USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Країна, яка відкриває пологові будинки, має майбутнє»: Волинський перинатальний центр святкує першу річницю

11 Вересня 2020 16:24
Волинський обласний перинатальний центр називають будинком щастя та любові, мрій і надій. Після 18 років будівництва 12 вересня 2019 року він відчинив двері для пацієнтів та відвідувачів. Щодня кваліфікований медперсонал допомагає з’являтися на світ хлопчикам та дівчаткам. А майбутнім батькам, які звертаються по допомогу, тут дарують надію і впевненість у тому, що все буде гаразд. У закладі кожній пацієнтці, яка приходить до них, прагнуть дати можливість стати мамою.

Перинатальний центр у Луцьку – унікальний для всієї України. Заклад розрахований на три тисячі пологів на рік, 200 відвідувань поліклінічного відділення за зміну. У його структурі – акушерсько-гінекологічний стаціонар і поліклінічні відділення. У закладі зосереджено найсучасніше обладнання вартістю понад 100 млн грн.
У стаціонарному корпусі розташовані відділення патології вагітності, анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених, анестезіології та інтенсивної терапії для жінок, пологове відділення з 11 сучасними пологовими залами та двома акушерськими операційними.

Читайте також: Найсучасніший в Україні і з «космічним» обладнанням: у Луцьку відкрили перинатальний центр

Завдяки ультрасучасному обладнанню та кваліфікованому персоналу тут є змога виходжувати діток, які народилися з вагою навіть 500 грамів, та давати їм шанс на здорове майбутнє.
Площа закладу – 14 тис. 700 м кв. На будівництво центру витрачено 228 млн грн, зокрема з обласного бюджету – 117 млн грн.

Неабияка заслуга в тому, що найсучасніший перинатальний центр запрацював, – Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Адже саме він надавав і надає суттєву фінансову підтримку для ефективної роботи закладу. А засновник Фонду Ігор Палиця особисто лобіював виділення коштів з бюджету на добудову довгоочікуваного закладу.
11 вересня Волинський обласний перинатальний центр святкував перший день народження. У рамках робочого візиту його відвідав і народний депутат від Луцька Ігор Палиця, аби привітати колектив зі святом.

У зв’язку з карантинними обмеженнями дійство відбувалося на вулиці – при вході у медичний заклад, аби можна було дотриматися усіх заходів безпеки.
«Пам’ятаю, як у 2019 році ми готувалися до відкриття, проходили тренінги, налаштовували обладнання. А ще добре пам’ятаю очі своїх працівників, які приходили до мене й казали: «Розпочинаймо вже працювати!» – пригадала директорка закладу Ірина Горавська. – А з іншого боку – сумніви: чи зможемо, чи вийде? Усі дуже хвилювалися. Але я була впевнена: ми зможемо! Я вірила у свою команду. І ми справді змогли».
2540 пологів за рік, 2588 новонароджених – такими цифрами може похвалитися перинатальний центр за рік роботи. 233 дитини народжені дочасно й виходжені та виписані додому з хорошими прогнозами, із них 21 – з екстремально малою масою тіла – до кілограма. Майже тисячу жінок оздоровлено та прооперовано в гінекологічному відділенні. Півтори тисячі вагітних перебувають на обліку в поліклінічному відділенні. 30% жінок тут народжують зі знеболенням методом епідуральної анестезії.
«Країна, яка відкриває пологові будинки, має майбутнє, – вважає Ірина Горавська. – Сьогодні хочу подякувати усім причетним до того, аби наш перинатальний центр працював: Волинській обласній раді, яка підтримувала нас матеріально, депутатові Верховної Ради Ігорю Петровичу Палиці, який зробив усе для того, щоб цей заклад відкрився, і зараз дуже потужно підтримує, Фонду «Тільки разом», у якому нас завжди чують і дуже допомагають. Ми дуже вдячні і начальниці відділу з питань управління майна комунальної власності Волинської обласної ради Мирославі Якимчук, яка вкладає дуже багато сил та енергії в те, щоб допомагати нам у роботі. Також ми щиро вдячні будівельникам, із якими й далі співпрацюємо та дооблаштовуємо наші приміщення».
«Хочу сказати, що якби ви, Ірино Іванівно, та весь колектив не вкладали душу в цей заклад, він був би зовсім іншим, – наголосив Ігор Палиця. – Це речі, за які не треба дякувати обласній раді, Палиці чи ще комусь. Це ті речі, які щодня має робити кожен, хто має таку змогу: чи самому долучитися фінансово, чи повпливати на якісь рішення на державному або місцевому рівні. Адже діти – це наше майбутнє».

Народний депутат зауважив, що якщо статистика в країні не зміниться, то до 2030 року ми матимемо 30 мільйонів населення, і це стане катастрофою.
«Так, у нас будуть дороги, школи, дитячі садочки, але не буде кому туди ходити. Тому мій особистий пріоритет, мого Фонду – це освіта, медицина, наука і спорт. Бо якщо нація нездорова, якщо вона неосвічена, якщо вона не має наукових прогресів для того, щоби розвиватися інтелектуально, то вона не має можливості розвиватися в сучасному суспільстві, – вважає Ігор Палиця. – Те, що ви робите зі своїм колективом, – це стрибок у життя, де дитина вже йде цими сходинками, які я назвав, до щасливого майбутнього».

Ігор Петрович висловив слова вдячності голові правління Фонду Олександру Товстенюку, який докладає чималих зусиль, аби перинатальний центр належно працював, а також Мирославі Якимчук та депутатам обласної ради, які дослухалися до його прохання й виділили кошти на добудову центру.

«Ірино Іванівно, сьогодні ви вже очолюєте медицину дитинства усієї Волинської області. Це велика відповідальність. Думаю, наступний склад облради не буде проти, якщо буде підтримано фінансування розвитку дитячих закладів лікування. У нас із вами попереду – неонатальний центр, дитяча обласна лікарня, яка, сподіваюся, за два-три роки стане взірцем для України, яким нині за якістю, обладнанням і підходами є перинатальний центр», – відзначив нардеп.

Також він нагадав, що за цієї каденції обласній раді вдалося покращити умови та розв’язати житлові питання всіх працівників облради, які стояли на місці роками. Під бурхливі оплески Ігор Палиця вручив Ірині Горавській п’ять комплектів ключів та ордерів на службові квартири від обласної ради, які розподілять між працівниками перинатального центру. Це чотири однокімнатні квартири та одна двокімнатна.
Народний депутат зауважив: завданням для наступного скликання обласної ради має стати забезпечення житлом працівників медичних та освітніх закладів, аби до нас їхали з усієї України та хотіли в нас працювати.

Під час урочистостей Ірину Горавську та трудовий колектив перинатального центру нагородили почесними грамотами Волинської обласної ради та Волинської облдержадміністрації.
«Соціально відповідальна людина думає про результати не для себе, а для суспільства. І саме така соціальна відповідальність, розуміння потреби, наполегливість Ігоря Петровича Палиці стали запорукою успіху для Волинського обласного перинатального центру, – наголосила голова Волинської обласної ради Ірина Вахович. – Дякую йому за цю ідею і за наполегливість, яку він докладав, аби згуртувати депутатський корпус та довести цю потребу. Сьогодні ми маємо чудовий результат цих зусиль».
«Фантастичні відчуття від перебування на цьому надзвичайному святі. Нагадаю, що ідея відкриття перинатальних центрів в Україні якраз належала Волині. І Ніна Іванівна Загребельна тоді стала рушійною силою і намагалася довести колегам, у якому напрямку треба рухатися, – пригадав гість свята, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії медичних наук України, директор Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини В’ячеслав Камінський. – На жаль, поки що не всі області можуть похвалитися таким закладом. Волинський обласний перинатальний центр направду є одним із найкращих. Діти до року тільки спинаються на ноги й починають говорити, а ваш перинатальний центр за рік розправив крила і летить, закриваючи цими крилами від можливих ризиків, ускладнених вагітностей жінок , які живуть у цьому регіоні. Бажаю вашому птаху високого польоту».
Також під час свята відбулася, по суті, історична подія: президент асоціації неонатологів України, доктор медичних наук, професор, заступник директора з перинатології ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України» Тетяна Знаменська та директорка перинатального центру Ірина Горавська підписали договір про співпрацю.
«Я хочу привітати усіх нас зі святом, – хвилюючись, сказала молода мама Ірина Вороняк, яка торік першою народила синочка у цьому перинатальному центрі. – Моєму синові рік, вам рік, і ви стали моєю родиною. Я дуже вдячна лікарям, особливо Іванові Савці, який допоміг мені народити другого сина. Ставлення до мене в цьому закладі стало найкращим бонусом за цілу вагітність. Звісно, нелегко виносити й народити дитину. Але коли ти потрапляєш у такий заклад, де є професіонали, добро, відданість справі, напевно, кращого годі й бажати. Бажаю вам здоров’я, процвітання і тільки хороших подій та здобутків».
А ще цього дня додому виписували дружину одного з лікарів перинатального центру Івана Гайового із маленьким синочком Макаром. «Не бійтеся народжувати, адже тут направду працюють висококласні професіонали, які зроблять усе, аби пологи минули вдало. Бо в перинатальному центрі панує атмосфера добра, тут справді почуваєшся як удома», – каже щаслива матуся.
Потому гостей свята запросили долучитися до висаджування дерев у сквері біля перинатального центру. «Народив дитину – посади дерево», – таку традицію з ініціативи директорки медзакладу Ірини Горавської та за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» й Волинської обласної ради започаткували цьогоріч. Тож цілком імовірно, що незабаром тут буятиме великий парк.
А після урочистостей усі охочі мали нагоду відвідати перинатальний центр, аби на власні очі переконатися в його надсучасних можливостях.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus