USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Крафтовий Луцьк: музичні інструменти з Лесиного ясена, ЛуАЗ на браслет Pandorа, БДСМ аксесуари, bean-to-bar шоколад і вишиванки з душею. Відео

21 Листопада 2023 18:56
Як виготовляють традиційні українські музичні інструменти? Чим особливий bean-to-bar шоколад? Скільки часу потрібно на створення однієї вишиванки? Наші ювелірні прикраси замість Pandora, аксесуари для БДСМ, вітражі зі скла з усього світу, свічки як витвір мистецтва та капюшони для сноуборду. Крафтовому Луцьку присвячено новий випуск УкрЮтюбПроєкту.

У цьому відео мандрівник Євген Синельников показав традиційні музичні інструменти, автентичні вишиванки, speciality шоколад, свічкову майстерню, ювелірні вироби, аксесуари зі шкіри, вітражі та капюшони.

«Що в Луцьку з крафтом? Спойлер – усе тут добре. І настільки добре, що через кількість цікавих майстрів і майстринь ми навіть не встигли зняти стартову підводку. Ну почнемо з символу міста – Луцького замку. Так, тут теж є крафтова майстерня», – так розпочав випуск Євген Синельников.
МАЙСТЕРНЯ СВІЧОК У ЛУЦЬКОМУ ЗАМКУ

Насамперед знімальна група завітала в майстерню до свічкаря Віктора.
«Коли я народився, був дуже маленький, тільки навчився спинку тримати, мене посадили і сказали: Віктор, роби свічку. Я ще не вмів говорити. Не міг сказати: я не буду робити свічку. І я почав робити свічки, – розповів майстер. – Для мене це ремесло. Тобто я приходжу кожного дня, роблю свічку, щоб в мене асортимент був на полочках, щоб можна було вибрати із чогось».

ТЕРУАРНИЙ ШОКОЛАД ВІД СЕСТЕР

Згодом сестри Олена й Олександра ознайомили глядачів із виготовленням bean-to-bar шоколаду. Свою сімейну справу вони розвивають три роки.
«Ми виготовляємо шоколад з теруарних какао-бобів, які ростуть в особливих географічних мікрокліматах і мають статус fine flavor cocoa beans. Тобто це особливі какао-боби від дрібних фермерів, які ми в подальшому самі обсмажуємо, самі обробляємо і вже виготовляємо з них шоколад, – зазначили дівчата. – Тобто ми купуємо какао-боби там, де їх вирощують без особливих втручань у генетику, у сорти».

Дівчата наголосили, що шоколад – це дуже соціально-філософський продукт.

«Ми можемо простежити всю ланку: від какао-бобів до цукру. Можна зробити хороший шоколад, якщо у вас є дике бажання це зробити, якщо знайдете сировину та матимете обладнання», – додала Олена.

МУЗИЧНІ ІНСТРУМЕНТИ З ЛЕСИНОГО ЯСЕНА

Дмитро робить традиційні музичні інструменти, як-от ріжки, дудки, сопілки, ліри, скрипки, гуслі, лігави, волинки. До слова, скрипки виготовляв і прадід лучанина.
«Це реконструкція гуслів. Я зараз працюю над ними. Вони зі Звенигорода Львівської області. Це єдині гуслі, які були знайдені на території України. Збереглася тільки частина, верх. Я зараз граюся над тим, як їх привести в робочий стан і щоб вони грали… Ліри – це дуже весело. Але їх довго робити. І я якраз вчуся і займаюся цим», – розповів майстер.

Деякі інструменти Дмитро виготовив із 250-річного Лесиного ясена, який ріс біля В’їзної вежі Луцького замку.

«Коли я побачив у новинах, що він упав, то подумав: було б дуже прикольно зробити з нього дудки. Я взяв із собою друга, ми кілька гілочок впиляли. Ми любимо авантюри. І тоді зробили пару дудок. Потім я домовився з міською радою. Вони розподіляли по майстрах частини дерева, і частину я взяв собі на інструменти. Вже зробив близько 70 сопілок і волинку. Буде ще скрипка. Але сопілки – основне. Їх буде багато людям як пам'ять», – пояснив майстер.

ВИШИВАНКИ З ДУШЕЮ, АБО НЕМАТЕРІАЛЬНА КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА ЮНЕСКО

Аліна створює сучасно-автентичні вишиванки.
«Почалося все з сорочки, яку мені подарувала бабуся чоловіка в далекому 2015 році. Я закохалася в техніку відразу. Ця техніка давня, вона передавалася з покоління в покоління… Пройшов деякий час, і я захотіла червону сукню. Як справжня дівчинка прийшла з проханням до бабусі. Бабуся, як зараз пам’ятаю, каже: я дам тобі, дитино, не рибку, а вудку. За професією я художник-дизайнер, тому сміливо взялася», – пригадала майстриня.

Як додала, перші роботи створювала для себе, своєї сім’ї, друзів і раніше навіть не могла би подумати, що хобі переросте в бізнес.

За словами Аліни, кожна робота має свою історію, свою душу та свій характер.

«У 2023 році вишивку «білим по білому» або решетилівську вишивку занесено до нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Тобто вона вже визнана у світі. Вона рідкісна не тільки для регіону, а для цілої України… Дуже важливо ідентифікувати себе у світі як українця», – наголосила майстриня.

ЛУЦЬКИЙ ЗАМОК ЧИ ЛУАЗ НА БРАСЛЕТ PANDORA

Тарас має власну ювелірну майстерню.
Він створює вироби на замовлення: не тільки для людей, а й для рідного міста Луцька. Наприклад, виготовляє підвіски у вигляді В’їзної вежі замку, волинянки ЛуАЗ, кликуна, які можна підібрати до популярного браслета Pandorа.

«Була дуже модна Pandorа. І дівчата різні підвіски на браслет нанизували. Дивлюся, що чогось такого, пов’язаного з Україною, немає. Тому вирішив зробити В’їзну вежу. І зробив. Людям сподобалося», – поділився Тарас.

Нині ювелір працює над виготовленням снігової кулі з В’їзною вежею Луцького замку всередині. Також майстер створює прикраси з гільз, які йому передають воїни з фронту.

ШКІРЯНІ БДСМ АКСЕСУАРИ

Вироби зі шкіри представив Влад.
Він робить гаманці, сумочки, брелки, обкладинки, ремені та аксесуари для БДСМ, як-от маски, наручники, повідки.

«Поки більше продаються цивільні вироби… Пів року займаюся аксесуарами для БДСМ. Роблю вироби. Віддаю в секс-шопи під реалізацію. Люди бачать, що вироби дійсно якісні», – зазначив Влад.

ВІТРАЖІ З ЧАСТИНОК З УСЬОГО СВІТУ

Вадим ознайомив глядачів із технікою художнього скла.
Чоловік виготовляє на замовлення вітражі різної складності. Скло для них замовляє з усього світу.

«Однакового скла ви не знайдете… Найтоповіше скло – з Америки. Ми тут виготовляємо з нього дрібні, деталізовані вітражі. Основна штука вітража – гра кольору та світла. Дуже прикольно, коли воно взаємодіє з інтер’єром», – сказав майстер.

Він наголосив, що основне – якість того, що ти робиш, процес та подача.

КАПЮШОНИ

Насамкінець програми Настя продемонструвала свої капюшони.
«Я придумала собі таке хобі. Я катаюся на сноуборді, і в мене була потреба в балаклаві, але не такій скучній, як звичайна. Тому я придумала робити отакі м’які, дуже приємні капюшони, які налазять на шолом. Можна вдягнути й під шолом, щоб було зручніше. Я зробила першу одиницю собі в рудому кольорі. І подумала: а чому б людям таке не запропонувати? – розповіла дівчина. – Люди почали брати їх собі до якого одягу без капюшонів. Це суперкласно».

У бізнесі дівчині допомагає мама, яка й шиє більшість капюшонів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus