USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Кучма вимагає справи проти Мельниченка

1 Червня 2011 17:38
Екс-Президент України Леонід Кучма подав до Генеральної прокуратури України скаргу на закриття кримінальної справи проти екс-майора Управління державної охорони Миколи Мельниченка.

Про це повідомили в прес-службі Кучми, - пише Кореспондент

У повідомленні йдеться, що 1 березня 2005 року Генеральна прокуратура закрила кримінальну справу проти Мельниченка, оскільки в той час вважала, що він діяв у стані крайньої необхідності для нібито відведення потенційної шкоди суспільним інтересам, а тому його дії не є злочинними.

У своїй скарзі Кучма зазначає, що у Генпрокуратури не було правових підстав для визнання дій Мельниченка вчиненими в стані крайньої необхідності, а, отже, і не було правових підстав для закриття кримінальної справи на підставі п. 2 ст. 6 КПК України та ст. 39 Кримінального кодексу України.

Як йдеться у повідомленні, за крайньої необхідності навіть злочинні дії - якщо їх вчинення усуває іншу, більш значну небезпеку для прав і інтересів особи, суспільства і держави - втрачають злочинний характер за умови, якщо цю небезпеку неможливо усунути іншими засобами, однак Мельниченко, на переконання Кучми, не лише не усунув ніякої небезпеки, а навпаки, в його діях вбачається можливий зв'язок з трагічною загибеллю Георгія Гонгадзе, йдеться у скарзі.

Як наголошується у скарзі, "очевидним є те, що Микола Мельниченко роками не передавав записи правоохоронним органам і не інформував осіб про небезпеку, яка нібито їм загрожувала, а керувався своїми особистими, в тому числі і корисливими мотивами. Метою здійснення ним несанкціонованого запису розмов був шантаж осіб, записи розмов яких здійснювалися, оприлюднення змісту розмов у ЗМІ для дискредитації певних державних діячів і службовців, продаж записів розмов іншим особам, передача їх політичним опонентам Президента України Кучми Л.Д., що виключає стан крайньої необхідності у М. Мельниченка ".

Кучма заявив, що він як ніхто зацікавлений у тому, щоб були знайдені і покарані як вбивці Георгія Гонгадзе, так і замовники злочину.

"Сталося так, що саме в мене є процесуальні можливості звернутися до Генеральної прокуратури зі скаргою на закриття кримінальної справи проти колишнього майора Мельниченка. Тому я зробив це, а також залишаю за собою право звернутися з цього приводу і до суду. Я наполягаю на тому, що збереження фактичної недоторканності Мельниченка під приводом нібито "крайньої необхідності" його дій означає відмову слідства від пошуків справжніх замовників вбивства журналіста Гонгадзе, які організували злочинне прослуховування кабінету Президента України і фальсифікували зроблені там запису. Шпигунство, зрада Батьківщині, розпродаж її таємниць, шантаж, наклеп і фальсифікація не мають права залишатися безкарними. Тому я, другий Президент України, вимагаю поновлення кримінальної справи проти Мельниченка".

Довідково:

Журналіст Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі Київської області був виявлений обезголовлений труп, який, за висновками експертів, міг належати журналістові. У 2009 році в Київській області знайдено останки черепа, які за заявою Генпрокуратури, належать Гонгадзе. Однак тіло досі не віддано землі, оскільки мама журналіста Леся Гонгадзе відмовляється визнавати, що знайдені останки належать її синові.

У листопаді 2000 року лідер Соцпартії Олександр Мороз оприлюднив у парламенті аудіозаписи, які, за його словами, підтверджували причетність колишнього президента Леоніда Кучми до зникнення Георгія Гонгадзе. Ці записи нібито зробив офіцер управління Державної охорони України майор Микола Мельниченко.

У 2008 році троє колишніх міліціонерів - полковники Валерій Костенко і Микола Протасов, майор Олександр Попович - були визнані винними у скоєнні вбивства журналіста і засуджені судом до 12 (В. Костенко і А. Попович) і 13 рокам (Н. Протасов) позбавлення волі.

Олексій Пукач тривалий час перебував у розшуку у зв'язку з причетністю до вбивства журналіста, в липні 2009 року був затриманий в Житомирській області, і з того часу перебуває під вартою.

Генпрокуратура в грудні 2010 року заявила про завершення розслідування кримінальної справи за звинуваченням Пукача у вбивстві журналіста Гонгадзе. Слідство встановило, що Пукач скоїв вбивство журналіста за вказівкою на той час міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка.

Кравченко був знайдений мертвим 4 березня 2005 року у своєму будинку під Києвом з двома вогнепальними пораненнями в голову. Напередодні екс-міністр був викликаний на допит у справі про вбивство Гонгадзе.

У 2005 році Генпрокуратура визнала загибель Ю. Кравченка самогубством і винесла постанову про закриття кримінальної справи.

21 березня 2001 було порушено кримінальну справу проти другого президента України (1994-2005) Леоніда Кучми. Він обвинувачується в перевищенні влади і службових повноважень, що призвели згодом до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе (ч.3 ст.166 Кримінального кодексу в редакції 1960 р.). Плівки майора управління Держохорони Миколи Мельниченка визнані речовим доказом у справі.

Кучмі висунуті звинувачення, взята підписка про невиїзд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
микола Показати IP 3 Червня 2011 12:06
Кучма злочинець номер один.Він створив злочинні клани орди януковича і організував розкрадання заводів на Україні,підписав злочинні договори з росією про Чорном. Флот і здав де тільки міг інтиреси України.Пінчук отримав заводи і кошти,а донька фу.Мелььниченко герой ,що відкрив записами зраду Української Держави.До суду революційного найбільшого злочинця України

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus