USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

КСУ схвалив закон про перейменування УПЦ Московського патріархату

27 Грудня 2022 15:45
Конституційний суд України визнав таким, що відповідає Конституції, закон, який зобов’язує Українську православну церкву Московського патріархату вказати у своїй назві належність до Російської православної церкви (РПЦ).

Про це повідомляється на сайті КСУ у вівторок, 27 грудня.

«Конституційний суд України ухвалив рішення у справі про повну назву релігійних організацій, дійшовши висновку, що зміни до статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» конституційні», – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що КСУ ухвалив таке рішення на пленарному засіданні у справі за конституційним поданням 49 народних депутатів про відповідність Конституції України закону «Про внесення змін до закону «Про свободу совісті» щодо назви релігійних організацій, що входять до структури об’єднання, керівний центр якого перебуває за межами України, у країні-агресорі».

Приймаючи рішення, КСУ врахував рішення Європейського суду з прав людини, де зокрема зазначено: «Сам факт того, що держава вимагає від релігійної організації, яка бажає бути зареєстрованою, взяти назву, яка унеможливлює введення в оману вірян і суспільства в цілому, і завдяки якій можливо її відрізняти від уже наявних організацій, у принципі вважатимуться виправданим обмеженням її права вільно вибирати свою назву».

Текст рішення та його резюме буде опубліковане на офіційному сайті КСУ 28 грудня 2022 року.

Нагадаємо, що 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон про перейменування УПЦ МП. Він був розроблений з метою забезпечення держбезпеки та суверенітету України, а також для забезпечення суспільства достовірною інформацією.

Закон передбачає, що релігійна організація, чий центр управління знаходиться у країні, визнаній агресором, зобов’язана вказувати це у своїй назві. Відповідні зміни також мають бути внесені до статуту організації. При цьому дозволяється після повної назви церкви із зазначенням центру управління додавати «в Україні».

Тоді в УПЦ МП заявили, що змінити назву церкви буде проблематично, оскільки її зареєстровано в Україні, а не в Росії. А ухвалений закон там назвали популістським.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus