USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Котельня є, а опалюють пічкою: у сільській школі на Волині чотири роки не можуть запустити тепло

4 Березня 2021 07:20
У селі Коршів Луцького району приміщення школи опалюють, як колись – пічкою. Від цього страждають діти, вчителі, та й для кочегара суттєве навантаження. Бо ж доводиться щодня носити тяжкі відра з торфобрикетом.

А зовсім поряд із приміщенням школи – котельня, яку чотири роки тому звело комунальне підприємство «Луцьке». Та до кінця будівництво не довели. Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Відповідає за пічне опалення у школі Фаїна Сахнюк. Двадцять років щозими жінка о четвертій ранку приходить сюди та розпалює грубки, аби діти прийшли на уроки вже в теплі класи.

«П’ять грубок в мене, десять відер на день, по два відра, а часом, як холодніше, то й більше», – розповідає техпрацівниця.

«Ось уже три роки ми чекаємо опалення, а його й досі немає, – бідкається директорка ЗОШ І-ІІ ступенів села Коршів Оксана Ільчук. – Систему в школі проведено. Стоять твердопаливні котли, підключили світло, але все чекаємо, чекаємо, поки її запустять. У нас є пічне опалення, в школі тепло, але це дуже незручно, бо ж багато торфобрикету жінки носять. Ремонтуємо ті грубки. Але чи доцільно їх ремонтувати, якщо поряд гарна потужна котельня?»

Усередині нової котельні – два потужні твердопаливні котли. І система під’єднана до школи. Однак вона не працює. Договір з КП «Луцьке» Коршівська сільрада уклала ще в 2018 році та виділила землю під будівництво, але навіть староста села не знає, чому котельня досі не працює.

«У мене дитина навчається в цій школі. І каже, вже до кінця навчання грубка потріскала, завгосп її заклеює, інколи буває, що й димом чути в класі, – каже староста села Коршів Марія Тарасюк. – Звичайно, хочемо, щоб котельня працювала».

У селі Чаруків Луцького району КП «Луцьке» також побудувало котельню, яка, як і в Коршеві, не працює.

«Наскільки мені відомо, стоять там два котли, але вона не працює, тобто гроші заморожені», – каже заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Городищенської територіальної громади Іван Пікун.

Володимир Грищук 20 років пропрацював у цій школі кочегаром. Нині чоловік на пенсії. Каже: як тільки збагнув, що нову котельню не запускатимуть, одразу забив на сполох.

«Чотири зими не працює котельня. Я щоліта і щозими питав, коли буде працювати. Допрацювалися от – до 2021 року», – обурюється чоловік.

Проте дізнатися, скільки грошей витратили на будівництво обох котелень у селах Коршів та Чаруків, а також на утеплення шкіл, не можна. Бо ж 80 відсотків документів вилучили правоохоронці. Адже щодо підприємства нині відкрито десятки кримінальних справ. Деякі вже в суді.
Комунальне підприємство «Луцьке» створили депутати Луцької районної ради попередніх скликань ще в 2010 році. Спеціалізувалося воно на будівництві, коли точніше – виступало замовником робіт у певних будівельних фірм.

А фінансували роботи з бюджету Луцької районної ради. За ці гроші будували та реконструювали комунальні об’єкти. Десь потрібно було полагодити дах, десь утеплити фасад. Переважно ремонтували школи та будували котельні. Однак нині підприємство в стані припинення, ще й з мільйонними боргами. Такий спадок отримали депутати Луцької районної ради нового скликання.

І з’ясувати щось тепер вкрай складно. Минуло п’ять років. Тож щоб дізнатися бодай щось, потрібно знайти документи та людей, причетних до діяльності підприємства, а за ними немов і слід охолов. Ба більше: за підприємством тягнеться шлейф криміналу та десятки судових рішень.

«Щодо підприємства і його осіб відкрито досить багато кримінальних проваджень і наразі їх вже слухають у суді, – каже радниця голови Луцької районної ради на громадських засадах Надія Ясинська. – Проте їх постійно відкладають, але процедура пішла щодо їхньої діяльності і розслідування тих кримінальних злочинів, які їм інкримінують. Також в КП «Луцьке» є досить великі заборгованості, і саме на цій підставі було ухвалено рішення про його ліквідацію». І таких котелень, як у селах Коршів та Чаруків, у Луцькому районі чимало. Усі вони недобудовані.

Екскерівника комунального підприємства Олександра Ткачика журналісти зустріли в залі суду. Чоловік був небагатослівним. Йому інкримінують привласнення, розтрату майна і зловживання службовим становищем.

Адвокат Олександра Ткачика Сергій Полячук переконаний: робити будь-які прогнози поки що рано. Бо ж за п’ять років судової тяганини ні слідство, ні суд до розв’язки так і не наблизилися. Захисник сумнівається і в тому, як слідство оцінювало докази та чи оглянули їх як належить.

У судовому засіданні заслухали лише другий том справи. Звинуваченим у цих злочинах загрожує вісім років за ґратами. Та чи поставить волинська феміда бодай якусь крапку в цій історії – поки лишається під питанням.

Та поки судова тяганина триває, школярі залишаються без сучасного опалення, а кочегари й далі носять важезні відра з торфобрикетом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus