USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Кравченко не знав Пукача, - Москаль

14 Вересня 2010 16:57
Міністр внутрішніх справ опозиційного Кабміну, генерал-лейтенант міліції Геннадій Москаль ставить під сумнів ключові свідчення обвинуваченого у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе генерал-лейтенанта міліції Олексія Пукача.

«Епізод знайомства Пукача з Литвином у кабінеті у Кравченка (у той час глава МВС Юрій Кравченко - ред.) я ставлю під великий сумнів. Я двічі був заступником Кравченка, і абсолютно точно можу сказати, що ніколи не бачив, щоб Пукач заходив у кабінет Кравченка, і тим більш у його оточенні. Це можуть підтвердити майже всі, хто працював з нами в той період. Я особисто вважав, що Пукач у своїх свідченнях буде валити все на Фере (у той час керівник апарату МВС, нині покійний генерал-лейтенант Едуард Фере - ред.), оскільки за його рекомендацією він отримав посаду, а Кравченко його взагалі не знав. Але Фере не був суб'єктом оперативно-розшукової діяльності, він був керівником апарату, і тому не міг віддавати накази ніякі», - цитує "Фокус" Москаля.

«Я також сильно сумніваюся в тому, що Литвин після того шуму прийшов в МВС знайомитися з Пукачем. З тим досвідом роботи, який був у Кравченка, а також знанням того, що в його кабінеті в конкретному місці знаходяться «прослушки», через які для обговорення багатьох речей він з колегами виходив прогулятися по алеї, представляти вбивцю, поплескуючи його по плечу, він просто не міг», - додав Москаль.

Опозиційний міністр запевняє, що якби мав можливість поставити запитання Олексію Пукачу, то неодмінно поцікавився, «ким був виписаний бланк зовнішнього спостереження і хто його затверджував».
Нагадаємо, Москаль заявляв про те, що бланки справи знаходяться під грифом «цілком таємно», вони пронумеровані і при видачі бланка залишається «корінець». Але до сьогоднішнього дня не відомо, хто був ініціатором спостереження за Гонгадзе і хто підписав цей бланк Пукачу. «Цей бланк залишається звичайним корінцем, поки його не завізують. На той час на це мали право чотири особи: це був покійний Кравченко, це були два перших заступники міністра і заступник з кримінальної міліції. На сьогоднішній день, потрібно назвати, хто був ініціатором, і він скаже, хто дав команду Пукачу завести на Гонгадзе цю оперативну справу», - повідомив Москаль, додавши, що «прокуратура повинна назвати ініціатора, усе міністерство знає, хто це. Він на пенсії».

«Виписаний і затверджений кимось бланк зовнішнього спостереження - основний документ, який Пукач знищив якраз тоді, коли Піскун збирався провести в департаменті зовнішнього спостереження виїмку матеріалів. Міністр Кравченко ніколи не затверджував ніякі оперативні матеріали, це - правда на тисячу відсотків. Він міг підписувати рішення колегії, а оперативні документи підписували чотири заступника, які у нього були», - підкреслив Москаль.

Нагадаємо, ГПУ встановила, що замовником вбивства Гонгадзе був колишній міністр внутрішніх справ України Юрій Кравченко. Кримінальну справу за замовнику вбивства закрито у зв'язку зі смертю обвинуваченого.

Згідно з офіційною версією, саме Пукач став головним виконавцем вбивства журналіста Гонгадзе. За даними слідства, він організував стеження за журналістом і керував групою офіцерів міліції, які викрали Гонгадзе і вивезли його в поле поблизу села Сухоліси Білоцерківського району Київської області. За версією слідства, Пукач власноручно задушив журналіста і змусив співучасників мовчати про злочин, що трапився.

За офіційною версією, Юрій Кравченко покінчив життя самогубством після приходу до влади Віктора Ющенка, на початку березня 2005 року. Експерти та журналісти неодноразово ставили під сумнів самогубство ключового фігуранта справи Гонгадзе. Зокрема, Кравченко застрелився як раз на наступний день після того, як міністр внутрішніх справ Юрій Луценко викликав його на допит публічно, на прес-конференції. Повідомлялося також про те, що екс-міністр двічі вистрілив собі в голову.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Яків Показати IP 15 Вересня 2010 12:33
Шкода, що з трагедії зробили тупий метод політичних "розборок". Ніхто і ніколи не буде знати правди...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus