USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Крим на порозі грандіозних протестів?

8 Травня 2017 18:13
Після «референдуму» кримські прихильники анексії розділилися на два табори: перші публічно заявляли, що готові жити в будь-яких умовах, аби з Росією; другі – обурювалися з приводу зростання цін, повальної корупції та адміністративного бардаку, звинувачуючи у всьому місцеву «владу». Кремль і персонально керівництво країни залишилися за межами критики. Але останнім часом претензії звучать на їх адресу теж, повідомляє видання Facenews.

До числа фрондуючих блогерів належить і Олександр Гірський – активний прихильник «Крымнаша». Днями він вибухнув гнівною публікацією, попередивши «владу», що терпіння кримчан вичерпується. Три роки тому Кремль обіцяв не тільки зростання добробуту, але і повне оновлення адміністративного апарату, боротьбу з корупцією, незаконними будівництвами і земельними махінаціями. Кримчан заманювали на «референдум», запевняючи, що півострів за пару років стане якоїсь вітриною оновленої Росії: сучасні курорти, модернізована інфраструктура, високооплачувані робочі місця і натовпи заможних туристів.

Москва спочатку не планувала виконувати обіцянки, оскільки корупція і свавілля чиновників – стрижневий елемент російської державності. Але деякі кримчани повірили в слова кремлівських «данайців». Тепер, пише Олександр Гірський, більшу частину населення спіткало розчарування. Верхівка кримського активу Партії регіонів масово перебігла в «Єдину Росію», республіканський «уряд» на чолі з Сергієм Аксьоновим лише імітує боротьбу з незаконними будівництвами та казнокрадами. «Влада» займається переділом найбільш цінних комерційних активів, а начальство загрузло в кумівстві. По телевізору росіянам розповідають про величезні суми, які Москва виділяє на захоплений півострів, але при цьому особистий добробут кримчан постійно падає.

Крим, як обурюється блогер, перетворили на величезне «потьомкінське село». У Феодосії Аксьонов з помпою вручав ключі від нових квартир для переселенців з аварійного житла. Люди досі не в’їхали в квартири, бо новий будинок не придатний для проживання. «Влада» обіцяла привести до ладу плато Ай-Петрі до осені минулого року, але нічого не зробила. «Глава» республіки особисто обіцяв припинити незаконне будівництво в Ялті, Коктебелі та інших курортних містах. Створювали спеціальні комісії, проводили численні наради, але за три роки «рада міністрів» і чиновники не місцях не змогли навести порядок у будівельній галузі.

Люди вже відкрито обурюються російськими порядками. Курортний сезон під загрозою зриву, чиновники лише констатують, що півострів не може конкурувати з Туреччиною чи Єгиптом. Жителі приморських міст і селищ ризикують залишитися без засобів до існування. «У мене є відчуття, що Крим на порозі великого «шухеру», надто високий тут став градус невдоволення. На Крим федеральна влада просто забили, залишивши його на розграбування місцевим шахраям і чиновникам. Кримом треба займатися, вникати в питання, а не приїжджати наїздами для чергової бадьорої наради, по розділу ФЦП», – обурився Гірський.

Тепер претензії звучать на адресу вищого керівництва країни. «Так що, Володимир Володимирович (президент Путін, – ред.), на носі у вас вибори, у день річниці повернення Криму додому, а ми втрачаємо довіру кримчан, які вже не шепочуться, а досить голосно задають незручні питання, на які відповідей і у вас, зокрема, немає», – зазначив блогер.

Аналогічну думку висловив російський активіст, який проживає в Криму, Ілля Большедворов. Згідно з його спостереженнями, протестна активність серед кримчан зростає. Сімферопольські активісти готові вийти на вуличні акції, але міська адміністрація відмовляється їх погодити. «У нас багато хто скаржиться на те, що вони подають заявки в адміністрацію, і за надуманими приводами їм просто відмовляють у погодженні», – зазначив Большедворов.

Навіть побіжний аналіз висловлювань кримчан у найбільш популярних соціальних мережах показує, що жителі півострова не приховують свого роздратування з приводу стану економіки, власних доходів і роботи чиновників. Незважаючи на зміну прапорів над адміністративними будівлями, громадяни досі не звикли до російських порядків. Їх відкрито обурює цензура в ЗМІ, відсутність свободи висловлення власної думки, фактична заборона на публічну активність взагалі. У цій частині населення Криму залишилося глибоко українським. «Влада» непрозоро натякає, що така «вольниця» їх дратує. Аргумент, що всі, хто критикує начальство, є «провокаторами» або «прихильниками хунти», на публіку вже не діє.

Коли саме може відбутися «грандіозний шухер»? Динаміка така, що протягом 2017-2018 років ситуація на півострові буде загострюватися. Вуличні виступи можливі у приморських регіонах, так як вони найбільше постраждали від дій «команди переможців». Майбутній курортний сезон обіцяє бути гірше торішнього. Надії «влади» на приїзд відпочиваючих на час травневих свят не виправдалася. Місцеві жителі з тривогою чекають літа, заздалегідь підраховуючи збитки. Тут за час перебування в «рідній гавані» зібралася критична маса проблем: тиск на бізнес, незаконна забудова, зневажливе ставлення «влади» до населення, фактичне обезземелення кримчан на користь московських начальників.

В інших регіонах мова йде про перспективу пасивного протесту: в наступному році кримські виборці можуть масово проігнорувати вибори президента Росії. Непряма ознака, що жителі півострова незадоволені особисто Володимиром Путіним – відсутність новин про скарги в Кремль. У перші півтора року анексії всі протести проходили під гаслом «ми напишемо в Москву!». Скаржилися майже всі: підприємці, вчителі, лікарі, пенсіонери. Тепер бажаючих шукати захисту в адміністрації президента стало набагато менше. Центральна влада відкрито ігнорує проблеми кримчан. Російська байка про «хорошого царя» і «поганих бояр» на півострові вже не працює. Кримчан, охочих ловити «каміння з неба», з кожним місяцем стає все менше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
wi-fi Показати IP 8 Травня 2017 18:56
Точно будуть грандіозні протести ну хіба що в мережі інтернету! :)
Кастрюлька до wi-fi Показати IP 8 Травня 2017 19:13
коментар було видалено
однако Показати IP 8 Травня 2017 19:36
кто тама на пуйла лает?
Ковель Показати IP 8 Травня 2017 19:51
ВН а з яких то пір перекладаються прізвища? А якщо конкретно по Горному то ще той приспособлєнєц. Він пише про те що хоче сказати кремль. Так що шухер буде один - знімуть аксьонова. І кремль поставить туди військового. А от тоді крисчатам вже дійсно непозаздриш
Їван Показати IP 8 Травня 2017 21:19
Люди добрі, не переживайте, нічого страшного не станеться. Особо активних пов*яжуть,а остальні самі розбіжаться - хіба це перший раз? То не Україна, там силові структури діють безотказно.
Дмитро Показати IP 9 Травня 2017 07:07
"оскільки корупція і свавілля чиновників – стрижневий елемент російської державності" Все так як i у нас
корінний лучанин Показати IP 9 Травня 2017 09:44
Всіх з Днем Перемоги у Великій Вітчизняній Війні!
Оля Показати IP 9 Травня 2017 11:58
Відключіть їм світло та воду та хай кричать Рассея.Чоо ми маємо постачати це окупантові. Хай Расея і забезпчує все.Ото ми дурні платимо за них бешені суми за світло і воду.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus