USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Кредити на нове житло з’являться не раніше 2011 року

11 Лютого 2009 16:34
Іпотечні кредити на купівлю житла на первинному ринку видають лише два банки. Експерти вважають, що кредитування первинки в колишніх обсягах не відновиться до 2011 року, і навіть три мільярди гривень, які обіцяно урядом, не врятують галузь, – повідомляють 11 лютого «Волинські Новини».
За даними компанії Простобанк Консалтинг, сьогодні іпотечні кредити на житло на первинному ринку нерухомості пропонують два банки із 50-ти лідерів на ринку. Пільгові кредити по програмі із Державною іпотечною установою пропонує Кредитпромбанк в житловому комплексі Брест-Литовський на терміни від п’яти років, з авансом 25%, під ставки від 15,07% річних у гривні.
Банк Київська Русь видає кредити тим, хто хоче придбати житло у Вишгороді і збирається звернутися до конкретного забудовника, з яким працює банк, – із початковим внеском від 20% і ставками від 17,05% річних на різні терміни від п’яти років.
Фінансові аналітики при цьому констатують, що ситуація для кредитування первинного ринку склалася несприятлива: раніше 2011 року очікувати поновлення кредитування в колишніх обсягах не доводиться, а до цього часу розвивати кредитування банкам перешкодить відсутність численних бажаючих будувати під час кризи.
Простобанк Консалтинг повідомляє, що остання надія для галузі, а особливо для невдалих власників житла, яких криза залишила без квартир, – намір уряду, який прозвучав на початку лютого, виділити ДІУ, Ощадбанку та Укрексімбанку по мільярду гривень на завершення будівництва об’єктів житла із високим ступенем готовності. Експерти при цьому заявляють про складність у здійсненні задуманого.
«Боюсь, що як і більшість добрих намірів у нашій країні, реалізація подібного кроку залишить бажати кращого. По-перше, тому що стабілізаційний фонд, з якого планують виділити кошти, – це шкура невбитого ведмедя, яку так любить ділити уряд», – заявила виконавчий директор компанії Простобанк Консалтинг Ольга Онуфрійчук.
Як інформує Корреспондент, за її словами, джерелом формування фонду є надходження від приватизації, продажу держоблігацій, та інші сумнівні доходи.
По-друге, повідомила Онуфрійчук, навіть якщо кошти буде зібрано, для того, щоб програма запрацювала, потрібно буде скласти реєстр житла, на завершення будівництва якого буде виділено кошти.
«Думаю, не треба бути великим експертом, щоб здогадатися, що без лобіювання інтересів певних будівельних корпорацій тут не обійдеться, а це означає, що кошти буде використано неефективно», – заявила вона. «По-третє, 3 мільярди – це не та сума, яка дозволить вирішити проблему будівельної галузі. Тому подібний крок більше схожий на підтримку особливо наближених до уряду забудовників, ніж на продуману програму допомоги постраждалим інвесторам-фізичним особам або план із реанімації будівельної галузі», – підсумувала виконавчий директор Простобанк Консалтинг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus