USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

Крах течій Атлантичного океану може статися у 2060-му році. Якими будуть наслідки

31 Липня 2023 00:18
Поміж вчених з’явився похмурий кліматичний розрахунок щодо краху течій Атлантичного океану. Науковці вважають, це може статися вже у середині цього століття, що спричинить чималі погодні зміни у різних регіонах планети, пише Science Daily.

Важливі океанські течії перерозподіляють тепло, холод та опади між тропіками та північними частинами Атлантики. Але вони можуть перестати працювати вже у 2060 році.

Це відбудеться за умови, якщо поточний рівень викидів парникових газів не зменшиться. Про це йдеться у розрахунках вчених Копенгагенського університету – і вони суперечать останньому звіту Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (ІРСС).

Нове дослідження провели у співпраці вчені з Інституту Нільса Бора та Департаменту математичних наук університету в Копенгагені. Вони дійшли висновку, що після зникнення течій на Європу очікує холодніше майбутнє.

Читати ще: Глобальне потепління призведе світ до нового глобального замерзання, – вчені

Щоб отримати такі результати, вчені використали сучасні статитистичні інструменти та дані про температуру океану за останні 150 років.

Таким чином вдалося з’ясувати, що океанська течія, відома як термогалінна циркуляція або Атлантична меридіональна обертальна циркуляція (АМОС) впаде з 95 % вірогідністю між 2025 і 2095 роком.

Найімовірніший сценарій – через 34 роки, у 2057 році. Це спричинить потепління в тропіках і посилення штормів у регіоні Північної Атлантики.

«Зникнення течії може мати дуже серйозні наслідки для клімату Землі, наприклад, змінивши спосіб розподілу тепла та опадів у всьому світі. Хоча похолодання в Європі може здатися менш серйозним, оскільки земна куля в цілому стає теплішою, а хвилі спеки виникають частіше. Це зникнення сприятиме посиленню потепління в тропіках, де підвищення температури вже спричинило складні умови життя», – каже професор Пітер Дітлевсен з Інституту Нільса Бора.

Він також зазначив, що цей результат підкреслює необхідність скорочення глобальнихвикидів парникових газів.

Нові розрахунки опублікувані в науковому журналі Nature Communications. Вони базуються на ранніх попереджувальних сигналах, які видають океанські течії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ОДІН. Показати IP 31 Липня 2023 07:54
Недоживу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus