USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ковельська поліклініка відмовляється обслуговувати пацієнтів «швидкої»

25 Вересня 2018 10:12
Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання відмовляється реагувати на звернення працівників «швидких», які здійснюють виїзди на неекстрені виклики, таким чином залишаючи хворих без консультацій сімейного лікаря.

Своєю чергою, за наявності обмеженої кількості бригад невідкладної допомоги та у зв’язку з тим, що «швидка» змушена здійснювати неекстрені виїзди і надавати консультації хворим замість сімейних лікарів, в області може виникнути проблема із наданням першої медичної допомоги, наприклад, хворим із серцевими приступами, отруєннями або потерпілим при аваріях чи нещасних випадках.

27 викликів за 29 днів

Як стало відомо Інформаційному агентству Волинські Новини із власних джерел, Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання (МТМО) відмовляється приймати звернення від працівників «швидких» із 21 вересня, нічим не аргументуючи відмови. Як говорять, відповідне усне розпорядження дав головний лікар МТМО Олег Самчук.

Наприклад, «швидка» здійснила виїзд до хворого з інсультом, який після надання допомоги відмовився від госпіталізації. У такому випадку парамедики фіксують виклик і повідомляють про хворого поліклініці, аби та скерувала до пацієнта сімейного лікаря для призначення курсу лікування. Уже наступного дня після виклику «швидкої», коли до хворого не з’являється сімейний лікар, пацієнт не має іншого виходу, окрім як знову викликати невідкладну допомогу. Також диспетчери «швидкої» передають поліклініці звернення від хворих із температурою, кашлем тощо, на які не здійснюються виїзди.

Відзначимо, що, згідно з отриманими даними, один виїзд «швидкої» вартує близько 870 гривень. Також у зв’язку з частими виїздами зношується обладнання автомобіля. Виїзд сімейного лікаря, своєю чергою, коштує максимум 150 гривень. Окрім того, із 1 жовтня Волинська область єдина в Україні, де працівники екстреної медичної допомоги мають здійснювати виїзди, аби констатувати смерть. Це при тому, що довідку про смерть вони не видають.

Як стало відомо, до ковельської поліклініки скеровано звернення щодо 96-річної хворої, яка викликала «швидку» 27 разів за 29 днів. До того ж жоден виклик не був екстреним. Мова – про хронічно хвору жінку, яка потребує систематичного нагляду сімейного лікаря. Ковельське МТМО, своєю чергою, порадило парамедикам застосувати стосовно хворої статтю про завідомо неправдивий виклик спеціальних служб.

Водночас у Ковелі відсутня невідкладна допомога. У Луцьку, до прикладу, діють чотири "невідкладки", одна з яких – при дитячій поліклініці. Відзначимо, що саме невідкладна допомога має здійснювати виїзди на неекстрені виклики (підвищення температури, кашель, біль у горлі, радикуліт, підвищення тиску, токсичні синдроми тощо). Натомість при Ковельському МТМО діє платна послуга «Експрес швидкої» для пацієнтів, яких необхідно транспортувати в інші лікувальні заклади. Такі перевезення здійснюють у межах Ковеля, Волинської області, України та навіть Європи. Так, перевезення хворого з Ковеля в Луцьк коштує близько двох тисяч гривень.
Зазначимо, що, відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження положення про центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги та положень про його підрозділи», Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання має виконувати такі завдання, як організація надання прикріпленому населенню первинної медико-санітарної допомоги; забезпечення належної доступності та якості первинної медико-санітарної допомоги для прикріпленого населення; організація взаємодії із закладами охорони здоров’я, що надають вторинну спеціалізовану медичну допомогу, третинну високоспеціалізовану медичну допомогу та екстрену медичну допомогу; організація та надання невідкладної медичної допомоги населенню.

Усний наказ

Як розповіла мешканка Ковеля Любов Самсонюк, її син Андрій Грищук має першу групу інвалідності й зараз хворіє (мав ангіну, підвищену температуру, проблеми з тиском, стенокардію, спазм прямої кишки тощо). Загалом чоловік потребує постійного нагляду терапевта та невропатолога.

«Ми зателефонували в поліклініку, чекали лікаря цілу п’ятницю (21 вересня, – ВН). Потім я знову подзвонила в поліклініку, а мені сказали, що ніхто виклик лікарю не передавав. Тому ми мусили в суботу викликати повторно «швидку». В суботу приїхав не наш сімейний лікар, а черговий, а що мені скаже черговий лікар, якщо нас лікує сімейний? Говорять, що наш головний лікар (Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання, – ВН) усно дав наказ, щоби після «швидкої» дільничні лікарі до хворого додому не їздили», – поділилася жінка.

Вона зазначила, що такі непорозуміння траплялися неодноразово й раніше. «У Луцьку є представник від Міністерства охорони здоров’я, і був такий випадок, що я мусила до нього дзвонити, бо ми не могли викликати на консультацію невропатолога, а мій син перебуває у нього на обліку. Ми два дні чекали. І коли з Києва дали розпорядження на Луцьк, а з Луцька на Ковель, аж тоді приїхав лікар. Нам сказали, що не вистачило місць», – пригадала Любов Самсонюк.

Як додала, після останнього перебування її сина в лікарні (наприкінці червня) вона змушена була звертатися до депутатів, які піднімали її питання на сесії міської ради. Йшлося про нарахування лікарнею боргу в розмірі 700 гривень.

«Після сесії сказали, що ніякого боргу немає. Прохання мали лише одне – не розголошувати ситуацію», – сказала жінка.

Своєю чергою, головний лікар Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання Олег Самчук розповів, що про випадок неявки сімейного лікаря до хворого йому невідомо. Він зазначив, що кожен конкретний випадок потрібно розглядати окремо, а також акцентував, що в робочий час постійно знаходиться в лікарні, тож може відповісти на всі зауваги, звернення пацієнтів особисто чи за телефоном.

Як відомо ІА Волинські Новини, лист з проханням втрутитися в ситуацію з Ковельським МТМО буде скеровано управлінню охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації. Як повідомив керівник управління Ігор Ващенюк, звернення він поки не отримав, а у випадку його надходження управління сприятиме вирішенню питання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
вася Показати IP 25 Вересня 2018 11:58
все правильно
Док Показати IP 25 Вересня 2018 12:18
Це приклад впровадження реформи, Ї хто в цьому винен? міністр? Сумніваюсь. Міська Рада зверніть УВАГУ на організацію роботи КовельськогоМТМО. Це ВАМ ( Кіндер) не підарунки приймати. А як прийняли - коли запустим ангіограф????Слабаки. По рівню надання допомоги ковель ближче до Монголії чим до Європи (авт. Монголія країна, яка не вийшла з неоліту).
Гриша жд Показати IP 25 Вересня 2018 19:31
таке відчуття що реформи в ковелі роблять для своїх амбіцій і аж ніяк не для людей
gFHFVTLBR Показати IP 25 Вересня 2018 20:46
А ковельську владу (Кіндера О.О.) цікавлять виключно власні шкурні інтереси, а реформи, в тому числі і медичну вони мали десь...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus