USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

КП «Волиньприродресурс» нададуть торфові родовища у користування

8 Липня 2016 15:06
Члени екологічної комісії підтримали проект рішення про надання комунальному підприємству «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради надр у користування з метою промислової розробки Стобихівського родовища торфу, розташованого у Камінь-Каширському районі.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів сьогодні, 8 липня.

Так, повідомив директор КП «Волиньприродресурс» Веніамін Туз, сьогодні на Волині все більше впроваджується заміщення газових котлів на твердопаливні. Відтак, попит на торфобрикети буде з часом лише збільшуватися. Для того, аби кошти від користування і видобутку корисних копалин не йшли поза місцевим бюджетом, пропонується надати Стобихівське торфове родовище в користування комунальному підприємству, яке й буде шукати інвестора, який видобуватиме торф. Зі слів Веніаміна Туза, ДП «Волиньторф» наразі зацікавлене в отриманні цих надр.

Нагадаємо, КП «Волиньприродресурс» працюватиме на умовах спільної діяльності, розподілу прибутку або ресурсів. Як свого часу пояснював голова облради Ігор Палиця, робота такого підприємства дозволить не тільки залучити інвесторів, але й контролювати їх роботу: те, чи здійснюється рекультивація земель, в яких обсягах здійснюється видобуток тощо. На думку голови облради, 25% прибутку має йти в бюджет сільської ради, 25% – районної, 50% – обласної.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНЯНАМ ПОЯСНИЛИ, ЯК ПРАЦЮВАТИМЕ «ВОЛИНЬПРИРОДРЕСУРС»

Стобихівське торфове родовище вже було досліджене і запаси були оцінені, адже коли ДП «Волиньторф» переживало складні часи, там навіть свого часу хотіли будувати новий заводі вже був розроблений проект.

Єдиний нюанс: на території родовища є об’єкт природного заповідного фонду - Стобихівське озеро. Як повідомив Веніамін Туз, у проекті передбачили всі заходи, щоб озеро зберегти, а крім охоронної зони виокремили ще й 300 метрів буферної зони, щоб не допустити впливу на заповідну територію.

У зв’язку з цим, депутати домовилися, що окремим пунктом буде чітко вказано, що Стобихівське озеро разом з охоронною зоною не входить до території родовища. А згодом підтримали проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus