USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Ковельський прокурор програв суд проти церкви

13 Жовтня 2008 10:00
У піврічному судовому «двобої» Сергія Масалова із православним храмом поставлено «крапку»: прокуратор Ковельщини програв суд. Про це 13 жовтня інформують «Волинські Новини».
Автор позову знову зігнорував судове засідання, яке розпочалося з того, що заступник прокурора Володимир Ющик зачитав так звані уточнення до позовної заяви. На думку Ющика, за інформацією «Ковельська правда», передача десять років тому парафії св. Димитрія Солунського Української православної церкви Київського патріархату двох ветхих будівель, які зведені ще у 1939 році, «є причиною ненадходження до місцевого бюджету значних коштів».
«Ми втричі більше вклали грошей у ці споруди, знос яких, за даними експертної оцінки, становить понад 70 відсотків», – каже настоятель собору отець Анатолій (Александрук). Як твердить представник парафії депутат Ковельської міської ради Сергій Товкач, від передачі православному храму довоєнних будівель для держави і міста ніяких збитків немає. «Облудливо говорити про ненадходження до місцевого бюджету якихось «значних» сум коштів внаслідок передачі ветхих споруд. Прокуратура вводить суд в оману», – вважає голова депутатської комісії Ковельської міської ради з врегулювання даного спору Ярослав Шевчук.
«Уточнення будь-яких позовних вимог тут немає. Як у позові, так і в уточненнях ви просите одне й те саме», – наголосив Володимиру Ющику головуючий по справі суддя господарського суду Волинської області Петро Слободян.
Володимир Ющик також заявив, що прокуратура як позивач просить суд визнати когось із територіальної громади міста Ковеля, хто не згідний із тим, що міська влада безоплатно передала парафії ці старі будівлі. «Ми просимо, щоб від громади був Карпович Василь Володимирович, житель Ковеля», – мовив Ющик, який із півгодинним запізненням прибув до суду іномаркою саме із Василем Карповичем. Як відомо, на попередньому судовому засіданні прокуратура хотіла бачити іншого представника від громади – директора КП «Верес» Юрія Шлюєва.
Сергій Товкач заперечив проти залучення до справи якогось там Карповича, бо це виходить за рамки не тільки чинного законодавства, а й здорового глузду. Таку саму думку висловив і юрист Ковельського міськвиконкому Роман Горблюк.
У свою чергу, Ярослав Шевчук припускає, що залучаючи у такий спосіб людей до справи, прокуратура чинить вандалізм і створює конфронтацію серед міської громади. Суддя Петро Слободян ухвалив клопотання прокуратури відхилити.
Не прибули на суд представники державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель у Волинській області, які на попередніх засіданнях заперечили факти порушень земельного законодавства з боку міської влади.
Заслухавши пояснення сторін, представників релігійної громади та державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель у Волинській області господарський суд ухвалив закрити провадження по цій адміністративній справі.
Прокурор Сергій Масалов у своєму позові посилається на норми адміністративного права, тоді як компетенція адміністративних судів поширюється на спори між суб’єктами владних повноважень із приводу реалізації їхньої компетенції у сфері управління, в тому числі й делегованих повноважень, а також спорів із приводу укладання та виконання адміністративних договорів. Тому ухвала господарського суду – не на корить Масалова. «Спірні правовідносини між сторонами у справі виникли з приводу надання у власність земельної ділянки та майна парафії святого Димитрія Солунського. Тобто предмет спору по даній справі безпосередньо пов’язаний із реалізацією права власності на земельну ділянку та майно. Отже, між сторонами існує спір про право. Відносини сторін щодо рішення Ковельської міської ради від 25 листопада 1998 року та змінами від 28 лютого 2008 року, що оспорюються, є цивільно-правовими», – наголошується в ухвалі суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus