USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Кремль багато втратив через вторгнення в Україну: британська розвідка розкрила наслідки

28 Лютого 2024 22:53
Повномасштабне вторгнення РФ в Україну суттєво змінило відносини країни-агресорки з країнами пострадянського табору. Зокрема, загальний вплив Росії на найближчих сусідів знизився.

Як повідомляє Міністерство оборони Великобританії, РФ майже напевно продовжує розглядати збереження свого впливу в цих країнах як пріоритет зовнішньої політики, що має вирішальне значення для внутрішньої безпеки та економіки, передає УНІАН.

Водночас витрачені на війну в України ресурси та нездатність окупантів досягти військового прориву поставили під сумнів традиційну позицію Росії як гаранта регіональної безпеки. Порушення суверенітету України також підвищило ймовірність загрози безпеці з боку Росії. За даними британської розвідки, спад економіки РФ та ризик вторинних санкцій посилили стурбованість щодо економічної залежності від країни-агресорки.

Читати ще: Путін почав підготовку до війни з НАТО: в ISW назвали тривожні ознаки цього

На тлі цієї ситуації пострадянські країни активізували зусилля щодо диверсифікації своїх економічних, політичних відносин та відносин у галузі безпеки, щоб зменшити свою залежність від Росії.

«Хоча Росія зберігає значну присутність, як відкриту, так і приховану, в регіоні, здатність Кремля досягати своїх цілей та завдань майже напевно значно знизилася за останні два роки», – підсумували у Міноборони Британії.

За словами експертів, переведення на військові рейки стало найбільш значним короткостроковим впливом війни на російську економіку. Військові витрати зараз становлять 7% ВВП.

Довгострокові економічні наслідки війни є серйозними і потенційно важкими. По-перше, за останні 50 років Росія втратила свій найважливіший експортний ринок – продаж нафти і газу до Європи.

По-друге, ще до вторгнення 2022 року російська економіка перебувала в стані стагнації і гостро потребувала інвестицій та підвищення продуктивності.

Читати ще: За час війни фінансові резерви РФ скоротилися вдвічі, і темпи зберігаються, – Bloomberg

CNN також писав, що економіку РФ чекає похмуре майбутнє. Війна деформує економіку і висмоктує ресурси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus