USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Річниця втрати Криму: кримські татари в Луцьку влаштували акцію

15 Березня 2015 18:10
«Крим – це Україна» - прийшли сказати кримські татари, які змушені були виїхати зі своїх домівок.

Небагатолюдна акція на головній площі Луцька відбулася сьогодні, 15 березня.

Рік тому, 16 березня, в Криму відбувся так званий «референдум», де кримчани, начебто виступили за приєднання до Російської Федерації. Ті, хто не був згідний з цим твердженням, змушений був виїхати з території півострова. Частина кримчан переїхала й на Волинь. Приїхали до Луцька й представники етнічного народу Криму – кримські татари.

Вже минув рік, як вони залишили рідні домівки і розпочали нове життя в західному регіоні країни. Однак, переконують, вони не припинили сподіватися, що Крим повернеться до складу України. Бо він був, є, і буде українським.
Висловити саме цю позицію й прийшли кримські татари, які мешкають у Луцьку. А організатором виступила ГО «Кримські татари Волині».

Кримчанка Сусанна Зейнідінова рік тому з родиною приїхала до Луцька. До того вона знала про Волинь немало, адже навчалася на факультеті іноземних мов у тоді ще Волинському державному університеті імені Лесі Українки.
«Ми зібралися, щоб сказати: Крим все-таки є частиною України, що ми всім серцем, всією душею відчуваємо, що ми єдина – Україна», - каже вона.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛИШЕ 5% УКРАЇНЦІВ ГОТОВІ ВІДДАТИ КРИМ РОСІЯНАМ

Власне, дівчина розповідає, що досі підтримує зв’язок з родичами, друзями, які залишилися на окупованій території. Щоправда, телефонні розмови нині рідкість – на півострові змінили коди, і тепер туди можна додзвонитися за закордонним тарифом. Але, на щастя, є Інтернет-зв’язок, соцмережі, скайп.
З її слів, кримчани розповідають , що в окупованому Криму стало важко жити, продукція поступає не так часто, з ліками, з транспортом - є проблеми.

Учасники акції вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих українських військових, замордованих за останній рік російським режимом кримських татар і всіх борців за волю і незалежність України.

ЧИТАТИ ЩЕ: МИ ДУЖЕ ЗАВИНИЛИ ПЕРЕД КРИМОМ, - РЕДАКТОР ГАЗЕТИ «ДЕНЬ»

Голова ГО «Кримські татари Волині» Сервер Зейнідонов пригадав, як усе розпочиналося.
«Ви всі знаєте, рік тому Росія скористалася вакуумом влади і економічною ситуацією в країні і окупувала Крим шляхом введення військ, блокування військових частин, захоплення ключових об’єктів . Потому провели «референдум» під дулами автоматів. Кримські татари і частина проукраїнського населення бойкотували референдум, але, незважаючи на це, окупанти оголосили 90%-ву явку і під цим соусом подали окупацію. Але світ не визнав окупацію. Мирні мешканці протистояли, виходячи з протестами на майдани, дороги до травня. А потім розпочався «руський мір»: викрадання активістів, тортури, тиск на Меджліс, витіснення його за територію Криму», - розповів він.
ДІЗНАТИСЯ БІЛЬШЕ: ХРОНОЛОГІЯ НЕПРАВОМІРНИХ ДІЙ РОСІЙСЬКОЇ СТОРОНИ В АР КРИМ

Разом з тим він подякував лучанам, які в нелегкий час допомогли переселенцям , і запевнив, що кримські татари готові жити і працювати на благо України.

«Ті, хто були незгідні з окупацією, виїхали на материкову частину України. Ми приїхали в Луцьк. Хочу подякувати лучанам за підтримку в тяжкі хвилини. Вам самим зараз нелегко – ви хороните своїх синів, і економічна ситуація в країні - складна. При всьому цьому ви простягаєте руку допомоги. У нас багато спеціалістів різних напрямків, ми принесемо користь місту, і цим самим наблизимо повернення Криму. Адже одним з варіантів повернення Криму є показник економічного росту України», - зауважив він.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ЯК УКРАЇНА МОЖЕ ПОВЕРНУТИ КРИМ? ДУМКА ВОЛИНСЬКИХ ЕКСПЕРТІВ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
віра Показати IP 15 Березня 2015 18:47
Щиро шкода кримських татар, адже вдруге іх фактично вигнали з рідноі землі..... Дай Боже ім вернутись ,але агресор навряд чи дасть це зробити....
Антишиба Показати IP 15 Березня 2015 20:19
І нащо той пр88урок Шиба зрізав верби, знищив фонтан з дельфінами, і викопав яму посеред майдану? Напевно, питання риторичне - бо мозку не має.
Джмол до Антишиба Показати IP 16 Березня 2015 08:41
А, напевно, порадившись, з де***уватим Осіповим- щоб зробити Луцьк ще гавнішим.
гриць до Антишиба Показати IP 16 Березня 2015 09:52
а шиба до цієї новини яким місцем?!
Кристина Показати IP 23 Березня 2015 15:48
коментар було видалено
Кристина Показати IP 23 Березня 2015 17:17
Люди! Вы многое поймете, если посмотрите фильм "Крым- путь на родину". Очень рекомендую!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus