USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Коло дружби» та революційна конференція: у Луцьку обмінювалися досвідом з перинатальної допомоги

1 Червня 2021 21:28
У вівторок, 1 червня, у Волинському обласному територіальному медичному об’єднанні захисту материнства і дитинства відбулася конференція з обміну досвідом у сфері впровадження системи перинатальної допомоги на обласних рівнях. До участі у ній запросили голів обласних рад, а також керівників та медичних директорів перинатальних центрів з усієї України.

Варто зазначити, що конференція такого рівня – перша в Україні. Як зазначив голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, це чудова нагода для того, аби лікарі з різних куточків України змогли поділитися досвідом. На його думку, вона є революційною і дуже важливою у сучасних реаліях.
«Сьогодні направду знаковий день для проведення такої конференції, – наголосив він. – 1 червня – День захисту дітей. Ми всі колись були дітьми. У багатьох із нас є діти. Вони – наше все, наше майбутнє».

Григорій Недопад розповів гостям про те, як завдяки сприянню Ігоря Палиці, який на той час очолював обласну раду, вдалося 18-річний довгобуд перетворити на надсучасний перинатальний центр.

Він також наголосив, що неабияка заслуга в тому, що медзаклад відкрився та успішно функціонує, мало того, є одним з найкращих та найпотужніших в Україні, – Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».
Цікавими та змістовними, на думку гостей з інших областей, були доповіді генеральної директорки Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства Ірини Горавської, завідувачки відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених Тетяни Матеви, завідувача відділення нейрохірургії Михайла Ловги, у яких вони презентували модель роботи медичного закладу та поділилися здобутками й досвідом.
«Шановні колеги, ми вам щиро вдячні за можливість побути на Волині та за те, що якраз до Дня захисту дітей ви організували такий захід, – звернулася до присутніх голова Чернігівської облради Олена Дмитренко. – У кожній області, мабуть, сьогодні відбуваються якісь святкові події, тому що направду діти – наше майбутнє. Важливо приділяти максимум уваги їхньому здоров’ю та всебічному розвитку. Я щиро бажаю міцного здоров’я усім нашим дітям. Хай будуть такі центри, як ваш. І хай дітки якомога менше хворіють».

Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко зізнається: на Волині він уперше.
«Нам направду є чого повчитися у вас, – щиро каже посадовець. – Я в політиці не так давно, це моя перша каденція як депутата і голови обласної ради. Нам треба навчитися передавати та приймати досвід. От перинатальний центр на Волині існує завдяки обласній раді, бюджетним грошам, завдяки грошам, які виділили благодійники. І це справді великий об’єм роботи, яку вже виконано. Як не скористатися тим, не приїхати, не побачити? А потім, може, вдасться запросити до себе спеціалістів, щоб вони нам допомогли зробити це, запустити такі речі. У нас багато чого є, але, як каже наш керівник департаменту охорони здоров’я, є такі речі, які ми в себе не запроваджували».
Зі слів Олександра Самойленка, сьогодні він побачив головне – бажання влади робити з мрії реальність.

«А це найважливіше, – вважає він. – Адже за кожним депутатом, за кожним керівником стоять люди, які його обрали, надали право їх представляти».

Він так додав, що разом із головою Волиньради Григорієм Недопадом обговорили можливість підготовки та підписання меморандуму про співпрацю.

Лідерка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» Ірина Суслова розповіла учасникам про ідею організувати таку конференцію.
«Кілька місяців тому на запрошення Ірини Іванівни ми мали можливість відвідати цей заклад і подивитися на все те, що тут було зроблено, в тому числі за підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Для нас це був такий шок, – зазначила вона. – Бо коли по різних областях їдеш, дивишся – лікарі стоять і просять кошти на вікна металопластикові, на обладнання для того, щоб врятувати дітей, а тут ніхто нічого не просить! Тут готові ділитися досвідом, передавати найкращі практики, готові показати документи, готові розказати, з ким домовлялись і про що, де залучали кошти. І це така гордість, що для того, щоб переймати досвід, не потрібно їхати більше за кордон, що потрібно їхати по Україні, брати ці найкращі центри і ділитися внутрішньо цим досвідом, щоб кожна область мала можливість таке реалізовувати».
З нагоди такої події у «Сквері майбутнього» біля перинатального центру гості та господарі висадили символічне «коло дружби», що об’єднає всю Україну в боротьбі за здорове майбутнє. А ще – мали нагоду насолодитися виступом Волинського народного хору.
Також учасники конференції мали нагоду оглянути всі відділення Волинського обласного територіального об’єднання захисту материнства і дитинства та отримати відповіді на всі свої запитання.
«Я просто в захваті. От чесно: заздрю білою заздрістю, – щиро зізнався після екскурсії медичний директор обласного перинатального центру в Одесі Ігор Рязанцев. – Можливо, наш перинатальний центр потужніший у плані надання допомоги. Але щодо антуражу, обладнання – тут просто космос. У цьому медзакладі усе продумано до найменших дрібниць. Я багато чого вже взяв собі на замітку».

Зі слів учасників конференції, такий обмін досвідом сприятиме кращій організації роботи медичних закладів подібного типу по всій Україні.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus