в деякий областях ці справи навіть набули розголосу. Однак в цю справу втрутилась прокуратура, і така практика припинилась.

«Навчальний заклад не має права зобов’язувати студентів відшкодовувати кошти, витрачені державою на навчання. Насправді, університети тільки надають освітні послуги та несуть відповідальність за їх якість. За працевлаштування відповідає управління освіти, яке визначає кількість державних місць та установи, куди ми повинні направити студентів», - зазначає Констанкевич.

Разом з тим, проректор СНУ розповіла, що при університеті декілька років діє Центр кар’єри та відділ працевлаштування. Щороку в університеті проводять ярмарок вакансій, у приміщенні університетської бібліотеки діє пункт самостійного пошуку роботи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Vika Показати IP 8 Квітня 2013 20:03
Нехай дадуть чинну статистику, скільком студентам допоміг працевлаштуватись цей Центр кар'єри. І чи допоміг взагалі...
Мама випускника Показати IP 8 Квітня 2013 22:34
Ну нарешті!Запізнились,правда,на пару тижнів-в вишах вже пройшло розпреділення і вимагання "липових" довідок

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus