USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Кожна з перемог для мене важлива - веслувальниця з Волині Марія Повх

15 Вересня 2017 07:00
Професійну байдарку з українською символікою отримала в подарунок одна з найсильніших волинських спортсменок, лучанка Марія Повх. Вже 16 років дівчина займається веслуванням на байдарках і каное й на сьогодні є єдиною представницею Волині, яка входить у збірну України з цього виду спорту та фіналісткою Олімпійських ігор, інформує Фонд Ігоря Палиці "Тільки разом".

Щоб наша землячка мала змогу й далі професійно займатися спортом та захищати честь країни на змаганнях найвищого рівня, Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» спільно з Волинською обласною федерацією каное на умовах співфінансування придбали Марії байдарку португальської фірми «Нела». Днями спортсмена продемонструвала справжній майстер-клас з веслування на новому човні вихованцям ОДЮСШОР «Олімп» та подякувала тренерам за командну роботу.

Як і кожну справу – починати веслувати було важко і страшно. Але в ОДЮСШОР «Олімп» дуже сильна команда тренерів: вони вчать техніці веслування, багато уваги приділяють фізичній підготовці, як тримати рівновагу, як правильно підібрати човен. Вихованці нашої школи гідно представляють Волинь на всеукраїнських змаганнях, а мені вона відкрила двері у великий спорт. В дитинстві я паралельно відвідувала музичну школу, де навчалась грі на скрипці та фортепіано, але переміг спорт. Вже через місяць після першого заняття я здобула свою першу золоту медаль і відтоді розпочалась моя спортивна кар’єра. Після цього було ще багато змагань і перемог, нагород і кожна з них для мене важлива, – каже Марія.
До речі, зараз наша землячка відпочиває, але вже у жовтні розпочинається підготовка до наступного сезону, який триватиме весною і до кінця літа.

У новому сезоні Марія розтинатиме хвилі вже на новесенькій байдарці.

Я дуже вдячна Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та Волинській обласній федерації каное за такий чудовий і професійний човен. Він виготовлений спеціально для мене, відповідає всім стандартам і сподіваюся, що саме ця байдарка принесе мені ще не одну перемогу, – переконана спортсменка.

Тренує луцьку веслувальницю досвідчений Роман Повх, який водночас є і її… чоловіком. Таким чином, пара має можливість проводити разом 24 години.

Для мене Марія, насамперед, кохана дружина, але познайомив нас спорт. Зараз я тренер і наставник, бо дуже важливо, щоб спортсмен почував себе комфортно. Я стежу за тренуванням, здоров’ям, харчуванням. Лише тоді, коли спортсмен буде в гарній фізичній формі та емоційно стабільний, зможе здобути перемогу, – каже Роман.
Заслужений тренер України та працівник фізичної культури і спорту, віце-президент Федерації каное Волині Тарас Шевченко каже, що ОДЮСШОР «Олімп» є однією з лідерів в Україні.

У цьому році волинська школа стала першою серед усіх дитячо-юнацьких шкіл країни. Наші вихованці показують гарні результати, тренуючись на річці Стир та Ковельському водосховищі. Загалом у Луцьку та Ковелі займається близько 140 хлопчиків та дівчат, віком від 10 років. Для початківців головне – увага тренера та мати велике бажання, тоді й результати будуть позитивними, – наголошує тренер.
Тарас Юхимович має більш як півстолітній досвід у веслуванні на байдарках та каное. Крім того, досі не цурається сісти за весло та показати професійну техніку і рівновагу. До речі, у 1996 році він здобув бронзу на міжнародних змаганнях серед ветеранів, але запалу чоловікові не позичати. Над Стирем в теплу погоду можна почути його гучний голос та побачити самого під час тренування вихованців школи.

Тривалий час він був тренером і Марії Повх, а зараз пишається своєю вихованкою, відзначаючи її цілеспрямованість та завзятість.

Каже: для неї новий човен – неймовірна можливість і доповнення до таланту, щоб здобути найвищу нагороду та захистити честь школи, Волині, України.
Координатор Програми «Волинь спортивна» Олексій Сорокун:

Спорт і фізкультура є одним із пріоритетних напрямків діяльності Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». У рамках програми «Волинь спортивна» ми підтримуємо популярні масові види спорту, про що свідчить проведення змагань обласного та всеукраїнського рівнів. Минулого року відбувалися Літні Олімпійські ігри в Ріо-де-Женейро, де Марія Повх стала фіналісткою і зайняла 4 місце.

До нас звернулися представники Волинської обласної федерації каное з проханням допомогти придбати професійну байдарку для землячки. Відтак, на умовах співфінансування було придбано і передано новий човен нашій веслувальниці. Підтримка спортсменів такого рівня повинна бути і на державному рівні, і на обласному, а також не залишати байдужими тих, хто має можливість допомогти розвиватися українським спортсменам.
Президент Волинської обласної федерації каное Андрій Шевчук:

До човнів під час змагань є певні вимоги, а після частого використання вони зношуються і не відповідають нормам.

Марія постійно тренується, а тому нова байдарка була необхідною. Оскільки професійний спортивний інвентар дороговартістний, ми звернулися з проханням допомогти до Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Там підтримали нашу ініціативу, за що ми та Марія дуже вдячні. Цей вид спорту – не футбол. Наші спортсмени не заробляють великих грошей, а федерація – громадська організація. Тому ми можемо розраховувати лише на підтримку і допомогу спонсорів. Зараз наша веслувальна родина нараховує близько 200 членів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus